Med Kisfaludy mot framtiden - del II

Fortsättning från I

Peter vågar inte avslöja hur mycket fotboll han sett de senaste åren men han har örnkoll på de unga talangerna i framför allt Stockholmsområdet. Han har spelschemat för alla ungdomslandslag på kontoret och skriver sin agenda efter den. Så sent som i somras var han med till ungdomslägret i Katrineholm som ledare för BP:s P-90. Där kunde han i lugn och ro under fyra dagar kartlägga de mest lovande spelarna i Stockholmsområdet.

Peter berättar att det främst är spetsegenskaperna han tittar efter när han är ute på scouting men också helhetsintrycket, vilken typ av karaktär det är på spelaren.
– Jag gillar vinnarskallar. De spelare som skriver på ett kontrakt med AIK i framtiden ska inte vara nöjda och säga: "Åh, jag fick kontrakt med AIK och tjänar så mycket pengar för att kliva ut på Råsunda." Utan de ska förstå när de skriver på ett kontrakt för AIK att det är då det hårda jobbet börjar. Precis som min tjej sa till mig när jag började jobba för AIK: ”Peter, det är nu det hårda jobbet börjar.”

Peter Kisfaludys arbetsuppgifter i AIK är framför allt att sköta förhandlingarna med spelarna, transfers till och från AIK, samt scouting och nyrekrytering.
– AIK ska hitta spelarna innan någon annan rycker dem, säger Peter som dessutom självklart ansvarar för ledarna runt A-laget. Dessa kommer i år att bestå av Richard Money (huvudtränare), Pär Millqvist (assisterande tränare), Janne Stahre (individuell tränare), Anders Almgren (målvaktstränare), Johan Plate (mental träning) och Rickard Jonsson (fys-tränare). När det gäller Johan Plate och Rickard Jonsson är båda inhyrda och inte anställda av AIK. Dessutom ingår två materialförvaltare och den medicinska expertisen i denna stab.

Nytt för i år är att alla runt laget träffas en gång varje vecka för att stämma av läget med varandra. Detta för att få en så välorganiserad ledning som möjligt.
– Vi har börjat med stabmöten varje fredag klockan 13.00 nere på Karlberg. Där deltar alla ledare runt laget och vi utvärderar veckan som varit och går igenom skadeläget från läkare och naprapat. Sen går vi igenom veckan som kommer.
Ingenting lämnas åt slumpen. Till exempel ägnades en halv vecka åt fys-test ute på Bosön i början av februari för att tränarna skulle få ett papper på vad spelarna behöver förbättra. Man gick igenom spelare för spelare noggrant.
– Vi kunde till exempel se att spelare som Stefan Ishizaki och Pelle Nilsson kör med för mycket tyngder i sin styrketräning. De behöver inte bli starkare. Ishizaki säger själv att han tar slut efter cirka 70-75 minuter under matcherna och det beror ju på att han kör i ett så högt tempo hela tiden och saknar mängden. Han ska inte köra med tunga vikter utan mer explosivitet och mer spänst och snabbhet. Sådana grejer är Rickard Jonsson väldigt bra på att tala om för spelarna.

Peter har också en pärm där varje spelare har en flik. Där har han tillsammans med Richard Money och Janne Stahre skrivit in vad varje spelare är bra på och vad de är mindre bra på.
– Där har vi tagit med allt. Det fotbollsmässiga, vad som behöver specialtränas, kost, sömn, rubbet. Spelarna ska förstå hur viktigt det är med helhetsbiten och så går vi igenom allt med dem i individuella samtal.

Peter Kisfaludy är 36 år och har redan hunnit vara fotbollsledare i över 20 år. Redan som 14-åring började han träna ett ungdomslag i Brommapojkarna. Nu har han tagit över Stefan Söderbergs rum på kansliet där vi även stämt träff för intervjun. Enligt Peter själv har han suttit på sin kontorsstol alldeles för mycket den inledande tiden. Han vill hellre vara ute vid fotbollsplanen.
– Jag vill jobba nära killarna och de ska känna att jag stöttar dem i allt de gör. De kan komma till mig i alla lägen, vad det än handlar om, privatliv eller fotbollsmässigt, så får vi se om jag kan hjälpa dem på något sätt. Så att de känner att jag är den tryggheten. I nuläget har jag inte kommit spelargruppen så nära eftersom jag har suttit mest här, för att det är så väldigt mycket annat att göra, och det gillar jag inte. Jag har ett krav på mig själv att se minst hälften av alla träningar varje vecka.

För att förbättra sammanhållningen i AIK har Peter sett till att ordna så att laget kommer iväg på en fyradagarstripp till Idre 23-27 februari och då lämnar man fotbollarna hemma.
- Vi får en chans att tajta ihop oss och bygga på tryggheten och harmonin i gruppen.
Peter har tillsammans med Richard Money och Johan Plate planerat lägret. Man kommer bland annat att spela innebandy och testa på skidskytte. Det finns tre mål med resan.
1. Det fysiska: – Vi kommer att köra ett fyspass om dagen. Fysik är färskvara och det är viktigt att hålla igång med ett styrkepass eller löp-pass varje dag.
2. Gruppdynamiken: – För att skapa trygghet och harmoni i gruppen kommer alla att jobba med ett gemensamt svårlöst projekt varje dag. På så sätt får de lära känna varandra även utanför planen och omklädningsrummet. Målet är att hela gruppen ska känna varandra utan och innan när vi är klara.
3. Naturupplevelse: - Njuta av dagarna i fjällen med natur- och miljöupplevelser.

Fortsättning i del III

null null2003-02-18 12:00:00

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan