Affären i lås – Leo Cornic flyttar hem
Tiden i Djurgården blev inte vad Leo Cornic hade hoppats på – nu väntar spel i Norge igen.

Affären i lås – Leo Cornic flyttar hem

Det blev en kort sejour i den blårandiga tröjan för den unge norrmannen – efter lite mer än ett år i Stockholm bär flyttlasset vidare tillbaka till Norge.

Med bara några dagar kvar till julafton levererade sportchef Bosse Andersson en tidig julklapp till Djurgårdsfamiljen i form av en ny högerback. Leo Cornic, en spelare med erfarenhet från bland annat norska U21-landslaget, presenterades med ett nyskrivet fyraårskontrakt. Norrmannen sågs som en spännande rekrytering när han anslöt från norska Superettan. Många djurgårdare såg snabbt likheterna med Aslak Fonn Witry – en relativt okänd högerback från Norge. 

Aslak Fonn Witry gjorde succé i Djurgården med SM-guld redan första säsongen 2019. Därefter utvecklades han till en av Allsvenskans bästa högerbackar, om inte den bästa. Han forsade fram på sin kant och bidrog med mål och assist i var och varannan match. Tanken med Leo Cornic var att han sakta men säkert skulle blomstra i Djurgården bakom Witry. 

Men under debutsäsongen blev det skralt med speltid och när året summerades hade Cornic endast spelat sju matcher i Allsvenskan – varav en var från start. Inte ens när Witry såldes och Cornic var den enda renodlade högerbacken i truppen blev det mer speltid. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde istället att spela mittbackarna Jesper Löfgren och Jesper Nyholm som ytterbackar – och många gånger fick mångsidige Haris Radetinac agera försvarare. 

I år har den knappa speltiden fortsatt att hänga i. Inför säsongen hämtades Piotr Johansson in som Bosman och konkurrensen spetsades till ytterligare. Det blev endast två starter (i matcherna mot Norrköping och Sirius) och tre inhopp för 21-åringen. Därför kommer det inte som någon överraskning att Djurgården och Leo Cornic nu går skilda vägar efter 1,5 år i klubben. 

Under måndagen blev det officiellt att Rosenborg BK, med Mikael Dorsin som sportchef, värvar in Cornic. Kontraktet är skrivet över säsongen 2026 och norrmannen ansluter direkt. Ytterbacken tackar för tiden i Djurgården i en intervju på klubbens hemsida:

– Jag har trivts jättebra här i Stockholm och lärt känna jättefina människor, både inom och utanför föreningen. Sedan har jag fått otroligt mycket stöd från supportrarna från första till sista dagen och det är jag tacksam över.

Han ser även fram emot ett nytt äventyr tillbaka i Norge:

– Jag kommer att spela wingback där så det blir lite annorlunda sett till hur det var i Djurgården. Det är en roll där jag kan utnyttja min kapacitet allra bäst och bidra med mitt offensiva spel. Jag kommer att komma långt upp i banan och bidra framåt. Jag tror att det kommer att passa mig jättebra och jag hoppas att jag får spela kontinuerligt varje vecka i Rosenborg.

Sportchef Bosse Andersson har följande att säga kring affären:

– Anledningen till att det dragit ut lite på tiden har varit att vi måste kunna känna oss säkra rent truppmässigt när vi spelar i Europa. Leo har ju varit här i 1,5 år och är en väldigt skicklig fotbollsspelare. Sedan är han i en ålder där det handlar om att få mer speltid än han fått hittills. Då är det viktigt att komma till intresserade klubbar och i synnerhet i Norge. Där har Rosenborg varit väldigt angelägna om att få dit Leo och vi har haft en diskussion under sommaren. Leo tycket själv att Rosenborg var det bästa alternativet, även om det fanns andra intressenter, och vi har hittat en överenskommelse som är bra både för Leo, Djurgården och Rosenborg. Jag är övertygad om att han kommer att ha en väldigt fin utveckling i Rosenborg och från hela föreningens sida riktar vi ett stort tack till Leo för hans tid och prestationer här i Djurgården. 

Leo Cornic, som tidigare har representerat Vålerengen, Baerum och Grorud IL, blir nu lagkamrat med den före detta Djurgårdsspelaren Jonathan Augustinsson.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-08-15 18:11:00
Author

Fler artiklar om Djurgården