Nationalarenan, Friends Arena, 2023-07-23 15:00

AIK - Malmö FF
0 - 0

5 snabba AIK - Malmö FF 0-0: Pinsamma “supportrar”

5 snabba AIK - Malmö FF 0-0: Pinsamma “supportrar”

Vi är med i toppen i Allsvenskan och har chans på titeln. Vi har chans på att få spela Champions League-kval nästa sommar och få fantastiska upplevelser. Då väljer några få individer - på båda sidor - att bränna flaggor, kasta bangers och bengaler, och att storma planen. Hur tror ni att det hjälper laget och klubben? Bara lägg ner.  Matchen då? Bättre än senast men vi är inte tillräckligt vassa framåt. 

Lägg ner bangers och att kasta bengaler
Fram till det att matchen avbröts i 57:e minuten var känslan bra - men hur det utvecklades i andra halvlek gör mig besviken, arg och ledsen. 

Stora svenska fotbollsspelare vänder hem till Sverige och Allsvenskan för att “vi har en fantastisk atmosfär på och runt matcherna”. Publiksiffrorna och stämningen är ljusår bättre än för 10-20 år sedan, men detta är bara pinsamt. 

Att stjäla varandras flaggor/tifon och bränna dessa på läktaren - varför? Jag fattar att man vill provocera de andra supportrarna, men hur stödjer det det egna laget? Hur hjälper det laget att vinna matchen? 

Bangers bidrar inte till något som har med stämning att göra. Bengaler och rök kan göra det, om det görs på ett bra och riktigt sätt på den egna läktaren. Att spela bengaltennis där tredje part kommer i kläm är livsfarligt och bidrar bara negativt. 

Om detta inte upphör kommer det att leda till att den av supportrar avskydda villkorstrappan kommer tillbaka i någon form. Och det vill vi inte. 

Så ta era personliga vendettor mot andra lag och andra supportergrupper någon annanstans. 

Samtidigt är det lite pinsamt när matchdelegaten i Discoverys sändning säger att ”vi nu har ett bättre säkerhetsläge” när han förklarade beslutet att återuppta matchen. Det måste ju betyda att man inte hade ett (tillräckligt) bra säkerhetsläge i början som då bidrog till att situationen kunde eskalera. 

Klart bättre - men utan riktig spets
Efter två raka förluster mot Mjällby och Djurgården var det ett lite bättre MFF som kom ut till matchen idag. Vi fick se ett piggare och tryggare MFF, som var rakare och snabbare i spelet. Det kändes som att relationerna satt bättre idag, likaså var presspelet vid bolltapp vassare. Vi skapade mer framåt under de första 20 minuterna idag än vi gjorde under hela matchen mot Djurgården senast.  

Men spetsen saknas, inte bara i avsluten utan i det mesta. De avgörande passningarna satt eller kom inte, Taha Ali lyckades inte så ofta med sina löpningar och dribblingar, IKT kändes ofta ovän med bollen. 

Sebastian Nanasi
Den gode Sebbe växer allt mer in som AC:s ersättare. Och jag gillar att Rydström matchar honom som det också. Han har ambition, vilja och många kvaliteter, men det finns mer kvar att lära och visa. En sak jag gillade idag är att han oftast vände snabbt uppåt i banan när han fick bollen. Vilja och ambitionen finns där. Fortsätt så. 

Avsluten måste sitta
Återigen ungefär 65-35 i bollinnehav i MFF:s favör. Skapar man då bara två farliga lägen MÅSTE de sitta. 

I den 43:e minuten får IKT ett gyllene läge i straffområdet efter ett fantastisk vägg-klapp-klapp-spel. Han “vet” att bollen kommer, har tid på sig men drar den utanför. Hade det varit i början av säsongen hade han satt den, men inte idag. IKT behöver verkligen sätta ett mål, både för sin egen och för MFF:s skull.

Den andra farliga chansen fick Sebastian Jörgensen i den 64:e minuten när han äntligen fick ett läge med sin vänsterfot. Ett försök att curla in den i bortre med AIK:s målvakt Nordfeldt sträckte sig i sin fulla längd och tippade ut den. 

Det näst sista halvfarliga läget fick Sören Rieks i den 87:e minuten, men skottet gick utanför stolpen - återigen. 

Innan Ponne drog en dundernick i stolpen på hörna i den 89:e minuten. "Vi är 30 cm från segern idag", sa Ponne i intervjun efter matchen.

Skärpa, pojkar. Skärpa. 

Högerbacken
Att sätta Lasse Nielsen som högerback hoppas jag att vi inte fortsätter med. Visst, han är back, men jag tycker inte att han funkar som ytterback, speciellt inte mot en snabb och irrationell spelare som Otieno, som ständigt utmanar med hög fart. Dessutom är Lasse Nielsen inget större hot framåt. Allt MFF:s offensiva spel kom centralt eller på Taha Alis vänsterkant. Inte på högerkanten. 
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-07-23 17:40:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?