Tröja nr 8 är upphängd. Del 1
Den sista ägaren har många bollar i luften trots detta. Vi har fått möjlighet att få en pratstund med honom.
Den observante har kanske sett att tröja nr 8 inte har varit representerad på plan denna säsong. Spelaren som hade den förra säsongen har inte gömt undan den, utan när han slutade var det ingen som valde det tröjnumret. Om det var av respekt för Sportchefen eller inte vågar jag inte säga, men tröja nr 8 var Stefan Andreassons. Ett halvår efter att tröjan hängdes upp har vi fått oss en pratstund.
Stefan erkänner att det då och då rycker i benen när han ser spelarna träna eller spela, men arbetet som sportchef gör att han har fullt upp. Direkt efter att säsongen var slut började Stefan sitt nya arbete. Att han har haft att göra talar exempelvis följande statistik rad för:
Antal nyförvärv till Elfsborg inför säsongen 2002 6 A, 2 A2, och 1 junior. Lägg därtill till att de spelare som lämnat föreningen har fått hjälp med att hitta nya föreningar, det ska förhandlas med dessa föreningar o s v. Arbetet med att hitta talanger tar inte slut i och med att säsongen börjar utan är ett kontinuerligt arbete året om.
Att föreningen har en målmedveten policy hur man arbetar och att den fungerar märks på ett sätt som är ett bra betyg åt föreningen, nämligen att andra föreningar tar kontakt med Elfsborg och talar om att de har en intressant spelare. Många av vinterns övergångar gick väldigt fort när Elfsborg hade bestämt sig, och berömmet från de klubbar som varit inblandade i dessa övergångar har kunnats läsas i massmedia. Där spelar en sån enkel sak som att klubbarna kan lita på att Elfsborg gör rätt för sig en viktig roll. Elfsborgs rykte att ge unga spelare chansen är en annan viktig del av förklaringarna om varför så många talanger kommer till föreningen.
En del andra föreningar i allsvenskan har satsat på avtal med en förening som fungerar som farmarklubb för de spelare som av olika skäl inte tagit någon plats i A-truppen. Det är ingen modell Elfsborg har valt. Om det behovet har uppstått har man haft enskilda lösningar åt den spelare som varit aktuell, det är därför man kan hitta f d Elfsborgare i flera av bygdens lag.
Stefan berättar att man från Elfsborg hellre sett att A2-laget hade kunnat få spela seriespel i div 2. Med de resurserna föreningen satsar på juniorer och A2 laget motsvarar man kvalitetsmässigt minst div 2. I dagens elitfotboll kommer det att bli mer och mer sällsynt att man hittar färdiga spelare från de lägre divisionerna. Därför satsar man målmedvetet att få unga talangfulla spelare att välja Elfsborg, och ge dem bästa möjliga resurser för att utveckla dessa spelare.
I dagens fotboll är det konkurrens inte bara från elitlagen i Sverige, utan även från de stora europeiska klubbarna. Här talar Stefan om vikten av att föräldrarna till unga spelare känner att det är en ansvarsfull förening som deras son hamnar i. Ekonomiskt kan självfallet inte Elfsborg konkurrera med storklubbar från Italien, England, Holland o s v. Däremot med att man visar upp andra kvalitéer, som utbildning, omsorg om spelarna och att man har de resurser som rör det fotbollsmässiga och gör att spelarna kan utvecklas även här i Sverige.
När tiden är mogen har spelaren ett utmärkt ”skyltfönster” att visa upp sig i, nämligen A-laget. Nu för tiden är det mer regel än undantag att det finns agenter och intresserade talangscouter på läktaren som noga följer vad som sker på plan. Det är inget Elfsborg har något emot, man fungerar gärna som en väg ut i fotbollsvärlden för unga talanger.
Det lyser som en röd tråd genom vårt samtal, detta synsätt att man gärna ser unga talanger spela och utvecklas i Elfsborg, för att sedan kunna gå vidare ut i fotbollsvärlden. För de pengar man får vid övergångarna fortsätter man att satsa på nya talanger. Givetvis ska dessa spelare vara med om att föra fram Elfsborg till sportsliga framgångar under sin tid i föreningen. Teknik och snabbhet och bra spelförståelse ska vara kännetecken för Elfsborg.
[Fortsättning]