Nationalarenan, Friends Arena, 2021-05-13 18:30

AIK - Malmö FF
1 - 1

AIK – Malmö FF: I väntan på Stefanellis islossning

En tuff duell på Friends Arena slutade 1-1 trots stundtals storspel från Nicolas Stefanelli.

AIK började tufft. Redan i andra minuten forcerade de fram ett jätteläge när målvakt Marko Johansson slarvade i ett uppspel. Nabil Bahoui högg fast sig vid malmöförsvaren och lyckades efter en mindre brottningsmatch få grepp om bollen som han senare serverade Bilal Hussein vars skott strax utanför straffområdet susade förbi fel sida av stolpen.

AIK låg därefter på och tog varje givet läge att avancera med hela laget, något de gjort bra i år. Väl framme pressade Stefanelli och Stefan Silva högre upp än gästerna väntat sig. Av de två var dessutom den oftare anonyme Silva den som lyckades bäst i det defensiva. Däremot var det tydligt vart den offensiva tyngden låg. I den artonde minuten lyfte AIK upp bollen ur eget straffområde. Stefanelli, i full fart, välte först en motståndare och rundade en annan. Men uppvaktningen han fick nere vid kortsidan stressade fram en pass som landade i Marko Johanssons händer.

AIK såg bra ut, men precis som i föregående matcher är det då bakslaget valde att anlända. Gästerna fick en lättvindig frispark snett utanför svartgult straffområde. Bollen gick rätt in i boxen och en fristående Berget kunde löst och ledigt skarva in 0-1 efter att Bilal Hussein råkat halka när han skulle markerat. Snöpligt värre. AIK 2021 är dock annorlunda 2020. Snabbt efter Malmös mål var det återigen Stefanelli som sprang in bakom Malmös backlinje med bollen. Men domaren valde likt frisparkssituationen att fälla snarare än att fria.

I minut trettiofyra gick Nabil Bahoui av planen haltandes. Vad för skada det råder är inte avslöjat, men det såg inte allt för bra ut för Nabil som presterat väl i matchen. Med nyinbytte Radulovic fortsatte AIK framåt. Och Sebastian Larsson fick i minut fyrtio en frispark värt namnet. Frisparken var bra, så bra att den fick en del på logeplatserna i arenan att jubla, förgäves. För nätkänningen var återigen på fel sida stolpen.

Halvtidsresultatet 0-1 var inte ett som speglade matchbilden. För trots det lika bollinnehavet var det AIK som styrt åt vilket håll spelet skulle, inte gästerna.

I andra halvlek kom AIK ut i rusande fart. Ylätupa snurrade, Otieno sprang och Lustig matade inlägg men få saker gick vägen. Just Otieno skulle komma att hamna mer i fokus. För det var inte med tillåtna medel som gästerna kunde hålla honom från att avancera. Gång efter annan rev och slet malmförsvaret ner honom, då det till synes var det enda sättet att motverka honom. Han är för tillfället inget mindre än en allsvensk klenod.

I minut femtionio lyfte Bilal Hussein bollen över halva plan. Det som först såg ut som en planlös ”tjångboll” visade sig istället vara en oerhörd genomskärare. För där uppe fanns återigen Stefanelli, men som tyvärr återigen missade. Matchen var av anledningar som denna frustrerande ur en AIK-aspekt. Men då skedde det äntligen. Ett inlägg från Stefanelli möttes aldrig upp. Bollen seglade hela vägen in i mål, visserligen via ljusblå fot. 1-1 i den sextiofjärde minuten, men ingen Stefanelli i målprotokollet.

Då fick Malmö fart under fötterna. Hela laget flyttade upp och AIK stod emot en stor anstormning. Inte minst när Budomir Janosevic svarade för en matchavgörande insats och, på mållinjen, satte händerna för Pavle Vagic nick. Samme ”Budo” stod för ytterligare en enorm insats när han stod emot en ett friläge av Antonio Colak, som därtill aldrig borde ha passerat offside-domens annars hårda reglemente.

Men AIK var inte det enda laget med en målvakt i form. Ett inlägg i åttioåttonde landar hos Stefanelli som bara några meter från mål lossade bössan. Men Marko Johansson täckte skickligt ut till hörna. Därefter skedde inte mycket mer i matchen än enstaka hårdföra närkamper och matchklockan rullar ut.

Det finns tydliga indikationer på vart det här laget kan barka. Så mycket pusselbitar sitter på plats men det är i de avgörande lägena som det brister. Stefanelli är en utomordentlig allsvensk anfallare vars skott inte behöver mer än en minimal justering för att kunna ta honom och AIK till toppen. Det som oroar är de defensiva misstagen som inte kommer allt för ofta, men är allt för allvarliga.

Vad tror ni? Kommer Stefanelli få islossning? Är ni nöjda med insatsen?