AIK - MFF 0-0 - En tråkig historia

Det blev tredje raka matchen utan seger när MFF bara fick 0-0 mot AIK.

Skadeläget i Malmö ser bättre ut på vissa delar men sämre på andra. Mittbackssituationen var nu tillbaka i någon form av normalitet men till höger saknades egentligen alla förstahandsalternativ vilket gjorde att Rydström valde en mittback som högerback - Lasse Nielsen. Otto Rosengrens vakanta plats på mittfältet fylldes av Oscar Lewicki och till höger på det offensiva mittfältet valdes Sebastian Jörgensen.

Dahlin
Nielsen, Moisander, Jansson, Busanello
Lewicki, Pena
Jörgensen, Nanasi, Ali
Kiese Thelin

Malmö började matchen piggt och redan efter två minuter hade Busanello ett jättefint läge när han vandrade in från vänsterkanten men skottet räddades. Matchbilden dominerades enormt av bortalaget under de första 20 minuterna även om AIK hade kanske bästa chansen när det släpptes hej vilt på en frispark och Rui Modesto blev helt fri vid bortre stolpen - avslutet var dock svagt och gick utanför.

MFF hade som sagt väldigt mycket boll men skapade, likt de senaste matcherna, väldigt lite och 0-0 i paus kändes inte orättvist. MFF:s bästa chans kom förmodligen någon minut före slutet när ett fint anfall satte IKT i bra läge men anfallaren sköt utanför.

0-0 paus. Malmö började piggt, tappade sen spelet ordentligt i mitten av halvleken för att sen ta kommandot igen sista tio. Nanasi var väldigt piggt i MFF som i princip bara anföll till vänster där Ali inledde piggt men fick därefter någon form av problem och såg hämmad ut efter det. Oklart vilken typ av problem det rörde sig om men han tog mot bröstet.

I andra halvlek stördes matchen sedan tidigt av idioter på läktaren som först brände nån flagga och därefter smällde såväl bangers som sprang in på planen. Det är inte bara det att de är idioter utan de är dessutom fega som hela tiden måste vara maskerade. På plussidan dock så skyddade en av idioterna som sprang in planen föredömligt då han hade skoskydd. Ett föredöme! Alla vi som har lämnat på förskolan vet hur lätt det är att ha på sig de där nedrans skydden när man går hem.

Hursomhelst. Efter ett avbrott på runt 40 minuter var matchen igång igen och Malmö fortsatte vara laget som skapade chanser och ha mycket boll. Efter drygt 60 minuter kom kanske bästa chansen när Nanasi snyggt hittade Jörgensen i straffområdet men danskens vänsterskott räddades väldigt fint av AIK:s Nordfeldt. Klassräddning.

Det blev inget vidare tryck från MFF i jakten på ett segermål men i 89:e minuten var det sånär dags för ett ledningsmål när Pontus Jansson nådde först på en hörna från Nanasi men nicken tog klockrent i stolpen. Inga marginaler på rätt sida just nu.

Inbytte John Guidetti blev därefter ende spelare att få nätkänning i matchen när han sköt förbi Johan Dahlin men målet dömdes dock bort då Guidetti var solklart offside. Noterbart är att det var enda skottet på mål från AIK:s sida under matchen.

0-0. Ett resultat båda lagen sannolikt är ganska missnöjda med. Malmö sett till att man skapar klart flest chanser och har ett bollinnehav på runt 65%. AIK för att man ändå är AIK och borde förväntas vinna hemmamatcher i Allsvenskan.

--------------
Vad var bra i MFF då? Busanello kommer fint på sin kant som tidigare. Nanasi ligger bakom i princip varje chans vi har offensivt. Lewicki gör en fin match på mittfältet - Hans bästa match i år tycker jag.
Jag tycker också att Pontus Jansson varvat upp fint. Vinner i princip alla dueller igår och har också flera bra offensiva situationer.

Mindra bra då? Kiese Thelin har inte mycket som fungerar igår. Förlorar mängder med dueller och när väl chansen dyker upp är han inte tillräckligt precis. Minst antal bollkontakter av alla som spelar 90 minuter. 17 stycken. Så det är dels att han inte gör det speciellt bra men också att vi sällan hittar honom - det är delvis ett problem med hur vi spelar. Vi behöver sätta IKT i fler lägen.

Pena är ett annat problem. Han är betydligt svagare när han nu tvingas klara sig utan både Hugo och AC. Hugo och AC kan driva upp tempot bättre än Pena och då kan Pena istället ägna sig åt att dirigera - nu är det han som ska sätta tempot och då blir det fler missar. Han verkar chansa mer - både i passningsspelet och duellspelet.

0-0. En missad seger absolut - men kanske ändå ett steg i rätt riktning.

Men vi har ett problem i att Nanasi är enda spelaren just nu som känns riktigt vass offensivt. Ali är tillbaka i att lyckas med en sak för att sen göra en mindre bra sak och då hade den bra saken egentligen ingenting. Det är emellertid sannolikt så han är så det får vi försöka hantera.
Vi blir dock väldigt lättlästa när vi anfaller så otroligt tungt mot vänsterkanten.

Fyra poäng bakom Elfsborg då. Givetvis hänger allt på oss själva fortfarande men nu har vi tyvärr gett Elfsborg lite andrum. Å andra sidan ny situation för Elfsborg också. Nu är de klara favoriter till guldet  - annan situation. Men helt klart ser de oerhört starka ut just nu.

Nu väntar en hel vecka utan match. Nästa match blir mot Värnamo på måndag. Den måste vinnas.