Olika supportergrupper i Bajen- Del Ett

Här kommer en liten repris från 1998 med tanke på den senaste mellandagsdebatt på forumet. Om vem som har rätt att kalla sig ”riktig” supporter.

Under senare delen av säsongen 1998 kom det upp en märklig diskussion om hur en riktig supporter skulle vara. Vem/vilka hade rätt att kalla sig riktiga ”Bajensupportrar” och vilka var bara bleka kopior?
I den vevan publicerade Hammarby hemsida ett inlägg av Staffan Persson som inspirerade mig att skriva följande ”Bajentugg”. Detta spred sig och jag fick in massor med nya förslag i min mejbox. Dagens version är lite omredigerad eftersom vi i år haft den största framgången i klubbens historia. Nu kör vi:

Efter att ha läst Staffan Perssons lysande ”En medgångssupporters försvarstal” inspirerades jag till detta Bajentugg hösten 1998.
Krönikan kommer fokuserar sig på Hammarbys supportrar, men jag tror nog den kan ses som allmängiltig för samtliga supportrar i Sverige, eller för all del, världen.
Den här säsongen har det myntas ett par nya begrepp, i en debatt där jag inte riktigt hängt med. Vet inte vem som myntade det först, men det jag tänker på är ordet:

”Medgångssupporter.”
Man kan ju undra vad som menas med det? De flesta som använde sig av det ordet gjorde det för att trycka till de nya supportrar, som inte hade haft vett att bli Hammarbyare under de magra och svåra åren. Det kunde låta så här:
- Om du inte var med och såg torsken mot Forward 1989 (1-3 för övrigt, Thomas Sunesson gjorde vårt) då behöver du/ni inte komma nu och slå dig/er för bröstet. Kom igen när ni upplevt lite motgång.
Och som ett brev på posten myntades ordet:

”Motgångssupporter.”
Ett ovanligt fyndigt ord och väldigt typiskt för Hammarby, det skulle aldrig ha kunnat komma från något annat lags supportrar.
Men en sak irriterade mig. Jag tyckte fortfarande efter att ha följt Hammarbys fotboll i 42 år, i ur och skur, glädje och sorg, vått och torrt och sus och dus, att jag kan beteckna mig själv som en medgångssupporter och en motgångssupporter. I mitt fall råder det inga tvivel, den första matchen jag såg med Hammarby var mot Örgryte 1959 (då torskade vi med 1-3). Jag blev Hammarbyare efter den matchen fast jag aldrig (bevisligen) upplevt någon medgång.
Nu när vi avslutat säsongen 1998 så betecknar jag mig och många andra som både med- och motgångssupporter. För att inte tala om årets magiska mästarsäsong. Går det att vara både ock?
- Självklart går det, men till skillnad från årets alla nya Hammarbyare så hade jag haft ”ynnesten” (ironi) att fått upplevt motgång tidigare.

Efter Öster matchen 1998, kunnde alla nya medgångssupportrar (det året) med glädje även tillåtas kallas sig motgångssupportrar. – Grattis!
Då är den stora frågan, har dom lidit tillräckligt, får dom äntligen bli en av oss, eller vad mer krävs?
Dessutom så har jag hittat ytterligare ett gäng supporter beteckningar och dessutom fått lite hjälp av några vänner. Håll i er nu!

Nångångssupporter = Går på ett par matcher vart tredje år.

Utgångssuporter = Old boys, det gamla gardet som snart kommer att bevista sin sista match.

Skolgångssupporter = Studerande som för det mesta har kärvt med pengar och aldrig kommer att ha råd att köpa säsongskort. Ibland tvingas de att ställa sig på Östra av ekonomiska skäl.

Ingångssupporter = Små barn som får följa med sina pappor när det saknas barnvakt och för att de ska få insupa rätt atmosfär så tidigt som möjligt.
En annan variant är den då en enda i gänget är Gnagare eller Djurgårdare och resten Hammarbyare, då följer han med på matcherna eftersom det sedan vankas fest efteråt. Tillslut faller man för grupptrycket och blir Bajare. De flesta i den här gruppen återgår till sitt ursprung efter några år, när gänget splittras.

Örongångssupporter = min läkare.

Hålligångsupporter = Vill ha ständigt drag på läktaren, gud nåde dig om du tar en liten andningspaus.

Undergångssupporter = Klagar högljutt på allt och alla. Speciellt på dem som spelar idag. Det börjar tidigt, redan på uppvärmningen upprörs dessa äldre män (det brukar vara äldre män) över att den eller den ska sitta på avbytarbänken. – Och varför får den där dj***a sopan spela igen?

Välgångssupporter = Deras standard replik är: - Lycka till, hoppas vi vinner idag, skrik lite åt mig också. Dessa individer har varit Bajare sen barnsben, men har inte lyckats pricka in en enda hemmamatch på 17 år… eller
Mammor, pappor, släkt och vänner som själva aldrig skulle sätta sin fot på en fotbollsarena. Men som önskar "lycka till" i den Bajenmatch som man snart skall bege sig till. Varför detta "lycka till" jämt skall sägas kan en ju undra…

Nedgångssupporter = Livet har gått hårt åt dessa människor, Hammarby är den sammanhållande länken, den sociala statusen och gemenskapen på läktaren håller uppe dessa hedervärda Bajare.
Matchen borde aldrig få ta slut och det är alltid för långt till nästa match.

Uppgångssupportern = Folket som det går bättre och bättre för, nu börjar det flyta i arbetslivet och äntligen kan man bidra med något extra ekonomiskt till sin älskade klubb (här finns många som är med i klacksparkens vänner).

Övergångssupportern = Det är inte många men de finns. Är i färd med att byta favoritlag från Bajern till, ja vem vet och vem bryr sig.
I den här gruppen finns det också 50: åriga damer med hjärtat på det rätta stället.

Frigångssupporter = Har frigång från kåken och får äntligen tillfälle att kolla Bajen.

Landgångssupporter = Har nyligen mönstrat av från någon båt och till sin lycka passar ledigheten in med en hemmamatch på Söderstadion.
Kan också vara någon som käkar jättemackor på läktaren innan match.

Sjögångssupportern = Rullar gärna runt på läktaren, helt ur stånd att följa det som händer på planen. Brukar ha somnat 14 minuter in på första halvlek.

Framgångssupportern = Har tagit ett stort kliv upp på samhällsstegen. Kan vara tänkbar kandidat till en styrelsepost i framtiden.
Men det är också den dröm som uppfylldes i år (2001), nu kan vi alla titulera oss ”Framgångssupportrar”.

Avgångssupportern = Någon som just gått i pension och firar sin första ledighet med grabbarna på Söderstadion.
Eller också någon som skall till Cypern efter matchen och hinner precis se derbyt innan han sticker till Arlanda.

Årgångssupporter = Ser sig själv som Hammarbyare från en viss ”fin” årgång. De flesta är från årgång 70, 82 och 98, men det finns också ett gäng 54: or som åldrats med värdighet och god smak. 2001 kommer att anses vara en utsökt årgång.

Passgångssupportern = De som i sommar kommer att stoppa passet i bakfickan och sticka ut i Europa för att följa Bajen i Champions League. En höjdare vore om första borta fajten spelades på Irland...eller?

forts i del Två.

LåN2001-12-28 15:30:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö