Tele2 Arena, 2021-04-04 13:00

Djurgården - Hammarby
0 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Hammarby IF
Emir Kujovic deppar efter dagens förlust.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Hammarby IF

Djurgården förlorade årets första derby när Hammarby stod för motståndet. Hemmalagets dominans genererade inga mål. 1-0-förlusten innebär att laget är utslaget ur svenska cupen.

Ett lag på plan...
Djurgården anlände till Tele2 Arena som stora favoriter. Laget var utvilat och många spelare var tillbaka. Hammarby hade 120 minuter i benen från torsdagens kvartsfinal och allt förhandssnack handlade om bortalagets tidigare covid-19-problem. Det som många hade förutspått på förhand blev även verklighet. Djurgården tog tidigt tag i taktpinnen och pressade Hammarby högt. Bortsett från en kortare period i den första halvleken var det spel mot ett mål under hela matchen. Hammarby blev tröttare och tröttare, och började tidigt dra ner på tempot. Spelare låg länge på backen och när tillfällen gavs lät de klockan gå vid fasta situationer. Men fotboll är inte alltid rättvist. Efter lite mer än en kvart fick Hammarbyförsvararen Ouattara turligt bollen på sig så den rullade in bakom Vasyutin. 

...men svårt att göra mål
Hemmalaget radade upp målchanser i främst den första halvleken. Efter en tilltrasslad situation hamnade bollen framför Hjalmar Ekdal som sköt stenhårt på volley i ribban. Chilufya föll precis utanför straffområdet och Magnus Eriksson fick chansen på frispark, men Hammarbys målvakt kunde tippa den till hörna. Ekdal nådde även högst på en hörna utan att träffa mål. Matchens märkligaste sekvens uppstod i slutet av den första halvleken. Eriksson testade skott utifrån och fick se skottet ta i ribban och ner på stolpen. Chilufya högg på returen men även hans avslut träffade ribban. Fyra ramträffar för Djurgården i matchen men en nolla på resultattavlan. 

Nicklas Bärkroth fortsätter imponera
Yttermittfältaren har fått agera som inhoppare under större delen av cupspelet. Istället har det varit Albion Ademi som har startat ute till vänster. I dagens match var Bärkroth med från start och visade att han är att räkna med framöver. Han hade ett övertag på Rodic under stora delar av matchen. Varje gång Bärkroth fick bollen utmanade han med framgång. Med sina snabba riktningsförändringar tog hans sig förbi och runt på sin kant. Det enda som går att anmärka på Bärkroths insats var kvaliteten i hans inlägg.  

Glöm matchen och blicka vidare mot premiären
Det var en frustrerande eftermiddag för den blårandiga delen av Stockholm. Laget kommer gräma sig över derbyförlusten de kommande dagarna, men det gäller att snabbt ställa om inför kommande utmaningar. Seriepremiär borta mot Elfsborg väntar redan på söndag. Det är en tuff uppgift då Elfsborg slutade på en andraplats förra säsongen. Innan premiären ska Djurgården även hinna med en träningsmatch mot IK Brage. 

Hänger på BK Häcken nu
I och med dagens tunga förlust måste Djurgården få hjälp från annat håll för att drömmen om Europaspel ska bli verklighet. Nu ligger allt i Häckens händer. Vinnaren av svenska cupen får en kvalplats till Europa. Häcken slutade i fjol på en tredjeplats i Allsvenskan och har därmed redan en Europaplats. Om de vinner finalen mot Hammarby lämnas platsen över till fjolårsfyran, vilket är Djurgården. Därför kommer finalen följas med intresse från Djurgårdshåll. 
 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2021-04-04 16:50:00
Author

Fler artiklar om Djurgården