Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2024-08-31 15:00

IFK Värnamo - AIK

Drömmar om Europa
Hemmamatchen mot Brommapojkarna blev Rui Modestos sista match för AIK.

Drömmar om Europa

I skrivande stund har AIK fyra ynka poäng upp till tredjeplatsen. Är det värt att börja fantisera om en sommar ute i Europa 2025?

Säsongen har gått från fiasko till succé. Mikkjal Thomassens AIK har fyra raka segrar i allsvenskan och siktet inställt på att fortsätta klättra i tabellen. Laget har ingjutits med en rejäl dos självförtroende och nu finns det bara en väg, nämligen framåt. 

Det har varit hektiska dagar på sportkontoret. Thomas Berntsen har hämtat in fyra nya spelare, tre av dem på lån, samtidigt som Erik Ring, Rui Modesto och (inte officiellt i skrivande stund) Lamine Dabo har eller ska lämna AIK. 

Det finns definitivt någonting som skaver i att AIK hämtar in tre spelare på halvårslånga lån. Senast som Berntsen försökte med något liknande, nämligen hans tidigare adept Ismaila Coulibaly, slutade det med fiasko och en tyst sorti. Det finns sällan speciellt mycket att vinna på att endast ha en spelare i laget i sex månader. Antingen gör han succé, men under en för kort tid för att laget ska kunna kapitalisera på det, eller så floppar han, i vilket fall han tagit upp en plats i laget som hade kunnat tillfalla en spelare med utvecklingspotential. Visserligen går det att köpa loss spelaren, men i AIK:s fall kan det bli en dyr historia. 

Men till skillnad från Coulibaly är Onni Valakari, Oscar Uddenäs och Jimi Nikko i matchdugligt skick och det förväntas av de att de ska kunna bidra här och nu. Coulibaly är ett skräckexempel, men både Bersant Celina och Benjamin Tiedemann Hansen anlände som lånespelare förra året för att sedan ansluta permanent och bidra till lagets framgångar. Förhoppningsvis kan den här kullen lånespelare göra samma resa. 

Hejdå Rui!
Det har varit snacket på stan länge, men nu står det klart att Rui Modesto har spelat sin sista match i svartgult. Högeryttern har varit AIK:s bästa spelare de senaste två säsongerna och han kommer att lämna ett stort hål bakom sig. Den modesta prislappen, som enligt rapporter inte överstiger 20 miljoner kronor, är såklart tungt att svälja. Samtidigt hade Rui ett kontrakt som skulle gå ut efter nästa säsong och det hade varit omöjligt för AIK att begära mer pengar längre fram. 

Modesto var frånvarande på AIK:s öppna träning i torsdags och när det vankades spel 11 mot 11 var det Onni Valakari som tog hans plats i förstaelvan. Finländaren visade upp framfötterna och det lutar åt att han startar mot IFK Värnamo. Det ska även tilläggas att Ismael Diawara stod i mål för förstaelvan. 

Även Lamine Dabo saknades på träningen och i hans ställe fick Stanley Wilson känna på att lira med startspelarna. Det skulle därför inte förvåna mig om 18-åringen tar plats på bänken på lördag, då Lamine lär vara redo att starta. 

På tal om den unga spanjoren. Att Thomas Berntsen lyckas, om vi ska tro rapporterna, kräma ut runt 50 miljoner kronor för Lamine samtidigt som han lyckas arrangera så att han spelar klart hela säsongen så förtjänar sportchefen att dricka gratis på Dick Turbin resten av året. Ett tydligare exempel på att äta kakan och behålla den är svårt att hitta. Det här innebär att vi behåller en viktig spelare hela säsongen ut och att vi därefter har tid att skola in hans ersättare. 

Borta bäst
Förra året hoppades jag på att få göra min debut på Finnvedsvallen. Allting var bokat och klart, sedan meddelade IFK Värnamo att deras hemmagräs inte höll måttet och matchen bytte både speldag och spelort. Söndag blev måndag och Finnvedsvallen blev Borås arena. Lyckligtvis hade jag möjlighet att åka även på måndagen och på en närmast öde arena fick jag se ett milt sagt bedrövligt AIK förlora med 1-0. 

2024 kommer inte heller bli året då jag får beträda Finnvedsvallens läktare. Annat har kommit emellan. Men jag unnar de tappra själar som beger sig ner till de småländska skogarna imorgon ett AIK som fortsätter på det inslagna spåret. Då kanske vi kan börja fantisera om att få besöka arenor utanför Sveriges gränser nästa år. 

Jakob Bergelv2024-08-30 21:06:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen