Fotbollstes om formationer

Thomas Green presenterar sitt sätt att formera grupperingar inom ett lag, baserat på dagsform och färdigheter.

Formationer inom laget

Jag tycker att det går att dela in ett lag i fyra grupper. Detta tycker jag gäller för alla klubblag inom fotboll, oavsett liga och klubbens ekonomiska förutsättningar, tidigare eller uteblivna framgångar. Jag ska försöka mig på att presentera idén även om många kommer att tycka att tankesättet inte är så nyskapande. Kanske det finns andra som delar detta synsätt, samtidigt som det alltid kommer att finnas antagonister när det gäller indelning med hjälp av formler, matematiska uträkningar och högst egna personliga förväntningar. Förvisso har jag utelämnat de matematiska krångligheterna denna första gång som jag nu delar med mig av ”Formationer inom laget”.

Grupp 1

Här finner vi nyckelspelarna. Deras lägsta nivå är betydligt högre än övriga lagkamraters. De sporrar och kan göra det där lilla extra, om det så är att göra sin gubbe eller göra dagens mest vältajmade brytning. De är pådrivare, på och utanför plan, och de har sin givna plats i startelvan. Oftast har de någon form av stjärnstatus och är mycket uppskattade av det egna lagets supportrar, men sällan av motståndarna. Matchvinnarna och lagets viktigaste kuggar abonnerar ständigt på en plats i denna grupp. Endast skador, byte av klubb till en miljö som är ny och främmande kan resultera i sämre resultat och därmed degradering till grupp 2.

Grupp 2

Innehar spelarna som ständigt kommer att vara med om att konkurrera om en plats i startelvan i högre grad än nedanstående grupper, beroende på dagsformen. De är hungriga och har rätt inställning som ibland kompenserar att de kanske inte har den stjärnstatus som belönar dem med en given plats i startelvan. Ungdomar med lite rutin hamnar rättmätigt i denna grupp. Denna grupp är alltid åldermännens största hot om en plats i startelvan. Lovande spelare med hög utvecklingspotential tillhör ofta denna grupp men sedan är det många olika faktorer som spelar en väsentlig roll. Lagledningens och tränarens förtroende, och inte minst lagkamraternas omhändertagna inställning kan sporra till avancemang i gruppsystemet. Samtidigt kan en alldeles för lång tillvaro som ständig reserv eller en alltför skicklig konkurrent på samma lagposition rendera i att spelarna tappar modet, tålamodet och inspirationen. Då faller spelaren raskt neråt i systemet och önskar sig gärna bort från klubben. Miljöombyte är vad spelarna ofta uttalar sig om i media angående sitt eget missnöje och det faktum av att tillhöra en lägre grupp, såsom trean eller fyran.

Grupp 3

Här finns spelarna som om de varit skadefria, eller höjt sin lägsta nivå hade tillhört grupp 2. Ofta präglat av sämre självförtroende, färdigheter och spelförståelse. Nyförvärv hamnar oftast i denna grupp för att snabbt spela sig upp till ovanstående grupp, om det nu inte visar sig vara en misslyckad värvning vilket omöjliggör ett avancemang. I denna grupp återfinns spelarna som kanske redan tärt på supportarnas förtroende och kan ofta hamna i kläm i olika diskussionsforum där deras vara eller icke vara flitigt omnämns. Den ständige reserven, måltjuven som inte håller en hel match, den defensive mittfältaren med blott ett hårt träben, den unga lovande målvakten som väntar på att målvaktsveteranen ska pensionera sig själv återfinns i denna grupp. Här finns spelarna i motståndarlagen som vi inte känner till och som vi först upptäcker då vi läser om dem bland deras spelartrupper på deras hemsidor eller i ett programblad. En joker bland motståndarlagen finner vi här och som oftast slipper extra bevakning från vårt eget lag. Således dessa måltjuvar som gör entré och sänker vårt eget lag till vår stora besvikelse och förvåning.

Grupp 4

Med spelarna som inte riktigt lyckas, och det kan bero på en eller flera faktorer. De kan vara skadebenägna i en alltför hög grad, ha lågt självförtroende, en spelstil som inte matchar tränarens eller lagkamraternas önskemål eller helt enkelt en spelare som har för få färdigheter och som kanske ännu inte är fullt utvecklad. Det sistnämnda gäller oftast för de yngre spelarna. Ungdomar från de egna leden hamnar i denna grupp tills de ges möjligheten till att visa upp sig, förutsatt att de verkligen har något att tillföra laget. En längre vistelse i denna grupp är varken bra för spelaren själv eller för klubben. Då ligger de närmast till hands för en försäljning eller uthyrning. Även tålamod och omtanke från tränarens och lagledningens sida kan få dessa spelare till att må bättre, bli bättre och framförallt att vilja än mer. Först då kan de klättra till en högre grupp, men det är vanligt att spelare som fastnat alldeles för länge i denna grupp återfinns i ett annat klubblag inom kort.

Summering

Spelare kommer under en säsong att kunna pendla mellan olika grupper beroende på form och skadeläge både för dem själva och för övriga konkurrenter. Desto fler chanser en spelare ges desto större möjlighet är det till att avancera till en grupp närmare startelvan. Detta är dock mitt högst personliga sätt att dela in lag på och ingen uppmanas att använda sig av detta system om de misstror tankegången. Avslutningsvis vill jag bara nämna att ett lag som kan ha en sextonmannatrupp inom grupp 1 och 2 är oftast ett lag för toppskiktet i sina respektive ligor.

Ett önskemål för de flesta klubblag torde vara att ha minst en spelare för varje lagdel i grupp 1. Annars är genast diskussionen i full gång bland supportrarna, huruvida den stora plånboken ska öppnas för att köpa sig fri från oron. Nu finns det förvisso klubblag med högre ambitioner och ekonomiska förutsättningar än de allsvenska klubblagen. Serie A-klubbar och tillika många andra klubbar bland de största ligorna värvar nästan enbart spelare för grupp 1 inför varje ny säsong. Manchester United, Arsenal, Lazio, Juventus, Real Madrid och Barcelona är klubbar som har detta som sitt kännetecken.

Om man ser till många av de lag som avancerar från division ett i sitt land för att nå högsta seriespelet, så har de oftast tio till sexton spelare i grupp 2 men nästan inga i grupp 1. Saknaden av matchvinnare blir som sagt alltid avgörande i ett långt seriespel. Annat råder då i cupspel, således alla dessa cupskrällar. På tal om cupspel – Malmö FF och övriga allsvenska lag går in i svenska cupen i omgång 2 från den 25 april. Finalen spelas på neutral plan den 9-10 november. Mer om detta finner ni på Svenska Fotbollförbundet (www.svenskfotboll.se).

Min egen högst personliga indelning

Grupp 1
Majstorovic, Nuorela, Nielsen, Yngvesson och Skoog.

Grupp 2
Elanga, Mattison, Rosenberg, Concha, Berntsson, Jönsson och Johansson.

Grupp 3
Baxter, Driss, Ijeh, Ohlsson, Roth, Kjellin, Mete och Milosevic.

Grupp 4
Gustavsson, Sörensen, Vestergaard, Lilienberg, Ingvarsson, Ekelund, Pode och Andersson.

Diskutera gärna inne i vårt forum.

Thomas Green2002-04-07 14:24:00

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten