5 snabba Elfsborg - MFF: Att stänga en match
Vi måste bli bättre på att stänga matcher.

650-ish MFF:are på plats välkomnade laget med flaggor, rök och blixttifo. Härligt. In på plan vandrade två lag som desperat längtade efter och behövde en seger. Elfsborg började bäst. MFF åt sig in i matchen. Men stänga matchen klarade vi inte idag heller. Matchen slutade 3-2 till hemmalaget.

Dålig start
Det har varit en hel del situationer med Erdal Rakip i eget straffområde som kunnat bli straff på sista tiden. Idag gjorde han det igen, gick in ojuste i en duell i straffområdet som gjorde att han fällde Niklas Hult i den 9:e minuten. Det tog 2 minuter att slå straffen, pga en massa diskussioner, men likväl gick den in. Sämsta tänkbara start i detta ångestmöte.

Gula kort
Lasse Nielsen fick matchens första gula efter drygt 30 sekunder. Måste vara någon form av rekord i MFF… I straffsituationen fick Andreas Georgson gult kort (för protester?), och i den 15:e minuten fick Patriot Sejdiu gult för snack. Symtomatiskt för läget i MFF? Eller bara låg domarnivå?

Det går så långsamt
Var är speeden vi sett tidigare år? Som bortblåst. Det är alldeles för mycket avvakta, stå och titta, pass i sidled, vända hem, bolltrillande i backlinjen, vänta och se. Kopplat med dålig rörlighet och oskärpa hos MFF:arna blir det ganska lätt för Elfsborg att försvara sig mot. Dessutom värvar vi MBT (Mohammed Buya Turay) och sätter honom på vänsterkanten för att slå inlägg i boxen. Det var inte så han vann skytteligan 2019.
Kanske ett byte i spelsystem till 3-5-2, med IKT och MBT på topp, skulle göra spelet snabbare?

Fin Kiese x 2
Fram till den 42:a minuten hade han inte synts till så mycket. Men på ett inlägg från Buya Turay stötte han bort sin back, tog ner bollen på “gåset”, vände runt, drog till på halvvolley och satte bollen vid den högra stolproten.
Efter ett bra presspel på offensiv planhalva stressar vi Elfsborgs Boateng till misstag. AC får bollen, går mot mål och utan att titta slår han en pass snett ut till vänster där IKT står och smeker in bollen i bortre burgaveln i den 64:e minuten. Lide gytt.

Stänga matchen
För en gångs skull kvitterar vi och tar ledningen efter att ha hamnat i underläge. Kan inte minnas när det hände senast. Men inte skulle vi få glädjas åt en seger för det.
Båda Elfsborgs två sista mål var visserligen bra individuella prestationer av dem, men vårt försvarsspel lämnar en hel del att önska.

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2022-09-04 19:23:00