Domarens roll i dagens fotboll
Domaren har stått i centrum efter Östers två senaste seriematcher. Ena matchen dömdes det för Öster, men då var det också Öster som fick de gula korten. Den andra matchen var precis tvärtom.
I söndags mötte Öster Ljungskile SK på Värendsvallen, och jag tror att mer än 95 % av de 2996 åskådare som såg matchen var upprörda på domaren när de lämnade arenan. Anledningen var två situationer som båda förstörde matchen.
Situation nummer ett:
Ljungskiles målvakt Niclas Svensson springer ut för att ta bollen från en fri John Pelu. Niclas tar upp bollen, och i stort sett hela Värendsvallen ser att Niclas befinner sig utanför straffområdet. Domaren missar dock detta, och efter detta tappar han matchen.
Situation nummer två:
Öster Peter Sedunov och Ljungskiles Markus Senften är i kamp om bollen strax utanför Ljungskiles straffområde. Bollen studsar upp på Senftens hand, något som åtminstone alla som satt på huvudläktaren såg klart och tydligt. Den enda som missade det var linjedomaren som står 5 meter ifrån. Vid nästa spelavbrott springer domaren ut till linjedomaren. De pratar i några sekunder innan domaren bestämt stegar iväg mot mittcirkeln. Till mångas förvåning går han förbi Markus Senften och fram till Peter Sedunov som får ett gult kort för protest. Sedunov vänder sig då mot linjedomaren och applåderar. Detta leder till ett till gult kort och Sedunov får därmed lämna planen.
Förutom dessa situationer viftade domaren friskt med det gula kortet, vilket mest påverkade Ljungskile SK. Hur detta påverkade matchen är omöjligt att säga, och som Marco DaSilva sa på presskonferensen efter matchen så är det tungt med förmodligen jämnar det ut sig på en säsong.
Onsdagens match mot Mjällby AIF på Strandvallen blev något av en parodi på Ljungskile matchen. Denna gången var det dock till Östers fördel. Mjällbys tjeck, Zavadill, fick syna domarens röda kort efter att ha fått två gula kort. Efter detta blir tränare Sören Cratz och materialaren uppvisade på läktaren.
På presskonferensen efter hade Sören Cratz inga kommentarer om domarens insats. Han menade på att vi såg ju själva vad som hände på planen. Lasse Jacobsson höll med sin tränarkollega, och tyckte att det hade blivit lite av en parodi.
Presskonferensen ledde till en ganska livlig debatt om domarens roll i svensk fotboll. Både Lasse Jacobsson och Sören Cratz tyckte att domare i allmänhet borde bli bättre att kommunicera med både spelare och ledare, istället för att vifta med det gula kortet. Det kan även uppstå enorma nivåskillnader i domares bedömningar, och detta gäller inte bara från match till match utan det kan även ändras under matchen. Ojämnheten leder till svårigheter för spelarna att veta vilken nivå som är tillåten. Det som är tillåtet första gången kan leda till frispark och gult kort nästa gång.
För mycket avbrott i en match gör också att matchen tappar rytmen. Spelet får inget riktigt tempo, och det blir svårare att prestera en underhållande fotboll. I onsdagens "derby" på Strandvallen blev det oerhört mycket avbrott, trots att det är två lag som spelar tufft men ärligt. Är det då nödvändigt att blåsa av i var och varannan närkamp? Skulle domarna i Premier League göra detta skulle det inte bli mycket tid till fotboll på den gröna ön.
I dagsläget är domarna en skyddad grupp. Säkerheten har höjts otroligt sedan Anders Frisks avhopp. Det är klart att det är bra att värna om domarnas säkerhet, men hur ska de kunna bli en del i fotbollsfamiljen om de sitter inlåsta i ett rum den tiden de inte är på planen och dömmer?
- Det pratas ofta om domaren på presskonferenser, och nu får vi prata om honom i tredje person. Han kunde ha suttit här mellan mig och Sören och fått ge sin syn på saken, säger Lasse Jacobsson efter Mjällbymatchen.
Och visst ligger det något i det Lasse säger. Tänk om en domare hade kunnat vara med på presskonferenser och pratat mer öppet med både press, tränare och spelare. Då tror jag att det hade varit lättare att acceptera en domares beslut.
Sören Cratz saknade den gamla goda tiden då en domare kom in i lagens omklädningsrum 1,5 timme innan match och hälsade på spelare och tränare. Det ledde till att respekten för domaren blev större. Istället för att ha det som det är nu där domaren och lagen enbart ses ute under uppvärmningen och alla måste koncentrera sig på sitt.
Jag förstår att domaryrket är ett utsatt yrke, men en lite öppnare dialog borde det väl gå att genomföra?