Platinumcars Arena, 2021-05-10 18:30

IFK Norrköping - AIK
2 - 0

5 spaningar efter IFK Norrköping - AIK
Bild på Nabil Bahoui som hade problem med ett knä under matchen.

5 spaningar efter IFK Norrköping - AIK

AIK välkomnades av ett vackert borta-tifo i Norrköping. Efter en fin inledning på säsongen så var känslan god inför matchen. Bortalaget, som var det bästa laget under 90 minuter, föll efter dubbla mål från Adegbenro.

Att möta IFK Norrköping på bortaplan är allt annat än lätt, det är något som vi gnagare känner till allt för väl. Det var därför glädjande att se AIK koppla ett starkt grepp om matchen i den första halvleken och inte backa hem som vi tidigare år sett laget göra. Man lyckades hålla Norrköping borta från farliga ytor och det var väl egentligen aldrig riktigt farligt under de första 45 minuterna. Halvlekens bästa spelare, Stefanelli, prickade stolpen efter ett fint förarbete från Ylätupa och den stolpträffen blev signifikativt för matchen -det ville sig inte riktigt.

I halvtidsvilan så var känslan god, med all rätt då man som AIK:are utgick från att ett liknande spel skulle ge utdelning, men så blev det inte. AIK fortsatte att styra matchen och var det bättre laget. AIK skulle pricka ramen även i den andra halvleken, denna gång var det Bahoui som träffade ribban efter en fin nick. När AIK inte tog sina chanser till att göra mål så gjorde IFK Norrköping och Samuel Adegbenro det istället. Skytteligaledaren utnyttjade ett dåligt försvarsspel hos försvararna i AIK och nickade in både 1-0 och slutresultatet 2-0. Stolpe in för Norrköping och stolpe ut för AIK.

En svårsmält förlust då det känns surrealistiskt att lämna matchen tomhänta. Men det är bara att hoppa upp på hästen igen då Malmö kommer till Nationalarenan på torsdag.

Bilal Hussein som högerback
En av spelarna som jag och många andra hyllat något enormt under de inledande matcherna fortsätter att imponera och det även på en ovan position idag. När man nåddes av nyheten att Lustig skulle missa matchen på grund av sjukdom var det givetvis ingenting positiv nyhet, men som Billy axlade den rollen! Han tog bort en av seriens bästa yttrar i Haksabanovic under stora delar av matchen.

Det var även fint att se hur han kunde droppa in centralt i banan för att på så sätt kunna bidra i uppspelen från en centralare roll. Är en av lagets absolut smartaste spelare och kan komma att bli riktigt, riktigt bra. 

Fick återgå till mittfältare när AIK roterade om i elvan i jakt på kvittering och gjorde även det med bravur. Slog många öppnande passningar och är spelbar nästan hela tiden. Stod tyvärr för två misstag vid Norrköpings andra mål då han först slår bort en boll vid mittplan och sedan tappar Adegbenro som nickar in bollen via stolpen.

Ebenezer Ofori
Det har inte blivit som någon tänkt sig gällande Oforis återkomst i svartgult. Nu fick han chansen från start då Bilal fick agera högerback i Lustigs frånvaro och hur gick det då? Helt okej om du frågar mig. 

Det var vid några tillfällen då man kunde se kvaliteter från förr då han vänder bort motståndare på ett elegant och effektivt sätt vid mittplanen. Problemet fortsätter vara att det ibland tas felaktiga beslut och att passningarna inte alltid landar på önskad adress. 

Är i dagsläget en bra inhoppare i AIK då både Larsson och Billy är något snäpp vassare. Men tycker ändå att Ofori fortsätter ta steg i rätt riktning.

Stefanelli vs Norling 
Det kanske har snackats upp så pass mycket att ni alla redan är trötta på det, men visst var det något speciellt för Stefanelli att ställas mot Rikard Norling idag. Det är svårt att säga att den ettriga anfallaren inte brukar slita och ha lysande ögon, men tycker det syntes lite extra tydligt idag och han var AIK:s bästa spelare (Otieno emot). Argentinaren var även några få centimeter från att göra 1-0 i den första halvleken då han prickade Janssons högra stolpe.

Att Stefanelli imponerat den här säsongen har inte undgått någon som sett AIK:s matcher. Att han gått från att vara en ganska begränsad fotbollsspelare som skulle hålla till i motståndarnas straffområde, alternativt att han använts fel av tidigare tränare, till att vara en viktig uppspelningspunkt och en spelare som fattar rätt beslut mest hela tiden. 

Har en rätt bra chans att göra mål efter att Bahoui träffade ribban, men sköt över. Hade det läget och stolpskottet resulterat i mål så hade han stått för en felfri insats. 

Bästa insatsen på länge i Norrköping
Som jag var inne på tidigare så har AIK haft otroligt svårt att ta poäng i Norrköping och där det finns några riktiga mardrömsmatcher där man blivit totalt utskåpad under 90 minuter. Att därför se ett AIK som verkligen trodde på det och det genom ett eget spel var otroligt välkommet. 

Kanske är det så enkelt som att säga att det är aningen tunt i AIK:s offensiv, även om det skapades chanser framåt så visar ju Adegbenro hur viktigt det är med en spelare som gör mål på sina chanser.

AIK har nu spelat fem matcher och varit bra i fyra av dem. Det är lätt att glömma bort den, trots allt, fina insatsen idag då man förlorar med 2-0, men det som Bartosz och AIK håller på att bygga är spännande.

Målvaktspositionen
Det var mycket snack inför säsongen huruvida Janosevic eller Haugaard skulle husera mellan stolparna i AIK-målet. En diskussion som inte blir mindre relevant efter ledningsmålet som Janosevic släpper förbi sig idag. Förutom dem två så finns en storspelande Brolin, utlånad till Mjällby, och knackar på dörren. Tycker att Janosevic gjort det ganska bra sedan han tog över rollen som förstemålvakt, men faktum är att han fått väldigt lite mot sig under den tiden då AIK släppt till få chanser mot sig. 

Förutom den primära uppgiften som målvakt, att stoppa bollar från att gå i mål, så är ju Haugaard ofantligt mycket bättre i det sekundära, spelet med fötter. Jag ser gärna att Haugaard tar över rollen som förstemålvakt på kort sikt, men att Brolin gör det på lite längre sikt då jag tycker att han ser väldigt fin ut. 

Vad är era tankar om matchen? Är det för få målskyttar på planen hos AIK? Vem ska vakta kassen i AIK?

Filip Barkman2021-05-10 21:17:32
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen