Spelaragenten: "den allsvenska genomsnittslön som presenteras av media är helt felaktig"
Efter vår artikel om lönerna i Varbergs BoIS kom vi i kontakt med en välkänd spelaragent som genom åren haft flera namnkunniga svenska pelare i sitt stall. Agenten hade synpunkter just på den allsvenska lönenivå som presenterats som den genomsnittliga av flera medier, bland annat Hallandsposten och senast Hallands Nyheter.
Förra veckans artikel här på SF avslutades med frågeställningen: "Enligt den senaste statistiken låg en allsvensk snittlön på 93 000 kronor 2020. En siffra som spontant kan kännas lite hög. Troligen är det några spelares löner (t ex i Malmö) som drar upp snittet rejält?"
Ja och vi var ju inte helt fel ute! Den agent jag pratat med ger en helt annan bild av vad som egentligen ingår i den redovisade allsvenska snittlönen.
"Siffran 93 000 är en schablonberäkning som fås fram genom att dividera de totala lönekostnaderna hämtad från klubbarnas årsredovisningar med 24 som är ett uppskattat genomsnittligt värde på antalet spelare i en allsvensk trupp. I de totala kostnaderna ingår alla fotbollsrelaterade lönekostnader för både spelare och tränare men även de sign-on bonusar som betalats ut. Siffran säger alltså ingenting om den egentliga månadslönen."
Ja det är klart att om samtliga fotbollsrelaterade lönekostnader och även sign-on bonusar av olika storlek dedikerade för vissa spelare räknas in i den genomsnittslön som fås fram genom att dividera med ett schablonmässigt antagande om truppstorlek så är det inte så konstigt om siffran blir missvisande.
"Att det förhåller sig som jag beskriver vet alla inom branschen. Ingen spelare eller agent skulle gå in i en förhandling med föreställningen om att 93 000 kronor är en genomsnittlig allsvensk månadslön" fortsätter agenten.
Men hur förhåller det sig egentligen? Ja skulle man enbart gå på klubbarnas årsredovisningar så är det svårt att skilja ut vad som är den egentliga spelarlönen eftersom många redovisar dessa lönerna som fotbollsrelaterade kostnader där även tränar- och ledarlönerna ingår. Eller som i IFK Göteborgs senaste ÅR - enbart personalkostnader.
Men enligt SvFF:s rapport om den ekonomiska situationen i Allsvenskan framgår också att rapporten grundats dels på klubbarnas årsredovisningar men även på vad klubbarna rapporterar in, t ex vad gäller just spelarlöner. Och enligt SvFF är sign on-bonusar inkluderade i statistiken men siffrorna avser endast spelarnas löner.
En intressant notering är ändå att siffran 93 000 (92 904 för att vara exakt) inte avser den senast redovisade säsongen 2020 utan året innan - 2019. Faktum är att de allsvenska lönerna sjönk med 1,1 % till 2020 trots det nya TV-avtalet och den genomsnittliga lönen ifjol var 91 873 kronor. En förklaring till nedgången är troligen en corona-effekt med permitteringar av spelare m m som följd. Att sedan lågbudgetsatsande Varbergs BoIS anslöt till finrummet kan säkert också ha påverkat?
Just Varberg nämns också på flera ställen i SvFF:s rapport:
-Malmö FF:s redovisade totala intäkter var år 2020 närmare sju gånger högre än de totala intäkterna för Varbergs BoIS.
-Noteras kan att Varbergs BoIS FC, som hade lägsta intäkterna, kom på elfte plats i Allsvenskan, vilket kan tolkas som att pengar inte alltid betyder allt.
-Det förefaller som att det krävs minst 50 mkr i intäkter för att kunna ha råd med en kostnadsbudget i balans som gör det möjligt att klara sig kvar i Allsvenskan. Varbergs BoIS FC, som kom från Superettan med en därifrån lägre kostnadsnivå, utgjorde ett lysande undantag.
Ja för oss som följer Varberg är väl det berömmet ingen större överraskning men det känns ändå skönt att få det svart på vitt från officiellt håll och sätta föreningens prestation i ytterligare perspektiv.
Men för att återgå till spelarlönerna: man kan så klart argumentera för att det inte spelar roll hur pengar betalas ut utan det är totalen som räknas. Å andra sidan är det nog långt ifrån alla spelare som får "sign on" och det borde heller inte vara så att bara för att du får denna bonus så innebär det att månadslönen per automatik blir lägre.
Min slutsats: nej, den siffra på närmare 92 000 kronor som i media ofta används som en genomsnittlig allsvensk grundlön är nog inte en rättvis jämförelse rakt över hela linjen för samtliga spelare i allsvenskan eller direkt applicerbar på samtliga klubbar. Ett schablonmässigt räknesätt och att ett antal (relativt sett få?) stjärnspelare får så kallad "sign on" eller andra ersättningar påverkar totalbilden. Men däremot ingår inte samtliga fotbollsrelaterade kostnader i beräkningen. Så "sanningen" hamnar troligen någonstans mittemellan.
LÄS ÄVEN: Ett steg närmare en ny fotbollsarena i Halmstad