Arena Oskarshamn, 2021-02-20 15:00

Oskarshamns AIK - AIK
1 - 2

5 spaningar efter Oskarshamns AIK - AIK
De två huvudpersonen i öppningsmålet kramar om varandra i jubileumströjan.

5 spaningar efter Oskarshamns AIK - AIK

AIK inledde cupspelet med en 2-1 seger borta mot Oskarshamn. Skadelistan fortsätter att växa och offensiven fortsätter att ställa frågor, här är mina fem spaningar från matchen.

Äntligen är tävlingssäsongen igång igen och det är skarpt läge direkt om man ska vidare från gruppspelet. Bajen städade duktigt av AFC tidigare under dagen och känslan är att det gäller att gå rent för AIK om man ska placera sig före rivalen från de södra delarna av huvudstaden.

Matchen mot Oskarshamn såg ut som en cupmatch i februari brukar se ut för AIK. Det var en jämn första halvlek som spelades på Arena Oskarshamn, men när domaren blåste för halvtid kunde ändå bortalaget gå in till halvtidsvilan med en 1-0 ledning efter att Goitom petat in bollen i öppet mål.

När stockholmslaget utökade ledningen till 2-0 i de inledande minuterna av den andra halvleken var känslan att det skulle bli en komfortabel seger. Men en snabb replik från hemmalaget gjorde att ledningen inte var större än ett mål. Det fanns lägen för AIK att göra ytterligare mål, men slarv och dålig skärpa framför mål gjorde att man som supporter tvingades till puls när det kastades långa inkast från Oskarshamn i slutet. Att inte städa av en sån här typ av motståndare med större marginal måste naturligtvis ses som ett underbetyg till AIK. Matchen slutade 2-1 till AIK och man hakar därmed på Bajen.


Henok eller Bojan?
Bojan Radulovic var tänkt att fortsätta med att leda anfallsleden i AIK, men en känning under uppvärmningen betydde att Henok istället fick starta matchen. Trist för Bojan att inte kunna få chansen att fortsätta på inslagen väg. Bara att som supporter hålla samtliga tummar för att vi får se Radulovic redo att stånga in nya mål i den svartgula tröjan. Goitom stod för en fin insats och var den som skulle få hål på Oskarshamn. Efter ett fint förarbete från Rogic och Larsson så kunde kaptenen raka in bollen i öppen kasse. Utöver målet så var anfallaren en uppspelspunkt, likt Bojan när han spelar, för långbollar. Jag ser båda som skickliga targetspelare och de kan stundvis påminna om varandra i deras spelstil när det kommer till att få fast boll på motståndarnas planhalva. 

Spelsinnet är något jag tycker att Goitom innehar i en högre utsträckning än Bojan. Den rutinerade lagkaptenen kan se lösningar och slå bollar som jag har svårt att se framför mig att Bojan skulle klara av. Ett tydligt exempel på Goitoms spelförståelse var när han slog en smart och läcker boll som friställde Ylätupa. Men finländarens försök att runda den AIK-fostrade Gustav Nyberg misslyckades och det hela resulterade till slut i en hörna.

Det presspel som jag förra veckan hyllade mot Elfsborg var nästintill obefintlig idag. Det är klart att AIK lyckades vinna boll då och då idag också, men inte alls i samma utsträckning som man gjorde mot Elfsborg. Den största skillnaden från förra veckan, när det kommer till presspelet, är i min mening att Goitom inte alls är lika stark i att sätta press som Bojan. Det var ofta vi i matchen mot Oskarshamn kunde se Goitom lunka lite alibi aktigt samtidigt som Rogic löpte i vanlig ordning där framme. 

Att båda anfallarna gör mål, även om det är i försäsongen eller mot lag från lägre divisioner, är otroligt viktigt för AIK. Trots mål och fin insats från trotjänaren och lagkaptenen Goitom så ser jag framöver helst Bojan vara AIKs nummer nio. Jag håller honom som en bättre spelare för dagen och sen har han också åldern på sin sida.


