Intervju med Gunnar Larsson

Valberedningens ordförande ger sin syn på saken.

Gunnar Larsson var ordförande i IFK Göteborg mellan 1982 och 2001 under klubbens mest framgångsrika period. Han har tidigare varit kommunpolitiker i Göteborg och ordförande i Systembolaget. Numera är han ordförande i Riksidrottsförbundet, ordförande i Andra AP-fonden, ordförande i Göteborgs Operan och ordförande i Tholin & Larsson Gruppen AB m.m.

Han gör också sitt andra år som ordförande i valberedningen inför IFK Göteborgs årsmöte. Detta hålls i mars och Alltid Blåvitt slog en signal för att höra hur arbetet fortskrider.



Hej, det är ifrån hemsidan Svenska Fans/Alltid Blåvitt. Har du lust att svara på några frågor om valberedningens arbete inför IFK Göteborgs årsmöte?

- Javisst, sen får vi se om jag kan svara på dina frågor!

Har valberedningen påbörjat sitt arbete?

- Ja så mycket kan jag säga. Det har vi. Vi hade ett första möte vid jul.

Hur mycket tid tar det i anspråk att sitta i valberedningen?

- Vid det första mötet kom vi överens om hur vi skall lägga upp arbetet och jag fick i uppdrag att arbeta vidare. Sedan träffas vi igen och stämmer av och så håller det på så. Det kan uppskattningsvis bli allt från tre till fem möten.

Vilka, förutom dig själv, sitter i valberedningen?

- Det gör Peter Wiklander och Leif Nilsson [inte samma Leif Nilsson som är VD för IFK Göteborg Promotion AB]. Leif Nilsson är kanske lite anonym. Han har suttit i styrelsen tidigare och har varit ansvarig för ungdomssektionen. Peter Wiklander är medlem i föreningen sedan lång tid och är sponsoransvarig på ICA.

Kan man ge valberedningen förslag på tänkbara styrelsemedlemmar?

- Ja det kan man. Det går bra att ringa oss eller skicka in förslag. [Se nedan.]

Har det kommit in några förslag hittills?

- Ja , förslag har kommit in, så mycket kan jag säga. Både skriftligt och muntligt.

Anser ni i valberedningen att en post måste ställas till förfogande uttryckligen av en styrelsemedlem för att ni skall föreslå någon ny person? Med andra ord – har man en gång blivit invald så sitter man tills man själv inte vill längre.

- Nej. Halva styrelsen väljs på två år de andra sitter kvar. På så vis går mandattiden ut vartannat år och då står de platserna till förfogande. Man väljs inte på livstid.

Har ni någon uttrycklig vakans hittills att fylla?
- Nej, inget vi kan gå ut med, inget som är så klart. Det är dock naturligt att valberedningen i sitt arbetet möter frågor och funderingar inom en styrelse som gör att man måste föra ett resonemang om frågan.

Har ni någon kravprofil på de personer som kan komma ifråga för ett styrelseuppdrag?

- Vi arbetar på följande sätt och jag tror att alla valberedningar också arbetar så. Vi går igenom vad som bör vara representerat i styrelsen. Vilka intressen och kunskapsområden. Sedan försöker vi hitta bästa möjliga person. I grunden vill man ha en bra balans. Alltså både idrottare och föreningsmänniskor samt personer som kan ekonomi, juridik eller samhällsfrågor.

Måste man ha någon direkt anknytning till föreningen eller på annat sätt ha ett förflutet som Blåvittsupporter?

- Nej inte direkt. Om vi har två kandidater med likvärdiga meriter då är det klart att vi beaktar den bakgrunden. Har man inte de kvalifikationer som måste till, eller om någon annan är mycket mer kvalificerad, då hjälper det inte att man är supporter sedan gammalt. Det är klart att det inte kan vara någon som uppenbarligen är GAIS:are eller ÖIS:are, men vi kräver inte att man har varit Blåvittsupporter sedan man var fem-sex år.

Kan du dra dig till minnes om man under dina år i klubben någon gång har haft en verklig omröstning om valberedningens förslag på ett årsmöte?

- Jag har varit ordförande i IFK Göteborg under 19 år och det har inte varit någon omröstning någon gång. 1982 var det ingen direkt omröstning men den sittande styrelsen gillade inte valberedningens förslag och därför ställde styrelsen sina platser till förfogande. Det var då jag kom in i bilden.

Man får ju förutsätta att alla i styrelsen håller på Blåvitt. Ibland väcks det dock krav på representation i moderföreningens styrelse för de mer utpräglade supportrarna, de i klacken. Hur resonerar ni kring detta?

- Det finns ingen speciell diskussion om det just nu men som medlemmar är dessa personer lika möjliga att föreslå. Valberedningens jobb är att avgöra vilken kompetens som behövs och sedan är det årsmötets sak att ta beslut.

Är det något du vill tillägga som vi inte har talat om?

- Nej, jag tycker vi har fått med det mesta.

Tack för samtalet

- Tack själv!


Här kan du kontakta Gunnar Larsson.

Marcus Toremar2003-01-15 20:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel