Nationalarenan, Friends Arena, 2021-05-22 15:00

AIK - Mjällby
2 - 2

5 spaningar efter AIK - Mjällby
Milosevic i duell med Bergström på Nationalarenan tidigare idag.

AIK:s spelade sin sista match innan EM-uppehållet och den slutade oavgjort efter dubbla mål från Stefanelli och Mjällbys Mamudo Moro. Ett resultat som var rättvist då lagen ägde varsin halvlek.

Mjällby var piggast ur startblocken när domarvisslan ljöd för matchstart, men hemmalaget skulle snabbt ta tag i taktpinnen och även göra dagens första mål. Ett överlångt inlägg från vänster landade hos Ylätupa som i sin tur fann Stefanelli och 1-0 var ett faktum.

AIK lyckades hålla Mjällby på deras planhalva under stora delar av halvleken och ledningen kändes otroligt stabil. Det var därför fullt rimligt att ställningen var 1-0 när lagen fick lämna planen för halvtidsvila.

Precis som mot Östersund i den föregående matchen så står AIK för en otroligt blek insats i den andra halvleken och man låter Mjällby diktera villkoren och även ta ledningen. 1-1 gjordes av precis inbytte Moro på nick. Att han får stå så pass ensam som han gör är naturligtvis inte bra nog. Sju minuter senare, när matchuret stod på 71 minuter, så skulle samma Moro göra ytterligare mål och det efter stort slarv hos Budimir Janosevic, igen.

Efter några missade chanser, i synnerhet från Bahoui, så kunde AIK kvittera efter ett avslut från Stefanelli som styrdes via motståndarben. Det blev matchens slutresultat och det som går att plocka med sig för truppen och oss supportrar är den första halvleken och Stefanellis dubbla mål.

Målvaktspositionen
Den största diskussionen inom AIK den senaste tiden är vem som ska dra på sig målvaktströjan och den diskussionen går ju verkligen att förstå efter ytterligare misstag från Janosevic på Moros andra mål. Det är nu två större misstag som serben stått för på de två senaste matcherna och ett sånt målvaktsspel gör det svårt för AIK att klamra sig kvar i toppen av tabellen. I bortamålet stod idag Samuel Brolin, utlånad från AIK, och stod för en gedigen insats. Det var visserligen vid ett tillfälle då han hängde tvätt när han skulle plocka ner en hörna. I mina ögon råder det inga tvivel om att Jurelius ska ta hem honom nu i sommar och ge honom resterande av säsongen.

Jag pratade med Samuel själv efter matchen som var tydlig med att det än så länge inte varit något snack kring en återkomst redan i sommar, men jag hoppas att det kommer att ändras.

Strannegårds andra raka start
Den unge yttern fick sin andra start för säsongen, men det var ingen insats som imponerade. Han har svårt att komma till en slutprodukt och står för en del felbeslut. Det som är glädjande med Tom är att han täcker stora ytor och är fin med bollen. Tror verkligen att AIK kommer ha stor nytta av honom i framtiden, men än så länge är han för mycket junior för att spela i en Allsvensk toppklubb.

Äntligen mål för Stefanelli
Argentinaren som varit otroligt bra i spelet de inledande matcherna har, som inte undgått någon, haft en dålig utdelning på alla lägen som han fått. Det var därför otroligt skönt att se just honom göra ledningsmålet i matchen. Ett inspel från Ylätupa landade framför Stefanelli som behärskat dunkade in bollen bakom Brolin. Faktum är att dagens match var en av anfallarens sämre insatser spelmässigt då han inte var lika delaktig i spelet som han brukar. Matchens sista mål skulle även det göras av Stefanelli som efter en hörna kunde skjuta in 2-2 via försvarare i Mjällby.

Ytterligare assist från Saku
Det var många som lovordade Ylätupa efter matchen i Östersund och det med all rätt. I den första halvleken så står yttern för en bra prestation och jag tycker att han visar prov på sin framspelningsförmåga vid flera tillfällen, inte minst vid ledningsmålet. Ett långt inlägg från Otieno landade hos Ylätupa som, med högern, kunde slå in inspelet till Stefanellis första mål. Tycker att man kan se en stor skillnad på Ylätupa från dag till dag och ibland även minut till minut, kanske är det just det som är finländarens största problem.

En match med två ansikten
Dagens match påminde mycket om den mot Östersund då laget blandar ett bländande spel med att vara direkt usla. I den första halvleken hade laget full kontroll på tillställningen och tvingade Mjällby till att bli låga i sina utgångspositioner. Det var ett rörligt AIK som hittade smarta lösningar i passningsspelet och segern kändes trygg. Det som sedan sker i den andra halvleken är svårt att förstå eller förklara. Är det trötthet som smyger sig in? Slår spelarna av mentalt och tar det för givet med tre poäng? Frågorna är många men svaren få. Jag vill däremot lyfta upp det jobb som Bartosz har gjort med det här laget, det är en tydlig spelidé i anfallsspelet och det med en ganska begränsad uppsättning offensivt. För att AIK ska vara med och hota på allvar i toppen så behövs det i mina ögon ett eller två nyförvärv på ytterpositionen och/eller anfallspositionen.

Vad tror ni? Är Samuel Brolin redo för att vara AIK:s förstemålvakt redan nu? Är truppen för dålig?