Lagbanner
Intervju med Jesper Björkman

Intervju med Jesper Björkman

Inför AFC Eskilstunas möte med Helsingborg tog jag kontakt med någon som representerat båda klubbarna, nämligen Jesper Björkman.

Jesper anslöt till HIF redan som 15-åring och kämpade sig hela vägen upp till A-laget. Sammanlagt blev det 24 framträdanden i HIF tröjan. Under tiden i Helsingborg var han även utlånad till Ängelholms FF under 2013. Efter Jesper lämnade Helsingborg 2016 blev det en resa upp till Gefle IF. I Gefle tröjan blev det 41 framträdanden.
Inför AFC Eskilstunas comeback säsong i Allsvenskan 2019 blev Jesper klubbens 2:a nyförvärv (första var Artem Rakhmanov). Jesper var en av klubbens mest använda spelare under 2019 när AFC tyvärr inte klarade sig ifrån nedflyttning. Under 2020 hade Jesper mycket problem med skador och gjorde endast 6 framträdanden.

Först och främst, jätteroligt att ha med dig Jesper, hur är läget?
Allt är bra, tack. Just nu bor jag hemma i Helsingborg under tiden jag väntar på att hitta en ny klubb.

Hur ser du på framtiden för egen del? Som jag förstått står du fortfarande som klubblös, har du något pågång?
Det stämmer att jag är klubblös. Just nu är det lite stiltje på klubbfronten på grund av att säsongerna i Allsvenskan och Superettan precis har satt igång. Blir det några skador eller att någon klubb vill förstärka nu, så är jag fortfarande tillgänglig då jag är kontraktslös. I värsta fall kommer jag vara klubblös fram till sommaren och då öppnar i princip alla transferfönster igen och då kommer möjligheter dyka upp.
Jag har hållit igång med min moderklubb Hittarps IK ända sedan början av januari, så jag är i bra form både fysiskt och fotbollsmässigt. Det är visserligen division 3, men det är bland annat Erik Edman som är huvudtränare där och de har många unga, talangfulla spelare med bra teknik och tempo. Även om jag har gjort min försäsong med Hittarps IK så har jag kört på som om jag varit i en elitförening. Jag har tränat 6-7 träningspass i veckan sen januari och min ambition har och är att fortsätta min elitsatsning och att vara redo direkt om någon intressant klubb dyker upp.

Du har ju som sagt spelat för båda klubbar som möts på Söndag, berätta lite om din tid i både Helsingborg och AFC.
Jag kom till HIF när jag var 15 år och tog mig upp via ungdomsleden upp till a-laget och var där fram tills jag var 23 år, så det är klart att HIF betytt mycket för mig och varit en viktig del av min karriär. Jag hade en väldigt bra tid i HIF, även om jag de två sista åren inte fick spela så mycket som jag hade hoppats på eller velat.
I AFC fick jag ett stort förtroende direkt från tränarteamet och hade ett väldigt utvecklande och bra 2019, trots att vi tyvärr åkte ur Allsvenskan. Jag tror att de flesta som läser här på AFCs Svenskafans har koll på att jag hade ett tungt år 2020, med först ett brutet nyckelben och sedan en långvarig frånvaro på grund av covid-19. Men jag har alltid känt mig uppskattad och fått stöttning från alla fans och människor jag träffat i Eskilstuna, så jag är väldigt glad och tacksam för de två åren jag haft där.

Hur jobbigt var fjolåret för dig, med ganska liten speltid och mycket skadeproblem.
Det var såklart riktigt jobbigt. Jag hade höga förväntningar både på mig och på laget inför 2020 och hade hoppats att få ha en viktig roll i ett AFC som skulle vara med i toppen. Istället drabbades jag av ett brutet nyckelben och när jag tagit mig tillbaka från den skadan och var redo för premiär så blev jag sjuk i covid-19 två dagar innan premiären och missade större delen av säsongen. Däremot så fick jag ett fantastiskt avslut på min tid i AFC Eskilstuna då jag var tillbaka i startelvan de sista 3 matcherna och vi lyckades ta 9 poäng och hålla oss kvar i Superettan. Det är ett minne jag kommer ha kvar livet ut!


Eftersom du är född i Helsingborg förstår jag att du även håller på dem, hur mycket har du sett av båda lagen denna säsong?
AFC och HIF är de klubbarna jag i princip sett varje match av under försäsongen och även de inledande matcherna av säsongen. Jag har kvar många vänner och känner många i personalen i både AFC och HIF, så då är det självklart att jag har bra koll på dem också. Båda lagen har fått en bra start på Superettan, men mest imponerad hittills är jag av AFCs försvarsspel. Otroligt starkt att lyckas hålla nollan i de tre inledande matcherna. Extra kul är det även att Pontus Rödin har växt som spelare och person nu när han har burit kaptensbindeln i år och även att Viktor Götesson har kämpat sig in i startelvan efter en tuff säsong förra året med både sjukdom och skador precis som jag hade.

6. Tillsist, kan vi få en tippning?
Jag tippar diplomatiskt på ett kryss. Jag skulle gissa på en målsnål match då både HIF och AFC har haft relativt chansfattiga matcher hittills.

Jag vill återigen tacka dig Jesper för att du ställde upp, det uppskattas verkligen! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-05-01 22:36:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna