Hammarbys fusion med Klara SK

För några dagar sedan fylldes Hammarbys olika forum med upprörda röster angående Djurgårdens s.k. snålskjuts in i handbollseliten. Men vänta ett tag…

För att få lite perspektiv på förra veckans diskussion när det gäller Djurgården Handboll och BK Söder och deras pressmeddelade om att de ska göra en gemensam satsning för att etablera sig i den svenska handbollseliten skulle jag vilja påminna Söderst@dions läsare om följande. (Puh, det var en lång mening)
Hammarby Fotboll bildades genom att gå ihop med Klara SK. Året var 1914. Klubben kunde tack vare det åka snålskjuts genom hela det svenska fotbollssystemet.
Men vi tar det med ”Stabben” Ahlners egna ord från fotbollsskriften Hejiga Hammarby, utgiven i början på sjuttiotalet:

Så började det
Hur underligt det än kan låta har Hammarby IF aldrig fungerat med sitt namn i den nästa ändlöst långa raden av föreningar i Stockholm, som mer eller mindre tafatt och tvekande börjat sin fotbollsverksamhet i den kanske mest kända av landets alla plantskolor – Stockholmsserien. Bajen har när det gäller representationslaget helt enkelt hoppat över den första förberedande som deltagandet i distriktsserierna innebär.
Det låter naturligtvis konstigt för alla de klubbar som idag sliter och kämpar hårt nere i Kvalifiken i hopp att nå´n gång i framtiden kunna klättra högst upp på fotbollsstegen. Eller i alla fall erövra en plats i det omfattande nationella seriesystemet.

Anledningen till den helt unika situationen är den, att gamla Klara SK (med rötter i de alltmer avfolkande tidningskvarteren i City) gick upp i Hammarby och ställde sin plats i högre seriesammanhang, division två, (näst högsta serien i landet) till Söderklubbens förfogande. Så kunde man göra 1914.
Genom fusionen tillfördes Hammarby många förstärkningar av vilka vi kan nämna Ragnar ”Ragge” Gunnarsson, flyern Albin Sellin, ”Kucku” Olsson samt den färgstarke ”Pegge” Nilsson. De bägge förstnämnd deltog i landslaget så tidigt som 1916…

Den nyssnämnda sammanslagningen var inte den enda som gjordes när seklet var ungt. 1918 gick även Johanneshofs IF upp i Hammarby och kadern av fotbollsspelare förstärktes därmed ytterliggare. Så bra, att vi gjorde jämna matcher mot de fem år äldre kusinerna från AIK och Djurgården.

Med ”Stabbens” historiebeskrivning får jag en lite fadd smak i munnen när jag reflexmässigt ondgjorde mig över Djurgården Handboll och BK Söder planerade sammanslagning. Som om inte det skulle vara nog så har det även offentliggjorts planer på att AIK är på väg att sno åt sig en plats på handbollskartan.

Efter lite funderande har jag kommit fram till att försöka se positivt på dessa planer som våra kusiner (”Stabbens” ord) har för handbollen.
För visst är det mycket roligare att möta Djurgården i en smockfylld Eriksdalshallen än att möta BK Söder inför 447 åskådare. Det gäller bara (och det är inte så bara) för Hammarby handboll att få bukt med underskottet och där tror jag att alla vi, som ser fram emot kommande derbyn, måste hjälpa till. Bästa sättet är att stödja handbollslaget är med din egen närvaro i de tre sista hemmamatcherna som är kvar.
• Sön den 24 mars Hammarby–Heim, kl. 16.15
• Ons den 27 mars Hammarby–Djurgården (BK Söder), kl. 19.00
• Mån den 1 april Hammarby–Kroppskultur, kl. 14.00


Som sagt, jag tror att våran närvaro på matcherna är ett bättre stöd för Hammarby handboll än att vi ondgör oss över saker vi själva inte kan påverka. Inrikta energin på det som är positivt så hjälper vi Bajen handboll till en kvalplats. Sedan kan allting hända.

Hammarbys första målskytt
Vi kan avsluta detta lilla inlägg i debatten med fotboll eftersom Söderst@dion först och främst skriver om fotboll. Detta lilla inlägg skrev jag på Hammarbys officiella hemsida för ett par år sedan:

I Hammarbys jubileumsbok berättas det att den första Hammarby målskytten skulle heta Axel Wennergren. Han skulle ha gjort målet i en invignings match av Kanalplan mot Johanneshov, men efter att ha tagit hjälp av Magnus ”Maggan” Hagström så blir svaret ett helt annat.
Matchen som det berättas om i jubileumsboken spelades den 13 september 1914 och då innebär det att det inte kan ha varit Hammarbys första fotbollsmatch.
– Nej! Rätt namn ska vara att han heter Ragnar ”Ragge” Gunnarsson. Det var han som gjorde Hammarbys första, andra, tredje och fjärde mål.

”Denne notoriske målskytt slog till redan i den första matchen där Hammarby efter hopslagningen med Klara SK fick heta just Hammarby IF.
Det var i Östsvenska serien den 15 augusti 1915, vi mötte Västerås SK och vann med 5-0 (4-0).
Det fyra första målen av Gunnarsson. 5-0 sattes av vänsterinnern Winblad.
Domare K: Lundstedt:
– Gunnarsson är i mina ögon en stor Hammarbyprofil.
Jag har till och med sett en arg insändare i Nordiskt Idrottslif där signaturen "Södermalmare" gick till attack mot uttagningskommittén till federations- matcherna (landskamper) för att Gunnarsson inte blivit uttagen.
Insändarskribenten hävdar att kommittén favoriserar djurgårdsspelare. Redan på den tiden hade vi vissa anlag för konspirations teorier!”


En annan liten kul detalj är att när Hammarby IP invigdes, söndag den 12 september 1915. Eller Kanalplan som det sägs i folkmun, då gick idrottsplatsen under namnet Söderstadion.

Namnet Söderstadion förknippas med alla Bajares fotbollssjälars hem, så har det alltid varit och så får det förbli. Basta!

Vi syns i Bajenvimlet!

LåN2002-03-21 10:30:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö