Efter mötet

Bland många ämnen på gårdagens möte, var två riktigt heta: Söderstadion och derbyt mot AIK. Efteråt berättade marknadschef Patric Ljungström lite mer kring dessa.

Vad är ditt intryck av informationsmötet?
- Det är lite blandat. Men jag tror att det var bra, folk fick prata av sig, det ställdes både bra och mindre bra frågor i alla ämnen.

Vi fick se ett helt nytt arenaalternativ, söder om Globen, presenteras. Hur kom ni fram till den placeringen?
- Det är det faktiskt inte vi som har gjort, utan tjänstemän inom staden. Stockholms Stad äger större delen av marken där, förutom några som Drott äger. Drott äger andra ytor i Globenområdet och är positiva att upplåta sin mark. Om det byggs en ny arena söder om Globen, frigör det mark som är högst värderad i området då den ligger närmast staden.

Vilket av de fem alternativen är mest realistsikt?
- Alla är nog realistiska. Det är den andra sidan av det här myntet, det går att utveckla området kommersiellt, oavsett var arenan ligger. I dagsläget finns det för- och nackdelar med alla ytorna. Allt från kommersiella intressen till trafik och publiklogistik. Det är många avvägningar som skall göras.

När kan i så fall ett beslut komma i frågan?
I bästa fall tas beslut i första kvartalet 2003. Vad händer då? Jo, stadsbyggnadskontoret går in och gör en detaljplansutredning och det tar ett och ett halvt år. Parallellt med denna startas projekteringen av arenan.
Det är svårt att spekulera i när vi kan få se en ny arena, men realistiskt sett blir det tidigast 2006.

Publikkapaciteten på de olika förslagen översteg 20.000, de flesta var runt 25.000. Är inte det för stort för Hammarby?
- Nej. Den skall byggas som en fotbollsarena, men den skall nyttjas som en evenemangsarena året om. Därför har vi föreslagit att den skall byggas med skjutbart tak.
Som exempel kan man titta på FC Köpehamn. De äger Parken och hyr ut den till konserter, julmiddagar osv. På så sätt drar de in intäkter som ingen annan klubb i norra Europa är i närheten av. En intäkt liknande denna vill vi gärna ta del av. Därför har vi poängterat att vi vill ha del i driften på en ny arena. Vi önskar även att man kan skärma av delar av arenan så att det oavsett evenemang alltid ser fullsatt ut.

Det talades om konstgräs också. Är det något ni vill ha och strävar efter?
- Jag tror att det kommer bli så. Det handlar inte om att vi vill, men utvecklingen går åt det hållet. Om tio år kommer varenda Allsvensk arena ha konstgräs. Rent emotionellt är det självklart inte kul, men i framtiden kommer konstgräs vara bättre än vanligt gräs.

Var vill du att klacken skall stå på en ny arena?
- Personligen vill jag att den står på långsidan så att man ser den i tv, och det jobbar vi för.

Det pratades också om att flytta AIK-derbyt till Söderstadion. Många positiva röster höjdes, men bara några få negativa. Är du förvånad?
- Nej, absolut inte. Det här är en otroligt svår fråga. Alla, inklusive vi i ledningen, vill ju spela där. Men vi måste samtidigt dra in pengar. Man kan sammanfatta det som känslomässigt korrekt vs. tappade intäkter.

Det lades fram ett förslag om att göra Råsundas Östra läktare till en ren Hammarbyläktare.
- Personligen tycker jag kanske att det var det mest konstruktiva förslaget igår. Vi hyr arenan och då är det våran hemmaplan och vi kan i princip göra vad vi vill. Rent hypotetiskt, om vi genomför idén, skulle vi få motsvarande tillbaka i nästa bortamatch på Råsunda. Men det är inga konstigheter, så ser det ut i Europa.

Är det realistiskt sett genomförbart att flytta derbyna till Söderstadion?
- Det blir en del jobb, men det är ju våran uppgift att arrangera matcher. Det svåra är att hitta en ekonomisk fördelning som alla är nöjda med. Det finns en risk att det bli många företag som köper biljetter då priset höjs. Hur vi än gör blir det fel.
- Vi fick lite skit igår, från båda håll, att vi lyfter upp frågan. Men någonstans kanske vi borde få lite cred för att vi är den första styrelsen som lyfter upp den.

Ni har ju budgeterat med 28.500 personer i derbyna. Men vad händer om folk börjar bojkotta Råsunda för att vi spelar våra "hemmamatcher" där?
- Då hjälper man verkligen inte Hammarby. Biljettintäkter, tillsammans med sponsorintäkter är tillsammans våra viktigaste intäktskällor. Skulle man börja driva kampanj för att bojkotta Råsunda, då har man även startat en kampanj för att driva ner oss i Superettan ekonomiskt.

Micha2002-09-24 13:30:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö