Andra sidan - Del 2

I fortsättningen på intervjun tas bl.a. bengalfrågan upp.

En annan fråga som gruppen håller högt är pyroteknikfrågan. I princip tycker man att det är okej att dra av en bengal i klacken.
- Men folk ska straffas om de gör det på ett sätt som skadar andra, påpekar Per.
- Nu när det är förbjudet blir det farligt, skulle det tillåtas så tänker man mer på säkerheten. När det är förbjudet måste man tänkta på andra saker först, fortsätter Fredrik.
Om man får stå längst ner på läktaren och bränna ser Boys inga problem med bengaler. Och man understryker att det ska vara spontant, även om man förstår att det skulle innebära vissa säkerhetsföreskrifter.
- Men man kan inte anställa en pyroteknikfirma, det skall fortfarande komma från supportarna, poängterar Per.
Arbetar ni på något sätt för att legalisera pyroteknik?
- Peter Thunell har sagt till oss att han aldrig kommer tillåta bengaler på läktaren, så vi tycker det är meningslöst, säger han.

Hammarby får, som alla vet, böter för pyroteknik på läktaren. Från gruppens sida är man dock inte beredda att betala dem.
- Det är inga problem för Hammarby med 10 000 kr i böter. Det har man sagt från klubbens sida. Vore det ett problem kan man höja biljettpriset med en krona, säger Fredrik.
- Hammarby borde jobba mer mot förbundet för att få bort bötesbeloppen, säger Per.
De påpekar att det flera gånger hänt att pyroteknik använts och klubben inte drabbats av böter. Förbundet agerar godtyckligt, anser man.
- Mot Göteborg borta slängdes en rökbomb in på planen och det blev inga böter, minns Joel.

Det är också omöjligt att inte ta upp händelserna på Råsunda för några veckor sedan. Hammarby Fotboll skrev en version om de gömda bengalerna som gruppen inte håller med om.
- Den stämmer inte alls. Det är ren osannig att tjugo stycken skulle sprungit in på toaletten och att det varit ”allmän utdelning av bengaler”, det kan vi dementera direkt, säger Daniel.
Men det fanns bengaler på toan.
- Det är möjligt, samtidigt fanns det flera tusen på läktaren och vi kan ju inte veta om någon har gömt bengaler där, fortsätter Per.
Men ni förstår att förtroendet från den stora massan undergrävs om ni hade varit med?
- Kanske det, men vi står för våra åsikter och vad vi gör, understryker Daniel.

De passar även på att kommentera bråket på läktaren i halvtid. Killarna anser att vakterna borde väntat till efter matchen för att gripa personen som man var ute efter.
- Det var klumpigt gjort, anser Fredrik.
- Det kanske inte var klumpigt av vakterna, det är ju den som tar beslutet som var väldigt klumpig. Men vakterna borde förstå att det blir problem om man går upp i klacken under match, svarar Daniel.

Till sist, tror ni att ni ökat folks förståelse för er i och med denna intervju?
- Jag tror det tar tid för folk att ta till sig att vi har ett annorlunda sätt, säger Daniel.
- Många är inte engagerade i de här frågorna. En dödskalle som blir förbjuden hit eller dit, de bryr sig inte. Samtidigt hoppas jag folk förstår att det är fel att hindra någon att göra något som faktiskt är lagligt, avslutar Per.

[Del 1]

Micha2002-10-25 08:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö