Amerikansk Fotboll

Vilka är våra kusiner från USA?

Förra året fattades ett historiskt beslut. Hammarby IF:s medlemmar beslutade sig för att låta den amerikanske miljardären Philip Anschutz köpa in sig i klubben. Hammarby är den första europeiska klubb Anschutz och hans företag AEG investerat i. Hammarby är däremot inte den första fotbollsklubben AEG går in i. Företaget är redan stora ägare i fem amerikanska fotbollsklubbar. Vilka är då dessa fem avlägsna kusiner? Och hur ser den fotboll som AEG är vana vid ut? Söderst@dion kommer nu, när allsvenskan tagit en paus, i ett par olika artiklar ge er chansen att stifta närmare bekantskap med den amerikanska fotbollen och de fem klubbar som AEG redan är etablerade i.

För att förstå dagens amerikanska fotbollsklubbar krävs att vi först fördjupar oss i den amerikanska fotbollen rent generellt. Den professionella fotbollen i USA dog 1984. Då lades dåvarande proffsligan NASL ner. NASL gjorde sig mest känd för att lyckas locka till sig före detta storspelare där brassen Pelé var den absolut största.

För oss i Hammarby gjorde sig fotbollen i USA påmind när ex-Bajaren och dåvarande MFF:aren Micke Rönnberg flyttade till Dallas Sidekicks 1984. Dallas blev en av Mickes sammanlagt nio klubbar under karriären. Redan 1967 hade dock Hammarby släppt två spelare till Staterna, den då 37-årige målvakten Sven Lindberg och den hyfsat (totalt?) okände Jan-Olof Book. Sven, som gjorde över 100 allsvenska matcher, gick till Atlanta Cheifs och Book till Dallas Tornado.

1993 togs ett viktigt beslut. Det stod redan klart att USA skulle arrangera VM 1994 och i samband med detta skulle man åter blåsa liv i den sen länge stendöda proffsfotbollen. Detta skedde som en motprestation till att FIFA gett amerikanarna VM. 22 olika städer kämpade om möjligheten att få ett av de lag som nu skulle bildas. 1996 startade ligan som döptes till MLS, Major League Soccer. Den första matchen spelades inför en utsåld arena och med livesändning över hela landet. Att VM ´94 satt djupa spår var tydligt. Många av de spelare som värvades till de tio nystartade MLS klubbarna var spelare som gjort intryck under detta mästerskap, Alexi Lalas, Carlos Valderrama, Jorge Campos och Roberto Donadoni för att nämna några. Ligan blev en succé med ett snitt på över 17 000 åskådare per match och samanlagt över 3,1 miljoner besökare.

Seriesystemet liknade till stor del det som finns i NHL, två olika "Conferences" med fem lag i varje. Alla lagen möter dock alla oavsett "Conference" tillhörighet. Sammanlagt spelas 32 stycken ligamatcher. När ligan är avgjord går de fyra bästa lagen vidare till ett slutspel som avgörs i cupform. Ligan hade en del regler unika för USA. Exempelvis stoppades den officiella matchklockan vid avblåsningar. Matcher som vid full tid var oavgjorda utökades med en förlängning där Goldengoal-regeln gällde. Om matchen trotts detta var oavgjord avslutades den med straffsparksläggning.

Ligan har dessutom ett antal regler för hur lagen skulle vara utformade. Lagen får max innehålla 22 spelare varav fyra ska vara lovande ungdomar med speciella "lärlingskontrakt". Truppen får dessutom enbart innehålla tre spelare utan "greencard", som är äldre än 25 år. Dessutom har varje lag en lönebudget de måste hålla sig inom. Spelarna som skriver kontrakt skriver på både för MLS och för laget. Ligan har dessutom ett speciellt bestraffningssystem där ett rött kort bestraffas med dels en match avstängning samt böter på 250 dollar. Får man under samma säsong ytterligare ett rött kort innebär detta avstängning samt 500 dollar i böter. Ett tredje kort der 1000 dollar och så vidare.

Amerikanarna verkar ha en märklig förkärlek för spelare som de sett under VM ´94. Att dessa spelare med åren blivit äldre och således oftast sämre verkar inte påverka. 1997 anslöt Alain Sutter och Walter Zenga och året efter fick även vår egne skallige straffhjälte Ravelli sin chans som proffs. Ravelli spelade för Tampa Bay och trots att laget, som numer är nedlagt, tillhörde de sämre i ligan var Ravelli en av ligans bättre målvakter. Samma år utökades ligan med ytterligare två lag och innehöll således tolv lag.

1999 invigdes den första arena som någonsin byggts specifikt för att spela fotboll på. Arenan ligger i Columbus och är hemmaarena för laget Columbus Crew. Under år 2000 skedde en del förändringar av reglerna i ligan. MLS behöll förlängningen men skippade straffarna och anpassade förutom detta matchklockan till internationell standard. Dessutom gjordes ligan om och de tolv lagen placerades i tre olika divisioner: öst, väst och central. Publiksnittet föll detta år till 13 756, det lägsta snittet någonsin. År 2000 skrev Hristo Stoitchkov, Lothar Matthäus och Luis Hernández på för MLS-spel.

Publiksnittet i USA har sjunkit varje år sedan starten ´96 men denna trend bröts förra året. Snittet steg 2001 med över 1100 personer per match. Efter säsongen lades dock två lag ner. Dels Ravellis gamla klubb Tampa Bay och dels den nystartade (1998) Miamibaserade klubben Fusion. Fusion hade samma år vunnit den östra divisionen men lades trots detta ner. Ett tecken på att inte de sportsliga resultaten alltid är viktigast där på andra sidan Atlanten.

MLS har som jag nämnde tidigare en något märklig påtvingad "lagmall" som klubbarna måste följa. Fyra juniorer, max tre icke amerikaner över 25 och så vidare. Detta är onekligen främmande. Speciellt då klubbarna oftast väljer att reservera de tre platser som finns för utlandsproffs till föredettingar som Stoitchkov, Matthäus och Zenga. Men satsningen har gett vissa resultat. Det amerikanska landslaget har nu kvalat in till sitt fjärde raka VM-slutspel, landets OS-lag kom fyra i Sydney och ungdomslandslagen har skördat en hel del framgångar. MLS har dessutom lyckats producera en relativt stor mängd mycket lovande spelare i 20-årsåldern varav två, Landon Donovan och Da Marcus Beasly, finns med redan nu i Sydkorea. Bägge spelade dessutom från start i premiärsegern mot Portugal. Sammanlagt kommer 12 av 23 VM-spelare från MLS-klubbar.

Till säsongen 2002 har ligan nu återgått till två "Conferences" med fem lag i varje och av dessa tio lag har AEG intressen i fem. I kommande artiklar kommer vi att specifikt studera dessa klubbar: NY/NJ Metrostars, DC United, LA Galaxy, Colorado Rapids och Chicago Fire.

Andy2002-06-06 10:50:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö