Nationalarenan, Friends Arena, 2021-10-03 15:00

AIK - Djurgården
1 - 0

AIK vann derbyt i vanlig ordning
Derbyskallarna klev fram återigen.

AIK vann derbyt i vanlig ordning

Det gäller att älska att spela de här matcherna. Det gör AIK och det gör inte Djurgården. Hemmalaget vann det här speciella derbyt med 1-0 efter mål av Nicolas Stefanelli.

Efter en lång och fruktansvärd tid under pandemin så var publiken tillbaka på Nationalarenan. Över 42 000 åskådare känns så overkligt efter så lång tid utan fulla läktare. Vilken inramning det var och vilka tifon vi fick bevittna, det var världsklass rakt igenom.

Det är de här folkfesterna en viss myndighet vill ta bort. Svensk fotboll vore ingenting utan supportrarna och den kulturen som förenar hela samhället. Nu måste politikerna öppna ögonen och ta tag i den här frågan på allvar. 

Kaosartad första halvlek

Jag tror att det här derbyt är ett derby vi kommer att komma ihåg länge och då tänker jag främst på den första halvleken. Djurgården inledde dock bäst spelmässigt första tio minuterna innan Rasmus Schüller tog det röda kortet. Riktigt fult satte han in dobbarna på Nicolas Stefanellis smalben och det ska inte vara något snack om att domare Glenn Nyberg gjorde fel där. 

Sedan kan djurgårdarna argumentera för att Stefanelli också skulle bli utvisad när han visade upp några dobbar mot Hampus Finndell i en situation. Argentinaren själv svarade upp med att sätta dit 1-0 innan pausvilan och samtidigt bli utvisad genom att få sitt andra gula kort i samband med att han drar av sig tröjan. 



Nicolas Stefanelli kommer alltid att vara en historisk derbyhjälte

Oavsett hur hans sejour i AIK kommer att summeras när den dagen kommer så är det den här matchen man kommer att minnas mest av Nicolas Stefanelli. Jag har aldrig upplevt en sådan situation som skedde vid ledningsmålet och kommer nog aldrig få uppleva det igen. Stefanelli tappade det och drog av sig tröja trots att han redan hade en varning. Alla känslor hann gå igenom både hans och supportrarnas kroppar på i princip 3 sekunder.

Där och då var man som supporter förbannad men på exakt samma gång så kände iallafall jag ett rejält medlidande med vår älskade argentinare. I min bok är det fullt förståeligt att man kan tappa det och tappa sinnesnärvaron men det får man väl ändå se som ett kvitto på hur mycket det betyder för honom. Han har verkligen tagit till sig klubben till sitt hjärta och kärleken tillbaka är besvarad. Undertecknad hoppas att Stefanelli kan vakna upp idag som en lycklig derbyhjälte. 

Segern i derbyt plus att Malmö förlorade chockartat hemma mot Mjällby gör att AIK gick upp i delad serieledning igen tillsammans med Djurgården. Nu väntar ett landslagsuppehåll för alla iblandade. Vi har en gastkramande guldstrid att vänta i allsvenskan de sista 8 matcherna som återstår.

Vilka är favoriter till guldet och vad tycker ni krävs av AIK för att man ska hålla hela vägen?

Arvid Franzén@franzen_arvid2021-10-04 11:18:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen