Lagbanner
Hitachi Energy Arena, 2024-08-03 15:00

Västerås - AIK
1 - 2

Andrum
Dino Besirovic svarade för matchens höjdpunkt när han smällde in 2-0

Andrum

Mikkjal Thomassens första poäng som AIK-tränare har skapat distans till bottenstriden. De svartgula kan andas ut en smula och njuta av en kämpaseger på bussen hem till Stockholm.

VSK-borta agerade som dagen-D i spelschemat. Matchen som skulle avgöra hur illa den här säsongen skulle sluta. Det blev en blytung seger som, åtminstone tillfälligt, gör att AIK kan blicka uppåt i tabellen. 

Spelmässigt var det en stabil insats. Västerås skapade i vanlig ordning många chanser och hemmalaget borde ha tagit ledningen tidigt. Men AIK behöll kylan och Rui Modestos nickmål gav inte bara AIK ledningen, utan även nödvändig energi för att bärga hem tre poäng. Efter Dino Besirovic smällkaramell kändes segern säkrad, trots VSK:s gratismål.

Det är en etablerad sanning att AIK har förtvivlat svårt att vända på matcher. Däremot brukar man sällan ha några större bekymmer att försvara en ledning. Trots att VSK skapade chanser och gjorde ett mål såg försvarspelet bättre ut än på länge. Mikkjal Thomassen formerade en fembackslinje när AIK skulle försvara och det säg inte ofta farligt ut när hemmalaget gick till attack. Visst, vi talar om ett lag som endast gjort 13 mål på 17 omgångar, men så som AIK har försvarat tidigare ser jag det här som ett steg framåt. Snart kanske vi får se en hållen nolla till och med. 

Matchens förgrundsfigurer 
Om det är en spelares som behöver lyftas är det mysteriemannen från Spanien. Lamine Fanne Dabo har blivit det defensiva ankare som AIK länge behövt. Han vinner bollen, skapar ytor och har ett driv i steget som tillför mycket till anfallsspelet. Det är en smått osannolik resa för en spelare som för lite mer än ett år sedan inte bedömdes hålla allsvensk nivå. 

En spelare som hade det svårare, och som haft det under en period, är Ioannis Pittas. Mot VSK hade cyprioten fortsatta problem med att hitta målet och det är ett stort problem utifrån att AIK fortfarande är i en svår position. Poängmässigt har anfallaren varit gnagets överlägset bästa spelare i år och han behöver komma igång med målproduktionen igen om AIK ska fortsätta att hålla avståndet till bottenträsket. 

Fortsätt simma
En skön seger naturligtvis, men den här säsongen är långt ifrån att läggas till handlingarna. Mot VSK kom AIK undan men härnäst väntar betydligt tuffare motstånd i form av tabelltrean Mjällby och tabelltvåan Djurgården. Det finns många svagheter i det här laget som går att utnyttja och vi kan mycket väll återvända till bottenregionerna om de fortsätter synas. 

Men segern mot VSK har förhoppningsvis gett AIK mer självförtroende som kan ge bränsle till den halvtomma tanken som är AIK Fotboll just nu. 

Jakob Bergelv2024-08-03 17:57:50
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen