En plats i solen
Ingen vill drabbas av förbundets nya förordningar, men samtidigt måste vi alla ställa oss frågan: Vad gör vi för att få bort våldet från svensk klubbfotboll?
I förra veckan startade en historisk rättegång i Göteborg. På de åtalades bänk står en grupp IFK:are anklagade för att med berått mod ha attackerat oskyldiga Hammarbyare på väg till arenan. Ett dåd som bara var millimeter från att sluta med ett dödsfall. Samtidigt lanseras nya hårdare regler från förbundets sida, allt för att komma till bukt med våldet innan det kräver nya offer. Detta nya reglemente har fått supportrar över hela landet att protestera. Jag är en av dessa, men jag har en liten invändning. Om man skriker sig hes över vakter, förbud och regler måste man även själv kunna komma med ett eget förslag. Våldet finns, det vet vi, och det måste hanteras för att kunna undvikas. Vi måste aktivt arbeta tillsammans mot våldet men vi måste göra det utan att inskränka på läktarens demokrati och supportrarnas yttrandefrihet.
Arbetet måste ske lokalt och inom de olika klubbarna och supporterorganisationerna. Var och en måste först se om sitt eget hus.
Hos Hammarby har de så kallade ”problem supportrarna” varit anonyma. De har alltid funnits där men de har inte likt exempelvis AIKs ”Firman” eller Göteborgs ”Wisemen” haft en tydlig profil utåt. Detta har fått många inom de egna leden att blunda lite för verkligheten och hävda att problemet inte existerar på Söder. Detta trots att det hela tiden sker incidenter. Internt har de givetvis vetat vem som är vem och vem som gör vad men det har inte projicerats mot allmänheten. Nu håller detta sakta på att ändras.
I höstas gjorde Söderst@dion en artikelserie om problemen på läktaren. Vi gav folk ur styrelsen samt de två supportergrupperna BOYS och Bajen Ultra Support (B.U.S) chansen att ge sin bild av vad som hänt under säsongen och vad som borde göras.
Då vart jag mest imponerad av Niclas Glysing, en av grundarna till B.U.S. Niclas gjorde ett seriöst intryck och bilden av hans organisation blev den samma.
Men sedan den intervjun gjordes har saker och ting blivit annorlunda. Det första tecknet kom efter hemmamatchen mot IFK Göteborg. Den matchrapport som lades upp på B.U.S hemsida innehöll fraser som: ”Rapporterna från runt ikring arenan berättar om gammal hederligt stenande av bussar och lite oroligheter med polisväsende. Innan matchen samlades Bajens grabbar upp på en väl utvald pub. Efter information om ifk-bussarnas anländande till globenområdet begav sig ca 40 st iväg för att leta lite situationer. Tajmingen och platsen blev perfekt. Bussarna blev några bucklor rikare och några rutor fattigare. En snutbil fick förpassas till skroten också. Snuten förhöll sig med en lagom passivitet, tack.”
Rapporten fortsätter lite längre ner i samma anda: ”Summa summarum. Långt ifrån saker att lägga i prisskåp och efter en polsk ligamatch skulle dessa händelser endast nämnas i bisatser. Dock visades vilja. Rigorös säkerhetsbevakning satte stopp för mycket men vill man något så går det oavsett vilket visade sig innan.”
Tonen från tidigare texter på hemsidan hade klart förändrats. Detta har visat sig inte vara en engångsföreteelse. Efter att denna text publicerats gjordes en ny B.U.S hemsida och rapporten blev den sista som lades ut på den gamla. Börjar man titta igenom rapporterna på den nya sidan ser man att Göteborgsrapporten är den första i en lång rad. Rapporter från hockeyn med innehåll som: ”Det lilla antalet busar på plats kunde inte hålla händerna i styr utan såg till att Björlövens Green Devils blev en megaflagga fattigare.”
