The lost chapter, Del I

Detta skulle kunna vara ett utdrag ur boken Dubbeln. Nu är det inte det. Kapitlet som försvann någonstans på vägen publiceras nu istället här på Sektion F. Först ut är en intervju med Putte Carlsson.

På grund av olyckliga omständigheter hamnade ett kapitel från boken Dubbeln vid sidan om. Ett kapitel innehållandes ett flertal intervjuer gjorda under säsongen. I ett antal delar publiceras nu istället kapitlet i sin helhet här på Sektion F. Först ut är en intervju med sportchefen Putte Carlsson. Intervjun gjordes samma dag som Djurgården besegrade GIF Sundsvall på Stadion. Skriv ut, spar, och komplettera din pocket!


"Man måste ge lagen tid att byggas"

Det råder full aktivitet på Djurgårdens i stadionborgens klocktorn. Det är samma dag som Stefan Rehn ska spela sin sista fotbollsmatch här på Stockholms Stadion, det vill säga årets näst sista omgång av allsvenskan, och strax innanför ytterdörren sitter "Mr Ticket", Tomas af Geijerstam, och printar ut de sista sponsorbiljetterna. Telefonerna ringer ilsket och ackrediteringslistan till pressläktaren är sedan länge fulltecknad.

På nedervåningen är det lite lugnare. Sportchefen Ingvar "Putte" Carlsson tar emot i kostym och blårandig slips. Det är strax efter lunch och Putte är redan ombytt inför kvällen. Vid vinst har Djurgården en mycket bra chans att ta guld men det är inget som får denna sportchef att se det minsta darrig eller överdrivet uppspelt ut. Efter 20 år i Djurgår'n Hockey är inte SM-guld något särskilt ovanligt.

- Den här säsongen började sportsligt sett något bättre än vad de två senaste har gjort, säger Putte. Kanske på grund av att vi hade lite mer erfarenhet av hur de allra sista veckorna innan seriestart ska läggas upp. De andra två åren har vi kanske kört lite för hårt. Säsongen i stort har gått lite upp och ner. Det pratades först, från alla håll och kanter, om att vi måste skaffa mittbackar, och sen skulle vi skaffa målskyttar, och sen skulle vi skaffa det och sen skulle vi skaffa det. Det är tur att de ansvariga har haft en egen tanke.

Lägg märke till att Putte säger "sportsligt sett" i den första meningen. Det sportsliga, anser han, är bara en del av en förenings organisation.

- Det handlar inte bara om sporten. Det är kansli, styrelse och hela organisationen. Idrottslivet fungerar så att det krävs att det finns ett samspel mellan de olika delarna. Att vi, för andra året, är uppe i serietoppen och slåss är ett bevis på att organisationen har satt sig. Vi har visat att vi inte är nån dagslända.

Denna oktobertorsdag poserar tre av Djurgårdens spelare på en helsida i en av kvällstidningarnas sportbilagor. På nästa uppslag sitter lagets ena tränare och ler på krogen i en Armani-kostym. Djurgårdens fotbollslag är glödhett men Putte Carlsson läser inga kvällstidningar.

- Visst ska man glädjas åt den positiva bilden som förmedlas av Djurgår'n Fotboll i dag men det finns en fara. Den dagen det vänder så är det de som stod högst upp på piedestalerna som ryker först. Då kommer alla att gotta sig åt dem. Det kommer att vända och därför ska man vara ytterst försiktig. Det är i alla fall min åsikt. Vad andra tycker får dom stå för. Men tänk på det, det kommer alltid att slå tillbaka. Jag förstår att media gör som de gör men vi kanske skulle varit bättre förberedda och hållit en lägre profil.

Med framgången är Djurgården på väg att skicka klyschan om det svåra andra året för en nykomling all världens väg. Det hjälpte inte att alla lag nu visste hur Djurgår'n spelar. Men Putte levererar nu en ny teori om det svåra tredje året.

- Jag tror inte att alla som nu jobbar i och runt omkring organisationen förstår vad som kommer att krävas. Kan föreningen acceptera att vi, om det försvinner fyra-fem spelare efter den här säsongen, måste bygga ett nytt lag? Ett lag som kanske kommer femma till åtta 2003 för att vara med i toppen igen 2004. Eller kommer man att välja att köpa sig kvar i toppen 2003? Det beror på vilken falang som får bestämma. Det går att undvika djupdykningar om man har en strategi och en plan men då måste de ansvariga förstå att något år måste man kliva ner från toppen för att bygga för nästa. Man kan inte tro att man kan ligga däruppe hela tiden och bara köpa, köpa, köpa. Till slut köper man fel.

Putte jämför med Djurgår'n Hockey. Han byggde det lag som vann SM-guld 2000 innan han slutade men sen köpte sig föreningen kvar i toppen. Bland annat genom att värva kända "flyttfåglar" som man var tvungen att ersätta med nya året därpå. Till slut köpte man fel och var chanslöst mot Frölunda i slutspelet.

- DIF Hockey gick i den fällan som de flesta gör när man tror att det är enkelt att bygga ett lag. Det är ingen konst att bygga ett lag för en enda seger. Det är en konst att bygga ett lag som har en kontinuitet och ledande utveckling.

Putte började bygga sitt första fotbollslag 1999. Då hade han varit ett år i Djurgårdens IF Fotbollförening. Ordföranden Bo Lundquist satt då även i hockeyns styrelse och var inte sen att knyta Putte till fotbollen när chansen dök upp.

- Under det första året i DIF Fotboll hade jag fördelen att kunna se hur det inte skulle vara. Till året därpå lade föreningen fram en strategi, men det låg en jävla hård fight bakom. Det fanns de som ville behålla och de som ville ta bort. Det var de som ville ta bort som vann. De som ville behålla vill inte gärna höra det nu. Det är kanske är så att några av dem står högst på piedestalerna och tar åt sig.

Framgången, säger Putte, har kommit fort men det kan gå ännu fortare åt andra hållet. I vår kan vi ligga tia-tolva i allsvenskan.

Tränaren Zoran Lukic har gått förbi och hört det sista och kommer in i rummet.

- Sitter du och är pessimistisk nu igen, Putte?

- Jag är bara realist.

- Jag är också realist. Har ni firat guldet än? Har ni haft någon guldfest?

Zoran går ut och Putte säger ingenting. Hans ledarskap har aldrig innehållit något av Lukic kaxighet och optimistiska glöd men så har han också alltid varit bättre på att bygga organisationer än att coacha lag. Hockey-Putte var en vinnare vid ritbordet men också en förlorare i båset.

Och det var inte Puttes egenskaper som coach som Bosse Lundquist var ute efter när han kontaktade honom. Om Lundquist själv var den första hörnstenen så var Putte Carlsson den andra. Sören Åkeby och Zoran Lukic var den tredje och fjärde. Långsiktigt är ett nyckelord. Ett ord som tidigare framstått som okänt i Klocktornet.

- Tittar man tillbaka på Djurgårdens IF Fotboll så har det väl inte funnits någon större förståelse för att hålla fast vid en linje och jobba vidare på den. Det har väl pendlat rätt mycket. Hockeyn har sen början av 80-talet jobbat mer strukturerat. Innan jag kom till fotbollen så kritiserade jag internt ofta deras sätt att driva sin verksamhet. Jag har följt fotbollen sedan 60-talet och det har aldrig funnits någon tråd. Det har alltid skyllts på att det inte har funnits några pengar. Ändå hade man 45 000 åskådare på Råsunda flera gånger om året på 60- och 70-talen.


fortsättning.


Thomas Alexanderson/David Bogerius2002-12-17 09:00:00

Fler artiklar om Djurgården