Med Kisfaludy mot framtiden - del III
Fortsättning från II
Peter Kisfaludys egna spelarkarriär startade i BP där han som 18-åring fick sparken av Thomas Lyth. Sen blev det några år i Ängby innan han värvades till Café Opera. Idag håller han i gång på korpennivå i Reklamserien. Trots att han aldrig själv blev en spelare på elitnivå vet han vad som krävs för att en junior ska klara av steget upp på seniornivå.
– Målmedvetenhet och tålamod. Sen tror jag också att framtidens spelare måste ha följande tre egenskaper; spelsinne, snabbhet och teknik. För det spelar ingen roll hur snabb du är om du inte vet när du ska springa för att få bollen. Och det spelar ingen roll hur teknisk du är om du inte vet när du ska passa bollen och använda tekniken på rätt sätt. Den viktigaste egenskapen är den funktionella speltekniken. Den att kunna löpa i hög fart och ta emot en boll och leverera en passning utan att tappa fart.
Peter menar också att det är viktigt med bra ledare och instruktörer:
– Det gäller för spelarna att ha klara mål och linjer, det jobbade vi mycket med i BP. Det spelar ingen roll vad en spelare gör fram tills han är 18 år för det är när du kliver ur juniorkläderna som man möter det tyngsta trappsteget. Allt handlar om utbildning upp till 18-års ålder. Du kan leva på talangen till en viss nivå men för att vidareutveckla talangen är det bara stenhårdträning som gäller. Det finns inga genvägar.
– Spetsegenskaper är enormt viktiga i framtidens fotboll, det är det som avgör om det blir en klasspelare eller inte. Sen är det självklart karaktären på människan, vad är det för kille, kommer han smälta i gruppen, kommer han att trivas och må bra i Stockholm? Trivs du inte när du sitter på jobbet så gör du inte ett bra jobb. Samma sak med fotbollspelare.
Som ungdomstränare i BP har han haft ansvaret för flera spelare som idag har allsvenska meriter. Bland annat Ola Larsson (Trelleborg), Daniel Hoch (AIK), Peter Holm (Hammarby), Pablo Piñones-Arce (Hammarby), Benjamin Kibebe (AIK) och Babis Stefanidis (Djurgården). De fyra sistnämnde ingick i BP:s framgångsrika 81-lag som vann allt som gick att vinna i Sverige och som slutade sexa i EM för klubblag trots att många av motståndarlagen hade ett år äldre spelare med i laget.
Idag är det över sex år sedan Peter slutade träna lag i BP och utvecklingen har inte stått still i klubben.
- BP håller på att revolutionera ungdomsfotbollen med sin träning. Det känns som om den fotboll jag lärde ut i BP är stenåldersfotboll idag. Stefan Billborn i BP har tagit med sig hela Ajaxskolan dit. Allt från hur man drillar och tränar en spelare tekniskt sett till smidighet, teknik och löpsteg. De är väldigt skickliga och jag tror att de kommer att bli ännu mer ledande på sikt tack vara sina oerhört duktiga instruktörer. Därför gäller det att ha bra kontakter där, de kommer att fostra många spelare i framtiden.
Du låg bakom rekryteringen av Richard Money, tvekade du aldrig på att ta ett så oprövat kort?
– När jag träffade Richard Money under elitpojklägret i Halmstad år 2000 fick jag direkt en så jäkla känsla att det här är en vinnare. Vi spelade bland annat fotboll ihop och där kände jag direkt att den här jävlen släpper inte någon över bron. Han ville vinna till varje pris och det gillar jag. Jag är precis likadan själv.
– Richard har också ett jäkla engagemang och han får spelarna att vara engagerade. Han är oerhört professionell och har en väldigt bra planering, så att inte någonting kan falla mellan stolarna. Vi ska ligga ett år före i planeringen och vi ska ha koll på allting, och det har Richard Money. Plus att han har en tydlig spelidé och en social kompetens. Han får killarna att dra åt samma håll.
– När han presenterade för styrelsen hur han ville att AIK skulle spela i framtiden, hela planeringen hur året skulle vara och hur han skulle börja, kändes det solklart. När jag träffade de andra tränarna kändes det som om jag själv kunde ha gått in och träna AIK:s A-lag. Missförstå mig rätt, men Richard stod för ett nytänkande, det kändes modernt och han brann för uppgiften. Och vi ska ha en jävel som är engagerad som brinner för det här, som smittar av sig på killarna.
Peter vet också om att han kommer få kritik om Richard Money inte lyckas med laget.
– Jag vet om att det är jag hängs om det går åt helvete, så är spelets regler i den här branschen. Jag vet om att presterar man inte, och det enda det handlar om är att vinna, och det ska spelarna också förstå, kan man inte vara kvar i AIK. Samma gäller för mig. Jag vet precis om att den dagen det går dåligt kanske jag hängs och det är jag mentalt förberedd på.
Det kan ju gå bra också?
- Det ska gå bra! Jag tänker aldrig i negativa banor utan det ska gå bra och det kommer att gå bra.
Peters intåg i AIK har inneburit rakare besked för spelare och ledare. Peter har haft samtal med flera spelare angående framtiden och anledningen är att man vill ge spelarna ett rakt och ärligt besked hur man ser på dem:
– Det är väl bättre att vara ärlig mot spelarna i januari, än att de ska komma i april och maj och undra varför de inte får spela. Dessutom när vi har ett annat alternativ att erbjuda. Då är det schystare att tala om det när det finns en klubb som vill satsa på dem eller när de i det här läget har en tränare och sportchef som inte vill satsa på dem.
– Det är tufft att spela på den här nivån. Jag vet själv om att jag inte har något jobb kvar om inte resultaten kommer och det måste spelarna också förstå.
Vilka förhoppningar kan vi AIK-supportrar ha på årets säsong?
- Jag hoppas vi kan vara med och slåss så högt upp som möjligt. Jag vill självklart vara med och slåss allra högst uppe, men är vi bland topp-3 det första året tror jag att vi kan bygga sakta men säkert. Det gäller att ha lite tålamod. Men visst ska vi försöka ta ta hem Lennart Johanssons pokal redan i år så att Lennart själv kan sitta och titta på den i vår klubblokal.
Av: Anders Nettelbladt