Eller från handbollen där man beskriver den egna publiken på följande sätt:
”Tråkigt att se den mängd åskådare som beter sig som en teaterpublik under matchen. Dessa människor gör sig bättre i liksäckar än på en klackläktare.”
En av de mest aktuella rapporterna är från Nackas Minne. Man får en tydlig signal om vad som är viktigast när man redan på förstasidan möts av en omröstning med frågeställningen ”Är du nöjd med Nackas Minne?” Förutom Ja och Nej finns alternativet ”Ja, men synd att dansen uteblev”. I rapporten går det bland annat att läsa följande:
”Dagen till ära bestod Bajens firma av en kvantitet på 100+ och en kvalitet i toppklass. Försök till träff med antagonister misslyckades pga sent byte av träffpunkt och ett allt för tidigt polisfölje. ”
och fortsätter lite längre ner
”Efter turneringen begav sig de flesta grabbar in på söder där första puben som ska intas visar sig innehålla gnagets pojkar. Polis hann mellan, och såg till att fösa Bajen bort längs med Götgatan. Telefonkontakterna med motståndare senare på kvällen gav ej några resultat.”
Det har under rättegången i Göteborg visat sig att det var just denna typ av telefonkontakter som var anledningen till att IFK:arna låg i bakhåll. När sedan de Hammarbyare som ”stämt träff” inte dykt upp gav sig de anklagade, enligt åklagaren, på de oskyldiga Bajensupportrarna.
Bortsett från den ganska harmlösa incidenten beträffande stölden av Björklövens flagga berättas de flesta historier i tredje hand för att inte direkt erkänna något medverkande i de brott som beskrivs på hemsidan. Men det viktigaste är inte om medlemmarna själva deltar utan vilken bild B.U.S vill ge av sig själva och av våldet kring Hammarby.
Att även Hammarby har svårigheter med ”problem supportrar” är som sagt ingen nyhet. Problemet och det som är värt att belysa är att B.U.S tidigare har betraktats som en seriös aktör inom Bajenfamiljen. Gruppen har deltagit i diskussioner med representanter för styrelsen angående säkerhet, läktararrangemang och läktarproblem. Gruppen står dessutom nära Hammarbys officiella supportergrupp Bajen Fans. Går man in på Bajen Fans hemsida hittar man en länk till B.U.S redan på förstasidan. Dessutom sitter Niclas Glysing, B.U.S ansikte utåt, med i Bajen Fans styrelse.
Om inte B.U.S och dess medlemmar väljer att ändra inriktning på sin hemsida och de officiella uttalanden man gör genom denna så kommer även de att stämplas som så kallade ”problem supportrar”. En stämpel som skulle försätta Bajen Fans och dess styrelse i en svår position. Bajen Fans har alltid varit en ickevåldsorganisation, kan de acceptera och har de råd att kopplas samman med ”problem supportrarna”? Speciellt med tanke på att det var medlemmar i just Bajen Fans som drabbades av våldet i Göteborg.
”Hammarby Säkerhet” brukar hålla sig ajour med det som skrivs på Internet. B.U.S agerande via sin hemsida under hösten och vintern kan därför mycket väl vara nog för att tvinga Hammarby IF att utesluta dess representanter ur framtida diskussioner mellan förening och fans. Troligtvis kommer styrelsen även att agera i syfte att förhindra B.U.S att nå ut med sitt budskap på läktaren. Fortsätter organisationen i den riktning de gjort nu kommer det bli svårt att kritisera ett sådant beslut.
Att glorifiera våldet är inte acceptabelt och frågeställningen till B.U.S är enkel: Vill man ha en plats i solen eller vill man ta ytterligare ett steg ut i skugglandet?
Ingen vill se ett genomförande av förbundets nya lagar men samtidigt måste vi göra något för att stoppa våldet på och runt arenorna.
Förbundet överväger att förbjuda användningen av ordet ”ultras” på banderoller och flaggor med motiveringen att det är att förknippa med våld. Bajen Ultra Support ger dem rätt.