Gästkrönika: Gamla ska gnistra och spraka!

Det pratas mer och mer om det. Fotbollsklubbarna börjar inse vikten av framgångsrika sådana. Pressen skriver allt mer om fenomenet. Pris har instiftats till bästa genomförandet. Till och med normalt konservativa svenska fotbollsförbundet har mjuknat och ser positivt på företeelsen. Snart tar den kräsne åskådaren det som en självklarhet. Det handlar naturligtvis om tifo.

Varje supporterklubb med självaktning har idag en speciell grupp som ser till så att läktarna kläds i lagets färger som kompletterar sången.

Denna text ämnar att förklara en syn på varför tifo överhuvudtaget bör arrangeras och ungefär vad som krävs för att lyckas bra med det.

Varför?

Tifo är en hyllning till laget, det taggar spelarna och kompletterar sången. Att komma in på ett fullsatt Gamla Ullevi till kraftfull sång och ett mäktigt pappersspel höjer säkerligen spelarna det där lilla extra.

Helt klart är att det skapas en feststämning som gör det trevligare både för spelare och publik. I samband med det ökade fotbollsintresset i landet har medias representanter allt mer valt att skriva om den s k läktarmatchen. Tifo är enkelt och hyffsat mätbart så därför blir det ibland oförtjänt stor koncentration på just det. Sången borde få större uppmärksamhet då det är mer det som gäller under själva matchen. Hursomhelst, i och med medias stora intresse för tifo blir det allt viktigare för supperterklubbarna att vara bra på det. Att vara duktiga på tifo-området ger bra marknadsföring och mer folk på läktarna.

Vad krävs?

Engagemang. Givetvis. Mycket planering och arbete är en nödvändighet för bra arrangemang. Men samtidigt är det roligt och man får en chans att arbeta inom föreningsliv för något som verkligen intresserar en. Man kan delta på olika nivåer beroende på hur mycket tid man vill lägga ner. Allt från att planera och hjälpa till vid inköp till att placera ut pappersark på matchdagen eller vifta en av jätteflaggorna precis innan avspark.

Organisation. Inköp, planering, insamling, tifo på bortaplan, transport av material. Eftersom ett tifo ska äga rum precis när spelarna kommer in krävs bra organisation för att allt ska hända vid rätt tid på rätt plats.

Ekonomiska resurser. Självklart kostar tifo pengar. Jag anser att det är något som ska finansieras av till 100% av supportrarna. Tifo är en hyllning av klubben och laget och därför ska inga pengar komma från det hållet.

Fungerande samarbeta med klubben. Tidigare entré för att förbereda. Materialsamarbete. Gemensam ansökan om bengaltillstånd.

Goda kontakter med sponsorer. Tifogruppernas problem vad gäller sponsorer har länge varit att erbjuda något i gengäld. Sponsring på flaggor känns inte särskilt bra (förrutom på OH-flaggor) och så många andra möjligheter erbjudas inte. Förhoppningsvis kan hemsidan erbjuda hjälp för detta. Trots detta har flera företag mycket generöst erbjudit sig att bidraga.

Bra kommunikation med alla andra supportrar. Information om kommande arrangemang, har vi t ex 30 stora flaggor krävs det lika många som viftar med dem. Bra om det går att engagera sittplats. Speakern bör användas vid större tifon.

Det är väl ingen hemlighet att det är lagen från någon stor stad på baksidan som för tillfället är mest framstående vad gäller tifon. Nu när våra hjältar på plan är på väg att ändra den sportsliga biten är det upp till oss supportrar att även återställa vilka som har herraväldet på läktarna. Vi slutar att gnälla på undermålig arena och tar nya friska tag inför den kommande säsongen.

Det finns en positiv anda som genomsyrar allt arbete i supporterklubben just nu. Vi ska återigen bli bäst på sången och vi ska bli bland de bästa på tifo. Ordnar vi det, så ordnar säkert spelarna så att guldet hamnar där det hör hemma!

Surfa gärna in på läktargruppens nyöppnade sida (nypremiär 14/2). Länk.

Vi syns på läktaren!

Fredrik Nyberg2002-02-14 19:30:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel