Lagbanner
Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-09-15 14:00

AIK - Malmö FF

En poäng tar jag alla dagar i veckan

En poäng tar jag alla dagar i veckan

AIK har absolut ryckt upp sig efter tränarbytet. I dagsläget står laget på fem raka segrar men vi ska ha med i beräkningen att motsåndet har varit ganska snällt. Visst, Mjällby ligger fyra men det är ändå ett lag man som AIK-supporter anser att laget ska slå. Djurgården ligger i nuläget trea men dem slår vi ju i stort sett alltid.

Nu står våra svartgula hjältar inför en riktig värdemätare när Malmö FF gästar nationalarenan. Skåningarna har vunnit femton av 21 matcher i år och ser ruskigt starka ut. Nu blev det stryk i CL mot Sparta Prag men det gör inte att jag ser MFF som sämre. Vi har en riktigt svår nöt att knäcka imorgon.

I våras blev det 5-0 till Malmö, en match som tydligt tog ner AIK på jorden efter en fin säsongsinledning. Känslan är att det tog månader för Gnaget att skaka av sig den fördendringen. Först efter att Henning Berg sagt upp sig och AIK åkt på två raka torskar mot Gais verkade saker och ting så sakta falla på plats igen.

Nu tycks Mikkjal Thomassen ha lyckats med att sätta ett stabilt försvarsspel och AIK börjar likna det lag vi genom åren vant oss vid att känna igen som ett lag som är svåra att göra mål på. Ett lag som när man tagit ledningen med 1-0 är oerhört svåra att betvinga. Det är bara att hoppas att det fortsätter på den väg man börjat slå in.

Att försvaret fungerar är av oerhört stor vikt när moståndet heter MFF. I våras blev vi pinsamt varse om hur skåningarna kan profitera på ett försvar som är det minsta svajigt. Nu snackas det om att Milo ska gå in då Sotte har någon typ av känning. Som jag ser det så är det inte positivt då Sotirios varit bäst i den svartgula backlinjen sedan Mikkjal tog över som chefstränare.

Målvaktsfrågan känns oklar då Nordfeldt - som även han spelat upp sig samtidigt som laget gjort det - haft lite skadebekymmer. Jag är inte orlolig för Diawara men ser vi till hans senaste möte med Malmö är känslan att det kan bli darrigt i hans ben om han får vakta målet imorgon. Nå, jag både tror och hoppas att Kribben - som stod senast - åter startar imorgon.

AIK har en trupp som genomgått förändringar i sommarfönstret och en inte alltför vågad gissning är att finske Onni Valakara får förtroendet på innermittfältet och att Oscar Uddenäs börjar på bänken. Nämnde Uddenäs tror jag kan bli en tillgång för AIK och jag hoppas att han får mer än symbolisk speltid imorgon.

Nu när Faraj lämnat och Ayari inte visat att han bör starta - om ni frågar mig - hoppas jag att John Guidetti åter får starta imorgon. Guidetti är - vet att många kommer att säge emot mig - en riktigt bra fotbollsspelare och mot ett lag som Malmö tror jag att hans kunnande och, inte minst rutin, kan ha stor betydelse,

Hur det slutar? Inte fan vågar jag tippa men en poäng tar jag alla dagar i veckan.

 

Mattias Lundqvist2024-09-14 19:55:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen