Lagbanner
Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-08-11 16:00

AIK - Mjällby

Bryt jordgubbsförbannelsen!
AIK fick med sig en poäng när lagen möttes på Strandvallen i den tredje omgången

Bryt jordgubbsförbannelsen!

Mikkjal Thomassen fick sin första seger borta mot Västerås. Mot Mjällby har han chansen att ta AIK:s första poäng på hemmaplan sedan maj.



Viktorian i Västerås har gett det som segrar brukar ge. Nämligen positiva vindslag. AIK fick inte mycket med sig i Mikkjal Thomassens två första matcher men mot tabelljumbon VSK gick många av kugghjulen i samklang med varandra. 

AIK visade därtill upp en taktisk flexibilitet som vi inte sett många svartgula upplagor göra. I försvarsspelet gick man ner på en fembackslinje och man anföll med en 4-4-2, ibland 4-3-3. När Henning Berg stod vid rodret såg laget och taktiken oftast likadant ut oavsett hur siffrorna såg ut på resultattavlan. Även under Andreas Brännström och Bartosz Grzelak saknades det fingertoppskänsla när det kom till matchcoachning. Mikkjal Thomassen har däremot inte varit rädd för att justera där det behövs och det är en egenskap som AIK varit i behov av länge. 

Vilka startar?
Dino Besirovic, som gjorde en bra insats mot VSK, är avstängd och min gissning är att Erik Ring kommer få chansen från start. 22-åringen fick inte mycket förtroende av Henning Berg men under Mikkjal Thomassen har det blivit desto fler minuter. Personligen hade jag velat se Victor Andersson från start, som har gjort en motsatt resa och istället fått mindre förtroende efter Thomassens intåg.

Jag hade gärna ställt upp med båda två och förpassat Bersant Celina till bänken. Men min gissning är att den kritiserade 27-åringen kommer få fortsatt förtroende, trots att han svarat för anonyma och ibland rent svaga insatser på slutet. Diawara-vurmarna kommer nog inte heller få sin vilja igenom, utan det lär återigen bli Kristoffer Nordfeldt som vaktar kassan. 

Ett försvagat Mjällby
Det gula laget från Sweden Rock-landet har, i skuggan av GAIS, varit en av den här säsongens största positiva överraskningar. Men formen har börjat dala. Mjällby har två raka förluster bakom sig med totalt 1-6 i målskillnad och därtill har två tongivande spelare lämnat, Adam Ståhl till Djurgården och Colin Rösler till Malmö FF. 

Ett AIK med förnyat självförtroende måste dra dra nytta av det här. En seger skulle betyda oerhört mycket i det här läget. Det skulle vara första gången sedan omgång fem som gnaget kammar hem två raka segrar och det skulle ge en välbehövlig boost inför derbyt nästa söndag. 

AIK har en negativ trend att bryta. Två raka förluster har det blivit i hemmaborgen, vilket sammanträffat med det omtalade namnbytet. Den resultatraden ska stanna på söndag. Tre hemmamatcher utan seger (eller ännu värre, utan poäng) är inte värdigt en klubb som lockar i snitt 20 000 åskådare per match. 

Jakob Bergelv2024-08-10 14:58:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen