5 lösningar på Gefles målkris
Så här vill vi se Geflespelarna under nästa match: glada, många, målfirande.

5 lösningar på Gefles målkris

Efter 14 omgångar börjar det brännas för fjolårets allsvenska nia, Gefle IF. Visst, äntligen vet Pelle Olsson vilka som passar bäst på vilka positioner, äntligen ser det ljust ut på skadefronten och mot GAIS i söndags såg det dessutom ut som om grundspelet satt över hela banan. Men ett lag som inte gör mål får ingen ro, hur bra spelet än fungerar. Så ... här Pelle har du en felsökningslista i fem steg.

För att Gefle ska göra mål krävs att:
 
1. Inspelen från kanterna förbättras. Gefles spel går ut på att hitta uppspel från ytterbackar via yttermittfältare till forwards. Mot GAIS var kantkombinationerna snygga och vägvinnande. Men herregud, den sista bollen kan inte slås på chans ideligen! Det måste finnas ett hum om var bollen ska slås, var spelarna tar sina positioner.
 
2. Omställningarna blir snabbare.  Det är ingen mening att kontra om kontringsspelet blir för kontrollerat, om det slås en passning för mycket, om samma spelare ska ha bollen varje gång. En omställning måste vara snabb och överraskande, tanken är ju att motståndarna INTE ska ha organisera sig. Om Micke Dahlberg ska ha 60 procent av alla uppspel måste han ju ha någon att spela bollen till. Det kan inte vara meningen att han ska suga åt sig bollen för att stoppa upp spelet!
 
3. Spelare vågar utmana i en mot en-situationer. Jonas Lantto och Jakob Orlov hade mot GAIS flera möjligheter att gå förbi den siste försvararen och ta avslut, men istället för att utmana och avsluta blev det oftast en boll bakåt. Stor skillnad mot till exempel Mervan Celik som fick igenom flera skott, trots att han egentligen aldrig var förbi. 
 
4. Det kommer en andravåg. Om inläggsbollen går förbi alla Geflespelare i straffområdet, eller om skott blockeras av motståndarförsvarare måste det finnas en vilja att förlänga anfallet, att så snabbt som möjligt ta tillbaka bollen. Ett par gånger mot GAIS låg Alexander Faltsetas i en huggande position vid straffområdeslinjen, och vågade ligga kvar där trots lagkamraternas bolltapp. Mer sånt!
 
5. Tankeverksamheten blir mindre och modet större. Helt klart är att laget just nu tänker fotboll lika mycket som man spelar fotboll. Inte mycket går på instinkt, inte mycket görs med glädje - och då är det trögt att spela fotboll. Inte undra på att allt rämnar så fort det blir ett mål i baken. Så länge nollan är intakt orkar man hålla ställningarna, men inte efter ett baklängesmål. Ska Gefle ha skuggan av en chans mot IFK Göteborg på söndag på Gamla Ullevi - ja, då måste huvudet och ryggraden upp, precis som mungiporna. Annars är det risk för 0-6 i baken. Att anfalla handlar om att vara kreativ, och det går inte att vara kreativ när man ser ut att vara på väg till sin egen begravning.

HANS CARSTENSEN hans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2012-07-12 09:03:10
Author

Fler artiklar om Gefle

Andreas Dahléns comeback skapar framtidstro
Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat