Raka spåret till trean - Del 2

Tommy om reservlagets framtid, motivationsproblem och Kim Källström.

Eftersom Tommy, precis som jag hade förutspått, är lite svävande på svaren angående enskilda spelare väljer jag att gå vidare och istället prata om Pröpa i stort.

- Vad är egentligen för- och nackdelarna med det här upplägget med två serielag?
- Det finns flera anledningar till att vi drog igång det här. En av dem är att jag tycker att man gör fel när man förväntar sig att alla juniorer ska vara färdiga när de är 17-18 år och fortfarande går på gymnasiet.
Mina artonåringar har en termin kvar på gymnasiet och nästa år är de för gamla för att spela i juniorallsvenskan. Som det var förr hade vi två alternativ: "Du ska gå upp till vår A-trupp" eller "Du ska försvinna till Älvsjö AIK, Älta eller Enskede".
Man kan inte förvänta sig att spelare ska vara färdiga vid arton års ålder. I Hammarby har vi historiskt sett exempel på spelare som varit 21–22 år när de går in i A-laget. Om alla skulle vara färdiga när de är 17 skulle Hammarby inte värva en enda spelare över 18 år från division ett eller två och garanterat inte en 23- eller 24- åring.
Jag tycker att vi ska ha råd att behålla dem två–tre år till om det finns den minsta lilla chans att de kan bli A-lagsspelare.
Extremfall som Kim Källström kommer alltid att finnas, han är tidigt fysiskt utvecklad. Men alla andra som inte kommit lika långt, och då är det framför allt fysiken dom är torsk på, kan vi då ge dom ett par år till och dessutom erbjuda seriespel tror jag det kan bli väldigt bra.
Vi i Hammarby tränar jättemycket. Vi tränar betydligt mer än vad man normalt gör i division två och kan vi då få in unga killar som spelar mot seniorer i division tre tror vi det kommer vara jäkligt utvecklande. Det är alltså det som är skälet, att kunna behålla killarna som vi tror det minsta lilla på ett par år till. Vi har faktiskt inte råd att tappa en enda talang, vi måste värna om dem lite längre.
Nu har vi dessutom spelat upp det här laget i trean och då blir det ännu bättre matcher, ännu bättre domare och ännu bättre motstånd att tampas emot. Jag kan låta 16-åringar spela om de är tillräckligt bra. Det ger oss utrymme att flytta spelare beroende på kvalité istället för ålder.
Finns det några nackdelar med det här då?
- Nej, tvärtom. Örebro har det här systemet, ÖSK Ungdom, och jag satt och diskuterade med dom här i våras. Sextio procent av deras A-trupp kommer från ÖSK Ungdom vilket är ett fantastiskt resultat. På medlemsmötet nu frågade någon var är alla våra egna produkter någonstans. Men som det är idag tränar vårt A-lag klockan elva, våra ungdomar går i skolan och kan inte träna på förmiddagarna.
Vi måste träna på kvällarna, men vi måste samtidigt ge dem bättre matchträning så att när de väl går ur gymnasiet då kunna börja rikta in sig på A-lagsspel.
Så länge du är kvar i Hammarby sätter du fotbollen jättehögt. Men går du till ett division två- eller tre lag så blir det en annan nivå på fotbollen eftersom där är familjen och jobbet det viktigaste för spelarna. Så länge du är kvar i Bajen så är fotbollen viktigast. Man sänker nivån när man hamnar i exempelvis Älta.

- Som det har sett ut i år har Hammarby haft ett A-lag, ett reservlag, Pröpa, dessutom ett juniorlag och ett lag i pojkallsvenskan. Har vi tillräckligt med spelare för att ha alla dessa lag?
- Reservlaget kommer inte att finnas kvar nu när vi gått upp till division tre. Reservlagsserien saknar tävlingskaraktär så det blir inga bra matcher där. Vad man kommer att göra med A-lagsspelarna som inte tillhör Pröpa, men som heller inte får spela i Allsvenskan, är att man kommer att lägga in träningsmatcher mot division ett- och två-lag, precis som man gör ute i Europa. Träningsmatcherna har i och för sig inte heller någon tävlingskaraktär men om man tittar på reservlagsserien så är det ett fåtal matcher som är riktigt bra. Brage skickar ibland sitt juniorlag till Söderstadion. Då är det bättre om våra B-lagskillar får möta Väsbys A-lag.

- Vissa av killarna i ditt lag dom kommer direkt från bänken i Allsvenskan, jag tänker framförallt på Ahmet, Charlie och Erik, är det svårt att motivera dem till spel i division fyra?
- Jag tycker dom har klarat det bra. Ahmet och Charlie har jag haft så länge, och dom har dessutom tränat med flera av killarna i laget tidigare, så det har inte varit något bekymmer.
Ibland har dom inte haft ork att motivera sig. Dom har gjort sjuttio procent av vad de kan i vissa matcher. Så är det och de vet dom om. Jag har pratat med dem och de säger att det är jättesvårt att motivera sig men om de ligger på sjuttio procent så räcker det för oss att vinna matcherna ändå.
Erik Pilfalk har haft fantastiskt bra inställning i alla matcher. Han har tagit ett väldigt fint ansvar och bara tyckt det varit trevligt att komma ner till oss.

- Hur är det själv då? Så sent som 1995 tränade du A-laget. Är det svårt att hitta glöden i division fyra?
- När man får ett sådant här uppdrag som är så tydligt: "Du ska vinna serien och det är skitviktigt för Hammarbys utveckling". Då är det kul för mig också, till skillnad från de tidigare två åren då jag haft U-20 truppen och spelat i någon reservlagsserie som inte betyder någonting.
Men så har jag också sagt till killarna ett par gånger att jag nog varit en ganska dålig coach för jag har själv känt att vi kommer att vinna den här matchen och inte varit riktigt skärpt. Då är det svårt att kräva av killarna att dom ska vara det.
Jag står inte och är nervös på matcherna, det kan jag erkänna. Men däremot har jag känt att det har varit viktigt eftersom jag varit med och dragit igång U20-laget för ett par år sen, och nu känns det riktigt bra inför nästa säsong att få spela i division tre. Jag tror det kommer bli bättre och jag tror även killarna i laget känner det.

[Del 1] [Del 3] [Del 4] [Del 5]

Andy2002-09-27 08:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö