AIK söker nya vägar

AIK:s huvudstyrelse vill utreda hur framtidens AIK ska se ut. Vill det sig riktigt illa kan det bli en delning av föreningen. GF-redaktionens Youssef Bennani analyserar.

Från och med detta år gäller Svenska Fotbollförbundets elitlicens. Det är den som är ett av de tyngre skälen till att Djurgården lämnar Stadion eftersom elitlicensens krav på arenabelysning inte uppfylls. Elitlicensen kräver också att man ska ha positivt eget kapital. Har man inte det anmodas man lämna in en handlingsplan för hur man ska komma till rätta med problemet. När man räknar eget kapital i AIK:s fall (och även Hammarbys) där verksamheten bedrivs i aktiebolagsform så räknar man dels bolagets egna kapital och dels moderföreningens (den förening som innehar den allsvenska platsen). AIK Fotboll AB har idag ett eget kapital på 12,7 miljoner medan moderföreningen har ett negativt eget kapital på 15 miljoner. Totalt blir det alltså -2,3 miljoner.

När Svensk Elitfotbolls licensnämnd gick igenom de olika lagens ekonomier lämnade man AIK och Hammarby vid sidan av eftersom man inte visste hur man skulle behandla aktiebolagens redovisning. Enligt Sanny Åslund är det inte riktigt klart om det är den ovan nämnda redovisningsformen som kommer att gälla. Utan att specificera sade han till AIK:s årsmöte att det finns en möjlighet att AIK trots allt kommer att ha ett positivt eget kapital. Men om så inte blir fallet kommer AIK inte att klara elitlicenskravet och kommer då att få lämna en handlingsplan för att få bukt med ”problemet”.

Vad är då haken i det hela? Jo, på årsmötet, som ägde rum i Vasalundsgymnasiets aula inför 160 medlemmar på måndagskvällen, motionerade AIK:s huvudstyrelse om att få ett öppet mandat att utreda hur framtidens AIK skulle se ut. Vad man vill är att helt skilja de olika sektionernas ekonomier åt och därigenom också se till att dåligt skötta sektioner, som hockeyn, inte ska få belasta mer framgångsrika sektioner, som fotbollen. Huvudstyrelsen hade undersökt hur systemet som bland andra Hammarby och Djurgården använder fungerar, där man är sammanbundna av en alliansförening. Ordförande Ingemar Ingevik gjorde det i mitt tycke något klumpiga uttalandet att supportrarna till dessa klubbar inte anser sig själva hålla på olika föreningar utan att man är hammarbyare och djurgårdare. Detta ledde till en intensiv debatt om huruvida AIK i framtiden kan komma att bli en delad klubb, något som Ingevik menade att man ska göra sitt yttersta för att undvika. I slutändan gavs huvudstyrelsen ett mandat att utreda vad som är bäst för föreningen AIK.

Min personliga åsikt är att AIK absolut inte får delas på samma sätt som Hammarby och Djurgården. Är man AIK:are vill man hålla på en klubb och inte på AIK FF, AIK HF eller liknande. Anledningen till att man överhuvudtaget har delning som ett alternativ är att den krassa ekonomin som AIK Hockey har dragits med under flera år nu har drabbat hela föreningen och har potentialen att leda till föreningens delning. Det räckte inte med att man fick ta 30 av fotbollens miljoner för att betala hockeyns skulder, moderföreningen har fortfarande ett underskott på 15 miljoner och det är delvis p.g.a. detta man måste ta till drastiska åtgärder för att rädda fotbollens elitplats.

Jag anser, liksom jag tror huvudstyrelsen också vill, istället att varje sektion ska ta ansvar för sin egen ekonomi och att moderföreningens ekonomi inte ska påverka de enskilda sektionernas förehavanden. AIK måste hålla ihop som förening och det vore katastrof om det inte blev så. Ett delat ekonomiskt ansvar betyder också större självständighet för den enskilda sektionen. En sektion som t.ex. innebandyn är idag en del av moderföreningen och ekonomin vilar på samma grunder. Istället för att påverkas alltför mycket av vad övriga sektioner har för sig delas det ekonomiska ansvaret upp och innebandyn kan fritt disponera sina pengar såsom de anser bäst. På samma sätt tvingas ishockeyn att rensa upp och inte förlita sig på fotbollens miljoner eller andra uppgörelser för att säkra sin överlevnad. Huvudstyrelsen har nu alltså fått ett förutsättningslöst mandat att utreda hur strukturen i AIK kan komma att se ut. Där kan den sista utvägen heta delning.

Utredningen kommer att presenteras på ett extra årsmöte om cirka sex månader och då får medlemmarna ta ställning till en färdig utredning. Då är det dags att utvärdera vad styrelsen har kommit fram till och analysera vad det kommer att betyda för AIK. Då gäller det också att medlemmarna sluter upp. Det är ju ni som är AIK.

Youssef Bennani2002-03-26 01:19:00

Fler artiklar om AIK