Andra sidan - B.U.S.

Debatten om klackproblemet går vidare här på Söderst@dion. Denna gång är det B.U.S. tur att ge sin åsikt i frågan.

Niclas Glysing var med och startade Bajen Ultra Support, B.U.S., för två år sedan. Man startade som en tifogrupp på hockeyn i ett försök att öka intresset för den.
- Vi fick mycket positiva vibbar av hockeypubliken, berättar Niclas.
I och med att intresset för gruppen ökade fick man många nya medlemmar, som i sin tur nästan ledde till gruppens nedläggning.
- Lyckligtvis så droppade många av och mer engagerade supportrar tillkom, fortsätter han.
Numera är man sexton stycken medlemmar med en medelålder på ungefär 19 år. Tifoarbetet har man delvis lagt åt sidan, man satsar istället på att göra något ibland.

Även Niclas upplever att något gått snett i klacken i år. Stämningen är sämre jämfört med tidigare år och det har blivit hårdare.
- Ifrågasättandet av vakterna och Hammarby säkerhet har blivit större under säsongens gång. Detta är bra då vi blir felbehandlade av Hammarby, säger han.
Han har också sin åsikt klar när det gäller huvudansvaret för den nuvarande situationen, föga överraskande är det Peter Thunell.
- Det är inte helt och hållet hans fel men jag tycker man borde sätta in någon ny för att börja om från noll, anser Niclas.
Men känner inte ni något medansvar för situationen?
- Inte till starten. Men när det gäller bråk och sådant krävs det ju två för att dansa, medger han.

Det är även annat som behöver förändras inom Hammarby säkerhet anser B.U.S. Man tycker att det är fel folk som är ordningsvakter på Hammarbys matcher.
- Som exempel kan jag ta första derbyt mot DIF, situationen som skapade bråket i halvtid var rent utsagt löjlig. I stort sett handlade det om att en vakt inte kunde ta att bli kallad jävla idiot, berättar han.
- Det har gått alldeles för långt när det gäller vissa saker, när det gäller flaggor t.ex. Man har t.o.m. tagit flaggor som legat på läktaren innan match. De ska strunta fullständigt i vad vi har på våra flaggor så länge det inte är något som bryter mot lagen, tycker han.

Niclas målar upp en dyster bild om ingenting händer framöver:
- Jag tror det kommer bli svårare och svårare på läktaren. Nu har många av de ”värsta” killarna har varit med och målat flaggor och hjälp till med tifon. Istället för att folk väljer att syssla med det, kanske smågrabbar väljer att bråka mot vakterna och kanske även utanför arenan. Det vore väldigt olyckligt om det blev så.
Men lyckligtvis har B.U.S. en vision, en tanke, på hur det skulle kunna bli bättre. Men först måste Peter Thunell bort, anser man.
- Det behövs någon som kan vara med och förstå båda sidorna. Ingen som bara vill motarbeta oss. Jag vill inte säga att Peter Thunell vill det egentligen, och även om det inte är hans fel så ska han bort för han har blivit ”syndabocken”. Personligen skulle jag hellre se Göran Rickmer, han har varit med och hjälp oss ibland, säger Niclas.
Hur ser eran lösning ut?
- En bra grej vore, som man gjort på handbollen, att man ställer vakterna i ett hörn. Om något allvarligt händer, då kan man ingripa och försöka lösa situationen.
Men mycket är svårt för Hammarby själva att lösa, det har med lagen och polisen att göra. Nu när den här killen sprang in på planen kanske polisen kräver fler vakter på läktaren, påpekar han.

Även B.U.S. är positiva till pyroteknik, men man är noga med att understryka säkerheten.
- Så länge man står längst ner och drar av på ett säkert sätt är det lungt. Att dra av ovanför trappan är också okej, så länge det inte är proppat under. Ska man dra bengaler mitt i klacken så måste det vara folk runtomkring som är beredda att ta risken, och alla är inte det, säger han.
Men Niclas inser att man kommer få rucka på några principer innan det kan bli aktuellt med bengaler igen.
- Jag förstår att vi måste offra oss lite, kompromissa för att nå en lösning. Vi kommer inte kunna få helt som vi vill. Vårat krav är man på något sätt står på läktaren, då är det inga problem, tycker han.
Hur arbetar ni i pyroteknikfrågan?
- Det är ganska svårt för oss att påverka den frågan. Här i Stockholm är det svårare att få tillstånd än i andra kommuner. Jag tror också att Hammarby gjort ganska mycket i frågan förut, svarar Niclas.
Precis som Boys vill man dock inte vara med och betala böterna. Och här har man samma åsikt som dem.
- En enkel lösning är att höja biljettpriset med någon krona, tycker han.
Men tror du att vanliga supportrar tycker det är okej?- Ingen aning.

Vad tror du övriga supportrar tycker om er?
- Vi vet att det finns folk som inte gillar oss, men man kan ju inte gilla alla. Jag gillar t.ex. inte folk som kommer in på Söderstadion i pajashattar, de ser rent löjliga ut.
- Men jag tror också att de flesta inte gillar situationen som den är nu. Sedan kanske det finns folk som tycker det är jättekul eftersom de får chansen att bråka, säger Niclas.

Han tycker att det är bra att ämnet äntligen tas upp i offentligheten, förståelsen för B.U.S. och Boys sak måste bli större känner Niclas.
- Det har ju inte varit någon diskussion om detta någonstans. Pratar man med andra Bajare så vet de ingenting om vad som händer med tifogruppen och vad Hammarby säkerhet gör mot oss aktiva supportar. Man skulle nästan kunna säga att desto mer aktiv du är, desto mer illa råkar du ut, avslutar han.

Micha2002-10-27 08:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö