Hammarby - AIK
3 - 2

5 spaningar efter Hammarby - AIK
"Sotte" och Ludwigsson i en av många dueller i dagens Stockholmsderby.

Årets första Stockholmsderby slutade med en bitter förlust för AIK efter en händelse- och målrik historia. I och med resultatet så är det färdigspelat för AIK i Svenska cupen. Här är mina 5 spaningar efter matchen.

Kvällens huvudperson, Mohammed Al-Hakim, blåste igång matchen och det var Hammarby som tidigt greppade tag om matchen. AIK och Eric Kahl hade svårt med kantspelaren Amoo som tog sig förbi och skapade oreda, något som skulle resultera i mål i den 19:e matchminuten. Nigerianen tog sig förbi Kahl och kunde läckert prickskjuta in ledningsmålet samtidigt som Kahl reste sig efter att ha blivit screenad av Selmani på hockeymanér, något som naturligtvis borde resulterat i AIK-frispark. Utöver målet hände det inte supermycket i chansväg och Bajen kunde rättvist, om än felaktigt, gå in i halvtidsvilan med en ettmålsledning.

I den andra halvleken var det ombytta roller då det var AIK som låg på och vann duellerna. Bortalaget skulle få utdelning från övertaget och kunde via den ifrågasatta finländaren kvittera i den 49:e minuten. Efter målet så fortsatte AIK att trycka på men succéinhoppet från Rodic kom som en kalldusch över de svartklädda efter att bajaren placerat in 2-1 med sin första bolltouch.

Det skulle dock väckas nytt hopp för AIK då Magyar stod för en sanslöst hård och ful satsning mot Eric Kahl som tvingade Al-Hakim till att visa det röda kortet i minut 64. Drygt 10 minuter senare så fälldes Goitom i straffområdet vilket ledde till straff. Domslutet kan diskuteras men samtidigt så borde AIK fått straff i situationen innan då Ylätupa träffade en arm på försvarare i Hammarby. När Larsson steppar upp för straff så resulterar det allt som oftast i mål, vilket det även gjorde här och ställningen var nu 2-2 mot dryga kvarten kvar med en spelare mer på plan.

Någon riktig slutforcering kom inte då Hammarby på nytt kunde ta ledningen via Ludwigsson efter att ha rundat Janosevic som kom på mellis. Den stora snackisen från målet och matchen blev ju bytet som aldrig blev av. Kahl gick av skadad och Michel väntade vid sidlinjen för att få äntra planen, men då blåser Al-Hakim istället gång spelet och Bajen gör mål på ett upplöst och man fattigt försvar i AIK. Bartosz var tydlig på presskonferensen med att bytet var bekräftat från fjärdedomaren men att denne sedan menade på att det inte gått igenom administrativt. En rejäl domarmiss som naturligtvis inte ska få ske.

Med det sagt så var AIK inte speciellt bra idag och förtjänade kanske inte heller att gå vidare, men surt att två av Hammarbys tre mål, enligt min mening, är felaktiga.

Uppställningen 4-4-2
När Rogic inte kunde komma till spel så fick Nabil ersätta honom och det låg förmodligen bakom Bartosz val av att ändra från en 4-3-3 uppställning till ett 4-4-2. De två anfallarna för dagen, Nabil och Goitom, uträttade ingenting under den första halvleken och formationen ledde till ett otroligt statiskt spel. För att spela ett 4-4-2 är det viktigt att yttrarna levererar, något som man inte kan påstå att de gjorde idag.Jag ser gärna AIK återgå till ett 4-3-3 där mittfältarna kan bli mer delaktiga i offensiven.

Håller Billy mot bättre motstånd?
Bilal Hussein är en av spelarna som imponerat mest under cupspelet, men det har varit mot svagare motstånd där AIK styrt spelet. Idag sattes den unge mittfältaren på större prov när Hammarby stod för motståndet och det syntes. Han var inte dålig idag men ibland väger han aningen tunt och står för lite valpiga ingripanden. Tror också att han drabbades av att AIK ställde upp med två centrala mittfältare då han inte lika tydligt kunde spela i “Adu-rollen” där han han varit klockren i uppspelsfasen tidigare under säsongen. Även avsaknaden av rivjärnet i Rogic gör det svårare för Billy, men att Hussein kommer vara som bäst mot lag när AIK styr spelet känns givet. Vill verkligen slå fast att jag tror extremt mycket på honom framöver i den svartgula tröjan, men det finns en del som behöver förbättras innan han är en spelare för de största matcherna.

Kahls sämsta insats
Juvelen Eric Kahl hade inte en rolig dag på jobbet då Amoo i Hammarby gjorde lite vad han ville under den första halvleken. Redan innan ledningsmålet så blev han duktigt bortgjord och man kände inte alls igen den Eric Kahl man lärt känna under det senaste året. På 1-0 målet så görs Eric Kahl bort innan han blir ordentligt screenad i samband med att Amoo elegant placerade in ledningsmålet bakom en chanslös Janosevic. Vid 2-1 målet så hamnar även Kahl alldeles för långt in i banan och gör det möjligt för Rogic att ohotat få placera in bollen med en yttersida. Det har varit en del supportrar som menar på att Kahl ska ingå i Janne Anderssons EM-trupp, men det känns än mer avlägset efter att Janne sett dagens match på plats. Eric Kahl är fortsatt en av seriens bästa vänsterbackar och det här var en av otroligt få gånger som han får se sig besegrad av sin motståndare under 90 minuter. Skulle förvåna mig stort om han inte ingår i det svenska landslaget på sikt, men han är inte redo än.

Yttrarna
Med risk för att låta som en repig skiva så måste det ändå nämnas att ytterpositionerna i AIK fortsatt är det största problemet. Strannegård bländer en med sin teknik och kvickhet, men han är fortsatt en spelare som tar felbeslut och känns som en junior aningen för ofta. Det optimala för både honom och AIK vore kanske att låta honom få växa in i proffsfotbollen som inhoppare snarare än startspelare.

Saku Ylätupa briljerade inte heller idag trots sitt kvitteringsmål i början av den andra halvleken. Han kommer till de lägen som han vill åt när han kan vika in från höger för att avlossa skott eller slå ett inlägg, men när bollen lämnar vänsterfoten så slutar det sällan med framgång.

Bahoui inte ens en skugga av sitt forna jag
Det har snackats om att Nabil ska spela som anfallare den här säsongen, något jag inte hoppas på då jag dels tycker att han är bättre från en kant och att det finns kvalitativa anfallare i truppen. Vi alla minns hur framgångsrik han var när han från vänsterkanten kunde göra sin gubbe eller vika in i banan för att ta avslut, men det känns i dagsläget avlägset. Tycker det såg aningen bättre ut när han i den andra halvleken fick spela som ytter då han blir mer delaktig i spelet och blir rättvänd med boll. Låg även bakom kvitteringen då han spelade fram till Ylätupa. Bara att hålla tummarna för att han kan hitta rätt och leda offensiven med sin skicklighet.

Vad är era tankar efter derbyförlusten? Hur ska anfallstrion formeras i den allsvenska premiären?