Pehrsson straffade Enköping.

Magnus Pehrsson blev stor hjälte när Djurgården besegrade Enköping i Svenska Cupen.

Svenska Cupen Omgång 4
Enköping - Djurgården 3-4 (0-1)(efter förl.)

3-4 Magnus Pehrsson (101), straff

Laguppställning: Shaaban - Rasck, Eriksson-Ohlsson, Samuelsson - Rehn, Pehrsson (d), A.Johansson (o), Barsom - Bärlin, Kusi-Asare, Chanko.
Byten DIF: Magnus Samuelsson, Stefan Rehn och Jones Kusi-Asare (UT) - Rickard Henriksson, Stefan Bergtoft och Jörgen Sundström (IN), alla byten gjorda i den 84:e minuten.
Publik: 640
Domare: Jonny Lundbäck, Karlstad

De som hade flexat från jobbet eller slutat tidigt i skolan fick se Djurgården avancera i Svenska Cupen efter en dramatisk holmgång mot Enköpings SK. Två frisparkar och en straff hjälpte Djurgården att rädda äran.

Matchen, som spelades på Häradsvallen i Vagnhärad, inleddes torftigt. De två lagen sparkade mest torv mot varandra, och det tragikomiska underlaget såg tidigt ut som en nyplöjd potatisåker. Detta underlättade knappast chanserna till bra spel, och de chanser som dök upp var oftast chansartade. Det är tragiskt att en match som gäller en plats i UEFA-cupen får spelas på ett så miserabelt underlag som det idag. Möjligtvis att två kombattanter från gärdsgårdsserien skulle kunna göra upp, men när det börjar närma sig spel om ädlare valörer är det tragiskt. Hur som helst så drog matchen igång.

När spelet väl drog igång kunde spelarna och åskådarna konstatera att planen var så dålig att inte ens bollen studsade på den.

Djurgården ägde bollen mest den första halvtimmen, men hade svårt att skapa några bra målchanser. Enköping valde att kontra med långbollar och hade även de några halvchanser.

I matchens 26:e minut tog Djurgården både ledningen och kommandot över matchen. Lolo Chanko spelade in bollen till en offensiv Andreas Johansson som sparkade upp bollen, via några grästorvor, i nättaket.

Halvlekens sista tjugo minuter blev en enda lång Djurgårdsdominans, och en dittills osynlig Jones Kusi-Asare var mycket nära att springa in 2-0 på ett lågt inlägg från Stefan Bärlin.

De flesta trodde nog att Djurgården skulle spela hem matchen relativt enkelt i den andra halvleken, och tyvärr trodde spelarna detsamma och lämnade inställningen i omklädningsrummet.

Den andra halvleken började trevande och Enköping tilläts att flytta upp sina positioner. Det gjorde även Djurgården, men vid dessa tillfällen hade motståndarlaget bollen.

Detta höll på att rendera en smärre katastrof, och innan Djurgården vaknade till hade Enköping gjort tre mål. I matchens 57:e minut kom Peter Berggren ren på vänsterkanten. Enkelt placerade han in kvitteringen.

När klockan visade 75 spelade minuter var det ännu en gång motorväg på Djurgårdens vänsterkant. I misstänkt offsideläge rullade Thomas Andersson in 2-1, och innan Magnus Samuelsson hunnit tillbaka hade Olle Kullinger även gjort 3-1. Då visade klockan på 76:e matchminuten.

Nu började stora delar av publiken långsamt vandra mot sina bilar, men de som valde att avvakta fick sin belöning. När Magnus Pehrsson dundrade in en frispark tändes åter hoppet hos både spelare och publik. Motståndarna Enköping började få krampkänningar och märkliga skador. Målvakten utnyttjade domarens feghet att inte blåsa för 6-sekundersregeln. En taktik som till slut straffade sig.

För att krydda den laddade stämning som fanns mellan spelarna i lagen, samt även hos publiken, valde domaren att mirakulöst vägra blåsa för ett solklart Djurgårdsmål. Andreas Johansson kom in i straffområdet från höger och avlossade ett skott som gick längs med åkern. Bollen tog i stolpen, men studsade på en back och över mållinjen. Den blinda huvuddomaren och den felplacerade linjemannen missade detta, och detta innebar att den tidigare uppgivna publiken nu befann sig i upprorstillstånd.

När publiken nästan hade gett upp valde Magnus Pehrsson att utnyttja en knuff i ryggen. Domaren signalerade för frispark i ungefär samma position som bollen befann sig i innan 2-3-målet. Varianten var även den densamma, och resultat likaså. Djurgården kvitterade rättvist på den ordinarie matchtidens sista spark.

Förlängningen kontrollerades av Djurgården även om Enköping stundtals inte var helt ofarliga när de fick låna bollen, men i förlängningens 11:e minut tog deras cupdröm slut.

- Jag skar in emellan deras backar och den ene av dem sträckte ut sitt knä, förklarar Abgar Barsom efter matchen.

- Givetvis så söker jag upp benet, men trots detta så tycker jag att straffen var solklar, fortsätter han

Och visst var det så. Straffsituationen var odiskutabel även om inte Enköping tyckte detsamma. De fick se den seger som 10 minuter innan full tid var klar rinna ut i sanden när Magnus Pehrsson med sitt tredje mål skickade upp bollen i krysset.

Tros segern var inte tränaren Zoran Lukic nöjd med insatsen:

- Vi måste ha bättre kontroll på matchen. Spelarna blev utspridda och uppträdde nonchalant.

,men ni vände matchen.

- Spelarna insåg stundens allvar och tog sig samman på slutet.

Vad skall ni förbättra inför den allsvenska premiären?

- Vi skall analysera den här matchen på video för att gå igenom våra största fel. Det går inte att anfalla med 5-6 spelare som vi gjorde vid deras mål. Vi måste lära oss att värdera bättre.

Glädjeämnen i det lag som avancerade till den femte omgången av Svenska Cupen var Abgar Barsom och tremålskytten Magnus Pehrsson. Även Andreas Johansson såg pigg ut.

SE MAGNUS PEHRSSON PÅ FanTV. KLICKA PÅ LÄNKEN TILL HÖGER.