Möte med Elfsborgs Ordförande, Del 1

Ett referat av ett intressant samtal med Sture Svensson, ordförande i Elfsborg.

Det gavs ett tillfälle att sätta sig ner och ha ett samtal med Elfsborgs ordförande Sture Svensson. Vi samtalade om många intressanta saker och resultatet av detta samtal har ni här.

Hur styrelsen arbetar och olika ledarstilar
Efter 25 år på Riksbyggen väljer Sture att trappa ner. Långpendlandet till Stockholm ersätts med arbete på hemmaplan i Borås, det gör också att han kan följa Elfsborg på närmare håll. De flesta vet väl om att han fungerat i olika funktioner i Elfsborgs styrelse de senaste åtta åren, men det som slår mig är att man inte ofta ser Sture figurera i rubrikerna när det gäller Elfsborg. Hans ledarstil är mer nertonad och det förklarar Sture enligt följande:
– I styrelsen finns och har det även tidigare funnits så mycket kompetent folk.
De som har uppdragen att leda de olika avdelningarna som fotbollsverksamheten eller marknadsavdelningen har skött detta på ett utmärkt sätt. Min erfarenhet från föreningsvärlden gör att det inte finns behov av att ha en ensam stark kraft, någon ”fotbollshövding” som enväldigt representerar föreningen utan detta är ett lagarbete. Dessutom fungerar styrelsen i en elitidrottsförening mer som en styrelse i ett företag, där man har en styrelse och sedan tjänstemän som sköter den dagliga driften. Elfsborg har också historiskt sett ofta haft många starka krafter samtidigt i styrelsen som dragit åt samma håll, istället för en ”stark man” som varit föreningen.

Föreningens ekonomi
Jämförelsen med ett näringslivsföretag blir ännu tydligare om man vet att Elfsborg har en årlig omsättning på 30 miljoner/år och sammanlagt har 70 personer på hel/deltid på sin lönelista (inklusive spelartrupperna).

Resultatet för 2002 kommer, trots inkomster från vidareförsäljningen av Tobias Linderoth, att visa på ett underskott på 500 000.
I år, 2003 räknar inte styrelsen med några försäljningsinkomster, varför budgeten visar på en förlust under året på flera miljoner kronor.
Föreningen har ett eget positivt kapital så det finns ingen risk att man inte klarar de krav som ställs på de allsvenska klubbarna av SvFF.
Det egna kapitalet som finns är resultat av tidigare försäljningar som ex. av Anders Svensson och Fredrik Berglund. Nu kan man inte låta det kapitalet smälta bort genom att täcka de förluster som driften orsakar. De pengarna kommer inte att räcka så många säsonger om de ska användas till det. På frågan om vad man ska göra för att rätta till den situationen svarar Sture:
– Det är samma recept som gäller i näringslivet. Minska kostnaderna – Öka intäkterna. Vi får se över alla våra kostnader som finns i föreningen. Tar vi som exempel spelartruppen så kan vi inte bara köpa in nya spelare utan att det i motsvarande grad försvinner några, det måste vara i balans. Etablerade dyra spelare med gällande kontrakt kanske inte kan köpas in utan att det är spelare som kommer som ”Bosmanfall” som kan bli aktuella i så fall o.s.v.
Dessutom har vi en uttalad filosofi i föreningen att vi satsar på unga spelare som vi utbildar hellre än köper ”färdiga” spelare till högre kostnader. Det är svårt att köpa ihop ett lag för att vinna, det har vi sett exempel på i allsvensk fotboll innan.
Ett annat exempel är att vi inte räknar in i budgeten med att få inkomster av försålda spelare.

Sture fortsätter med att säga:
– Budgetläget är besvärligt men det är ingen kris, gör man inget åt att rätta till budgeten nu kommer den krisen däremot inom ett par år. Det är viktigare att göra långsiktiga satsningar med en sund budget än kortsiktiga satsningar mot guld.



Framtidsvisioner inom föreningen
Under Eric Faintrenys ledning kommer man att starta ett strategi och framtidsarbete inom föreningen. Där är det ett uttalat mål att föreningens medlemmar ska vara aktiva i dessa diskussioner.
– Det gäller att man har en realistisk målsättning där ekonomin styr mycket. Istället för att tala om att vi ska ta guld nästa säsong så ska man kanske ha ambitionen att långsiktigt varje år vara bland de fem bästa. Lyckas vi med denna målsättning kommer vi också något år, när all stämmer, vinna allsvenskt guld.

I framtidsarbetet ingår inte bara de sportsliga visionerna utan även sådant som arbetet med en ny anläggning. Sture ingår ihop med Mikael Ekberg i den ledningsgrupp som nu är sammansatt för att arbeta med Nya vallen som än så länge är arbetsnamnet.
Där har Sture en intressant sak att berätta:
– Med stor sannolikhet blir det konstgräs som underlag av flera orsaker. En är att arenan kan användas till så mycket mer än att spela fotboll på, i framtiden kan stora evenemang av helt andra slag ske där vilket ger inkomster. En annan orsak är att arenans utformning kommer att göra det svårt att få en bra gräsmatta att växa helt enkelt.

Som ett led i det arbetet gjorde man nyligen ett besök i Eskilstuna för att ta del av deras erfarenheter, liksom man tidigare gjort bl.a. Sundsvall. Elfsborg har naturligtvis ett stort intresse i frågan efter som man kommer att vara de som ska använda sig av arenan, bygga den och kanske ha del i ägande/förvaltning/drift. Det sistnämnda har det ännu inte tagits beslut om.

Fortsättningen på samtalet läser du i del 2.

Kari Sedergren2003-02-16 22:33:00

Fler artiklar om Elfsborg