Knetens klubb populärast i Turkiet

Fredagens match mot Fenerbahce blir något att bita i för IFK Göteborg.

Gulblåfärgade Fenerbahce Sport Külübü har sitt säte i den asiatsiska delen av Istanbul, Turkiets andra stad, som ju som bekant delas av Bosporen i en europeisk och en asiatisk del. Kadiköy heter klubbens stadsdel, och Sükrü Saracoglustadion är namnet på arenan där den minst sagt fanatiska hemmapubliken håller till. För även om Galatasaray är den klart mest kända turkiska klubben i europa, och trots att Ali Sami Yen Stadyum har betecknats som "helvetet" för besökande motståndarlag allt sedan den så omtalade matchen mot Manchester United hösten 1994, så är det faktiskt Fenerbahce som är den populäraste klubben i Turkiet och i Istanbul.

Derbyt med det rejält stort D är givetvis det mot Galatasaray, och då sägs det gå rejält hett till, och genom åren ska ett antal personer ha mist livet i samband med dessa matcher. Rivaliteten mellan de båda klubbarna går långt tillbaka i historien, då Turkiets frihetshjälte och tidigare president Atatürk stödde Fenerbahce samtidigt som hans kombattant Abdul Hamid hade samröre med Galatasaray. Givetvis spelar även motsättningarna mellan det europeiska västra Istanbul mot den asiatiska och mer muslimska östra delen. Vi som ska ner och följa Blåvitts vistelse på Cypern om drygt två månader letade för en tid sedan efter intressanta matcher i området, och vad fann vi om inte just matchen Fenerbahce-Galatasaray. Efter det blev dock Cypernvistelsen framflyttad tre veckor, och frågan är väl om det inte var bäst så...

IFK Göteborg och Fenerbahce har tidigare mötts i två dubbelmöten, först i Mästarcupen 1985/86 då Blåvitt slog turkarna i åttondelsfinalen (därefter väntade Aberdeen och FC Barcelona...). Den andra gången klubbarna har lottats mot varandra var i UEFA-cupen 1998/99. I första matchen på Nya Ullevi blev det en knapp 2-1-seger, efter mål av Andreas Hermansson och Jocke Persson, ett resultat som inte skulle visa sig vara tillräckligt inför returen i Istanbul. IFK rapporterades visserligen ha svarat för en bra insats på Sükrü Saracoglustadion, men förlorade till slut med 1-0 och därmed var UEFA-cupäventyret 1998/99 till ända. Från Reine Almqvists spelartrupp 1998 finns idag, 2002, fem spelare kvar i klubben. Bengan, Erlingmark, Jimmy Svensson, Sebastian Henriksson, Peter "Erra" Eriksson och så då Jonas Olsson förstås, som nu agerar assisterande tränare.

Fenerbahce är regerande turkiska mästare, titeln säsongen 2000/01 innebar att Fener bröt Galatasarays fyraåriga mästarsvit. Den turkiska ligan har just nu vinteruppehåll fram till den 20 januari, och efter höstsäsongen ligger klubben på tredje plats i tabellen efter de andra båda Istanbulklubbarna Galatasaray och Besiktas. I Champions League åkte man ut redan i första rundan vilket var en stor missräkning, och därför sparkades tränaren Mustafa Denizli i slutet av förra året. Ersättaren presenterades så sent som i förra veckan och var en tysk, Werner Lorant, som senast hade hand om TSV 1860 München.

Mina kunskaper om Fenerbahces spelartrupp är lika omfattande som Gais framgångar, men här kan man i alla fall skåda en lista över deras spelare. Som alla väl vet återfinns dock ex-blåvite Kennet Andersson i klubben, huruvida han kommer att spela på fredag kväll återstår dock att se. Vackra Istanbul är Eskiltunasonens sista anhalt innan skorna läggs på hyllan, enligt vad han själv deklarerat. Och visst har han hunnit med en hel del europeiska klubbar sedan han lämnade Göteborg sommaren 91; Mechelen, Lille, Caen, Bari, Bologna, Lazio och så nu då Fenerbahce.



Källor: European Football - a fan´s handbook, Offside #2/2001, Här Är Änglarna #3/98

Mathias Henriksson2002-01-10 08:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel