Bakom kulisserna.

I en serie samtal tänkte vi berätta om de som finns runt laget och får det att fungera. Denna gång Elfsborgs massör Heikki Mäkelä.

Den här gången hade jag stämt träff med Elfsborgs massör Heikki Mäkelä. Ja, titeln är massör men som många gånger förr finner man att bakom en titel döljs det mer. Förutom att just massera trötta spelares muskler innebär det att lära ut hur man förebygger skador, vara delaktig i de sjukvårdande insatser som kan behövas under en match, och behandla de skador som uppstått.

Att Heikki har en gedigen erfarenhet i sitt yrke förstår man när han berättar att han har hållit på i 23 år varav 10 år utomlands (mer om detta senare). I Elfsborg är han en av de i nuvarande i ledarstaben som har hållit på längst, i snart 8 år. 1994 blev han tillfrågad om han kunde hjälpa till och på den vägen är det. Han har en halvtidstjänst i Elfsborg och en egen praktik resten av tiden. Under de mest intensiva perioderna blir det lätt många timmar med föreningen eftersom han inte bara närvarar vid träningar, matcher utan reser med på samtliga bortamatcher, träningsläger m m.

Då 1994 var det att nästan att börja bygga från grunden. Föreningen hade knappa resurser, men tillsammans med de läkare som fanns knutna till föreningen då, Josh Monastyrski och Richard Gunterberg samt lagledaren Hasse Olsson byggde man upp en organisation och med nödvändiga resurser i form av material. Heikki talar sig varm om de läkare han arbetat med tidigare och för nuvarande. Samspelet är viktigt eftersom det under en match kan uppstå situationer där det krävs snabba beslut och bedömningar. Där spelar erfarenhet en viktig roll, att man snabbt kan bedöma skadans omfattning och vad som krävs i insats både akut och efteråt i rehabiliteringsarbetet.

Heikki berättar att man efter ett tag lär sig hur spelarna reagerar vid skadetillfällen och att man därför relativt snabbt kan avgöra från början hur svår en skada kan vara redan från sidolinjen. Vi har alla sett när domaren vinkar in personal vid en skada, och hur snabbt det kommer ett beslut om spelaren klarar av att fortsätta eller inte. På min fråga om det inte har hänt att spelaren vill fortsätta och då det inte är möjligt, inträffat någon konflikt svarar Heikki: ”Jo, det kan bli diskussion ibland men så fort spelaren kommit av planen inser de att det är rätt beslut trots allt”.

En spelare som blir skadad får under sin rehabilitering syssla med alternativ träning. Det för att vara aktiv och inte tappa för mycket under frånvaron. Viktigt är att man inte utsätter den skadade leden eller musklerna för påfrestningar utan det ges tid för den att läka rätt.
Där kommer vi in på en annan uppgift som Heikki har inom föreningen. När det är aktuellt att en ny spelare ska tillhöra föreningen är han med och undersöker dennes fysiska status. Finns det en historia med tidigare skador undersöker Heikki att dessa har läkts på rätt sätt och att inte spelaren dras med en skada som nedsätter hans förmåga att spela elitfotboll.

Under vårt samtal återkommer vi ofta till detta att det är viktigt med samarbete, att det är A och O mellan läkare och massör m m. Detsamma att man hjälper varandra oavsett vilket lag man tillhör, en hederskodex som alltid gäller. Har inte gästande lag med sig egna resurser ställer man upp och hjälper till. Vid några tillfällen har Heikki fått rycka in när domare eller assisterande domare fått någon skada o s v.

Att det är så beror mycket på Heikkis bakgrund. Vid ett års ålder kom han till Sverige från Finland. När han var 18 år gammal återvände han till Finland för att göra sin värnplikt. Snabbt konstaterade man att Heikki var lämpad till att bli Sissi (direkt översatt från finska kan man kalla det guerillasoldat) en av de hårdaste militärutbildningar i världen som finns, där man får lära sig att överleva med minsta möjliga medel långt bakom fiendens linjer. Man ingår i en åtta manna grupp, där alla måste lära sig att samarbeta för att gruppen ska klara sig. Denna tuffa utmaning gjorde att han fick lära sig att vara stark och att ta ansvar inte bara för sig själv utan för alla runt omkring sig.

Under 10 års tid arbetade han i Schweiz i en elitserieklubb i ishockey (Zug) som massör. För att få jobbet fick Heikki göra ett gesällprov i form av att linda en skadad axel. En imponerad läkare förklarade att han var den som var mest lämpad för jobbet. Där fick Heikki ovärderlig erfarenhet av att arbeta och ta beslut snabbt, eftersom det fick jobbas under de byten coachen gjorde.

Vi kom inpå det att förutom den fysiska insats man gör så måste det betyda mycket att man kan ”ta människor på rätt sätt”. Här hamnade vi en lång och intressant diskussion (allt för lång för att kunna återges här) och Heikki berättade att man måste vara lyhörd. Skadan i sig kan vara besvärlig, men den kan också innebära att spelaren känner oro för sin karriär, hur lång tid det kan ta innan han är tillbaks, att spelaren omedvetet kan undvika att spela som innan av rädsla för att slå upp den gamla skadan o s v. Det är viktigt att omgivningen kan lyssna av sådana signaler, hjälpa till och stötta för att få tillbaks spelaren i så god form som möjligt.
Den fysiska biten inom idrotten är väl dokumenterad, däremot är det inte så utrett om den mentala biten. Ett väldigt intressant ämne konstaterade Heikki.

Tiden bara flög iväg, vi hade kunnat samtala flera timmar till. Det fanns många intressanta saker att diskutera och få reda på. Jag hoppas att ni lärt känna Heikki Mäkelä lite mer i varje fall. Han är en av dem som finns i kulisserna och får laget att fungera.


Artikeln samproducerad och finns även att läsa på www.Elfsborg.se

Kari Sedergren2002-08-30 19:39:00

Fler artiklar om Elfsborg