Men in black...
Det handlar inte om utomjordingar, även om de kan förefalla totalt obegripliga ibland... En krönika om domarna.
Jag har den stora förmånen att i min bekantskapskrets ha flera personer som är riktiga experter på fotboll i allmänhet och en som är expert på att vara domare i synnerhet. Eftersom han under många år varit domarinstruktör i Västergötland och själv har en bred erfarenhet av att vara domare, är det givet att man diskuterar situationer och påföljder och mer än en gång har jag fått en aha-upplevelse och ändrad syn efter en diskussion med Göran Söderlund som han heter. Göran arbetar till vardags som kanslist på Elfsborg och han skriver på Elfsborgs hemsida bland annat. I dag har han haft en artikel om just vilka förutsättningar en domare har att arbeta efter. Till sin hjälp har han haft en diskussion med en ”coming man” i pipblåsarskrået, Jonas Karlsson, som tippas bli en blivande elitdomare. Med Görans tillstånd har jag använt mig av hans artikel som underlag för denna krönika.
Inför den rafflande avslutningen på årets allsvenska finns det en grupp som kommer att ha ett stort avgörande inflytande på hur det kommer att sluta, vilka som kommer att ta guldet och vilka som kommer att åka ur…Oundvikligen kommer domarna att sätta sin prägel på detta.
Idag studerar man noggrant kolumnen antal varningar som åskådare innan matchen. Man ber en stilla bön att den inte utökas och stönar förtvivlat när så sker, eftersom just den nyckelspelaren som är så viktig naturligtvis blir avstängd nästa match som betyder så oerhört mycket. Under själva matchen kommer det att dyka upp andra omdiskuterade situationer: frisparkar, straffsituationer, gula och röda kort. Tre män är de som har makten över allt detta, nämligen domarteamet.
Blir domarna påverkade av att säsongen lider mot sitt slut och att deras bedömningar kan spela så stor roll? Regler och bedömningar ska vara de samma från första till sista match under hela säsongen så där kan ju inte domarna ändra sig under resans gång. Alla domare är individer som gör olika tolkningar av grundreglerna, där kan det ju skilja från domare till domare, något annat vore märkligt. Dock har alla samma regelsamling att följa så variationerna på hur de enskilda domarna skulle ha dömt i en och samma situation kan inte vara så stora.
De faktorer som har inverkan är istället hur spelare och lagledning och publik uppträder. Man kan fråga sig vilka nerver dessa män har som frivilligt går ut på plan för att döma ex ett derby i Stockholm, Göteborg eller Skåne inför sådana publikmassor. I ett snabbt spel, där man ibland står skymd, ska man fatta ett beslut som grundar sig på en regeltolkning som den stora publiken till större delen inte ens känner till. Ingen lätt situation, och risken finns där att ett beslut som tas visar sig vara felaktigt.
Om vi tar ett exempel: Spelare 1 från lag A och spelare 2 från lag B är i kamp om bollen, en tuff situation resulterar i att bägge ramlar men lag A har fortsatt företräde till att kunna anfalla, så domaren låter spelet fortsätta och följer med anfallet. Bakom honom ligger spelare 1 och 2 kvar, gruffandes, varpå spelare 2 sätter sin hand i ansiktet på spelare 1 som svarar med samma mynt. Spelare 2 ramlar baklänges varpå assisterande domaren vinkar för ruff. Resultatet av situationen blir en utvisning för spelare 1.
Assisterande domaren har även han följt anfallet och inte observerat något förrän spelare 2 ramlar bakåt efter att ha fått en hand i ansiktet vilket han hinner se. Förstärk situationen med närmare 10 000 hemmaåskådare som ropar högt, spelare 2 som rullar runt som om han erhållit ett slag av Lennox Lewis och tolkningen av situationen blir som ovan. Här har alltså huvuddomaren att lita till att den assisterande domaren har uppfattat situationen rätt även om denne bara sett en del av situationen. Efteråt kan domarteamet se i TV allt som skedde. Domslutet blir ändå delvis rätt eftersom regeln säger: ”all handpåläggning i ansiktet skall föranleda ett rött kort - grov utvisning”. Att spelare två provocerar fram en situation och gör sig skyldig till samma regelbrott som spelare ett kan man se efteråt, men det är ju bedömningen som sker på plan vid tillfället när det sker som gäller. Retroaktiv bestraffning skulle kanske vara möjlig vid ett sånt läge, då en oberoende grupp skulle kunna göra en bedömning. Straffet i ovanstående exempel är ju inte bara att spelare 1 blir utvisad utan att denne dessutom missar en eller flera matcher eftersom han blir avstängd samtidigt som spelare 2 klarar sig helt utan påföljder.
Hur ska man komma till rätta med situationer som ovan? Ska man ta tekniken till hjälp som i andra sporter så att domaren i tveksamma situationer kan blåsa av spelet, för att kunna se på en monitor vad som skett? Det är tveksamt om detta skulle fungera, i det läget skulle man ju vara tvungen att visa i repris situationen för alla närvarande på storbildsskärmen, eftersom situationen annars skulle kunna bli obegriplig för alla andra än domarteamet som kanske gör en annan bedömning än den ursprungliga.
En annan lösning däremot kanske vore att ta hjälp av den fjärde domaren som finns på matcharenan. Även om denne finns vid sidan av plan, så kan ju han ha uppfattat situationen på ett annat sätt en de tre som följer situationen på plan. Återigen finns dock då risken att publiken inte kan förstå varför situationen blir dömd som den blir.
En orsak som jag tidigare har tagit upp är detta med förståelsen för alla regler. Där är det inte bara hos publiken utan även hos spelare och tränare som det kan finnas brister. Ett aktuellt exempel är det spektakulära självmål som Olof Mellberg i Aston Villa gör med sitt inkast där tränaren efteråt förklarar att målvakten inte kunde reglerna….
Hur många av de vanliga åskådarna vet förresten om att inte domaren förklarar sitt domslut för spelarna, utan det förutsätts att spelarna direkt förstår och fogar sig i beslutet? Inte konstigt att det delas ut kort för protester regelbundet!
Det här mynnar ut i en artikel som verkar försvara domarna helt och hållet, märker jag. Så var inte meningen, tanken var mer att visa på den utsatthet de har, vilka villkor de har att arbeta under, och kanske att försöka att förstå varför det blir som det blir ibland. Vad det är som gör att man självmant tar på sig en sådan roll som är så utsatt vågar jag inte svara på. Kanske ett uppslag att arbeta vidare på för en ny artikel?
Det är nog bara att konstatera att mannen som bestämmer är huvuddomaren, han har den absoluta makten och så kommer det att alltid vara. Vad man än tycker om ”men in black” så kommer de fortfarande ibland att finnas i en av huvudrollerna ute på plan….
P.S Senare i år kommer det att finnas en regelhörna på Elfsborgs hemsida där man får lära sig hur reglerna är och prova på att ”agera” domare själv…
Källa: www.elfsborg.se, tack till Göran Söderlund som tålmodigt förklarat och svarat på alla frågor.