Alla skador börja väcka oro
Trots tre poäng så lämnade man matchen med en någorlunda bitter eftersmak. Anledningen till det är alla skador som plötsligt börjat drabba laget. Sen tidigare har Ofori, Haliti, Haugaard, Bahoui (blev idag inbytt) och Pertan (startade idag) varit på skadelistan. Känslan är att listan är ovanligt lång för att vara AIK och det väcker frågan: vad beror det på? Svaret är såklart svårt för mig att svara på med annat än spekulationer, men tycker ändå att frågor ska ställas. Har det nya fysteamet misslyckats? Leder byte av fysteam till nya övningar och slitage på spelarnas kroppar? Inte blev det bättre då Radulovic tvingats lämna sent återbud efter att ha fått någon form av känning i kroppen eller att Per Karlsson lämnade planen efter skada. När det kommer till skador i klubben så är det som bekant svårt att få någon som helst insikt, men vi supportrar får helt enkelt hoppas på en snabb och bra rehabilitering för samtliga.


Sotte gigantisk som vanligt
Att Sotte är ett kraftpaket och vinner majoriteten av sina dueller är inget nytt. Men det som gjorde mig häpen idag var att se mittbacken sprida crossbollar likt en quarterback i amerikansk fotboll. Ska inte säga att samtliga passningar gick fram till en lagkamrat, men de flesta gjorde det och det var även bollar som slog ut lagdelar hos Oskarshamn. 2-0 målet var ett av flera exempel då det kom en lång, svepande boll från Sottes högerfot som Otieno förvaltade på bästa sätt. Känns dessutom som att han kommer trycka in en och annan hörna.


Otieno stod för sin bästa insats i AIK
Det var inte en fröjd att se Otieno ute till höger mot Örebro för drygt två veckor sen. Den unga kenyanen gjorde inte många rätt och jag var skeptisk när jag åter såg hans namn i startelvan, men som han motbevisade mig. Kantlöparen stod för sin bästa insats i AIK då han briljerade i defensiven såväl som i offensiven. Snabbheten som han besitter kom till användning och han kunde utmanövrera många av anfallen på sin kant då han helt enkelt sprang ikapp eller förbi motståndarna. Otieno skulle även vara den som låg bakom utökningen i matchen. En fin djupledslöpning, bra mottagning och ett inspel tvingade försvarare i Oskarshamn att styra in bollen i eget mål.


Vilka ska vara yttrar framöver?
Det var återigen Ylätupa och Strannegård som fick chansen från start i ytterpositionerna. Om de tog chansen? Nja. 
Ylätupa har det fortsatt kämpigt att få ut något av hans, stundtals, fina teknik och spelförståelse. Finländaren borde inte ha lämnat den här matchen poänglös. Att bli så fri som han blev efter Goitoms frispelning i den första halvleken ska resultera i mål. Den andra halvleken skulle bli bättre för Sakus del, men utöver en passning till Bahoui som borde resulterat i en assist så skapar han inte mycket framåt. 

Tom hade inte heller sin bästa match men blixtrar även han till och visar prov på bländande teknik. Det är lite liknande problematik hos båda yttrarna, även om jag ser mer hos Strannegård än hos Ylätupa. De fina aktionerna behöver leda till poäng och målchanser i en högre utsträckning än vad de gör i dagsläget. Jag tror personligen fortsatt att det hade passat Tom bättre att spela ute till höger för att kunna vika in i planen.

Utöver Tom och Saku finns även Nabil (även om han eventuellt ska konkurrera som forward), Ring och kanske även Viktor Andersson som alternativ. Att Ylätupa verkar gå före Ring förvånar mig, men samtidigt har inte Ring levererat tillräckligt mycket heller. Nabil behöver även han steppa upp och ta ansvar för offensiven i AIK. Vad han kan göra på en fotbollsplan har vi alla sett, men det var ett tag sedan vi fick se det. Han borde verkligen ha gjort mål idag, men han ser inte alls självklar ut och velade innan han fick iväg ett tamt avslut.
Hade jag varit tränare i AIK så hade jag startat Nabil ute till höger och Tom till höger.

Hur hade ni velat se Bartosz formera anfallet? Löser AIK slutspel i cupen?

Filip Barkman2021-02-20 18:54:24
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen