88 år sedan: Allsvenskt kval mot HBK

På måndag väntar Halmstad Bollklubb i ett möte på Borås Arena. Många matcher har spelats mot hallänningarna genom åren. Ett av de viktigaste mötena utspelade sig för 88 år sedan. På sommaren 1926 var HBK det sista hindret för Elfsborg i strävan att bli ett Allsvenskt lag.

Som bekant fyller IF Elfsborg i år 110 år. Det kommer på Ålgårdsläktaren att uppmärksammas med ett antal historiska Elfsborgsartiklar på sidan. Först ut är dagens  text om vårt tidiga Allsvenska kvalspel mot måndagens motståndare HBK.

Första säsongen av Allsvenskan spelades 1924/25. Tillsammans med underliggande serienivå (Västsvenskan, Sydsvenskan osv.) var detta starten på ett mer ordnat nationellt seriesystem. Innan dess hade det under 1900-talets första decennier funnits en mängd olika serier. Vissa sanktionerade av fotbollsförbundet, vissa inne. Svenska serien var Allsvenskans föregångare men hade inte officiellt status som Svenskt Mästerskap. (vilket inte heller Allsvenskan hade de allra första åren.) Elfsborg hade sedan 1912 huserat i det som hette Västsvenskan. En serie som gick från att första åren varit en brokig serie där säsongens planerade matcher inte alltid spelades klart till att under 1920-talet bli sanktionerad som näst högsta serie med kvalspel och uppflyttning till Allsvenskan.

1923 bestämde sig ledningen för Elfsborgs fotbollssektion att göra en mer ordnad elitsatsning. Målet var att inom några år nå högsta serien. En satsning som inte togs emot enbart positivt. Flera av dåtidens A-lagsspelare fick stiga åt sidan i satsning på nya och yngre spelare vilket väckte en del missnöje. Elfsborg placerade sig under flera år i början av 1920-talet på övre halvan av Västsvenskan. Dock utan att lyckas knipa förstaplatsen i serien. Exempel på motståndare från de åren var: Fässbergs IF, IFK Uddevalla, IF Heimer och Skara IF.

Säsongen 1925/26 började bra. Efter höstsäsongen låg Elfsborg på tredje plats. Visserligen fem poäng efter ledande Jonsereds IF men med två matcher färre spelade. Ett inte helt omöjligt utgångsläge för att nå serieseger och det efterlängtade kvalspelet till högsta serien. Inför omstarten på våren 1926 rekryterades en ny tränare. Fd. landslagscentern Erik Börjesson (En av ÖIS tidiga storspelare). Detta gav resultat i form av fem raka segrar och en avgörande seriefinal mot ledande Vänersborg i näst sista omgången. Elfsborg utklassade topprivalen med 6-0 inför rekordpublik (2.700) på Idrottsplatsen (Ramnavallen) Seriefinalen beskrivs som en för den tiden verklig folkfest med harskramlor, trumpeter och hejarramsor. Seriesegern var säkrad vilket en förlust mot Trollhättan i den avslutande matchen inte kunde ändra på.

Allsvenskt kval väntade nu. För motståndet stod segraren i Sydsvenskan: Halmstads Bollklubb. Kvalspelet skulle avgöras i ett dubbelmöte där HBK vann första matchen i Halmstad med 3-1 inför 1.400 åskådare. Returen hemma i Borås vann IFE med 4-2 inför 2.629 åskådare. Med varsin seger väntade nu en tredje och avgörande match på neutral ort. I detta fall i Göteborg den 4 juli.
Det var stort intresse för den avgörande matchen från Elfsborgshåll. Extratåg för 700 personer fick sättas in på matchdagen. Ytterligare något hundratal supportrar tog sig till Göteborg med ordinarie tåg. Publiksiffran stannade på 2.865 åskådare.

HBK tog tidigt ledningen i matchen och fick också ett gyllene läge att utöka till 2-0 när de fick straff. Men Elfsborgs målvakt Gunnar Karlsson blev stor hjälte genom att rädda straffen (välplacerad enligt dåtidens källor) Kanske den viktigaste straffräddning en Elfsborgsmålvakt gjort? Uddamålsunderläget stod sig till paus. I andra halvlek tog Elfsborg över matchbilden totalt. Nils Hedihn blev matchvinnare genom att göra fyra mål i andra halvlek. Slutresultatet skrevs till 4-2 och Elfsborg var klart för Allsvenskt spel..

Elfsborg lag i den avgörande matchen: Gunnar Karlsson, Helge Zachrisson, Knut Bergqvist, Gösta Nordström, Sven Zachrisson, Gösta Fagerblom, Erkik Hedihn, Nils Hedihn, Thure Claesson, Bror Ljunggren, Axel Olsson.

I pressen hyllades Elfsborgslaget efter sin seger. Så här skrev t.ex. Göteborgs morgonpost: Spelar laget på samma hurtiga sätt, för att inte säga utomordentligt energiskt, i allsvenska serien kan det bereda sig på stor framgång”

Elfsborg har för övrigt aldrig gått förlorande ur ett Allsvenskt kval.
De övriga gångerna har varit.
1960: Segrade i kvalserie över Örebro SK, IFK Luleå och IFK Kristianstad.
1981: Besegrade Häcken efter 1-0 och 1-1.
1985: Västerås utklassades med 5-2 och 4-0

En personlig favorit från HBK-matcher genom åren är 3-0 segern på Örjans Vall en septemberkväll 1998. Ett av ganska få ljus i ett i övrigt ganska mediokert Elfsborgsår. Målskyttar för Elfsborg var Christer Mattiassson, Stefan Andreasson och Kjetil Pedersen. 
 

Jonas Lidén2014-04-27 09:50:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg