Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2024-08-31 15:00

IFK Värnamo - AIK
0 - 1

En krampaktig trea

Sista matchen innan landslagsuppehållet slutade i en 1-0 seger borta mot Värnamo efter ett tidigt mål av Ioannis Pittas i den fjärde matchminuten. Femte raka segern i Allsvenskan är ett faktum trots en relativt svagare insats av AIK.

Sen förändring

Den talangfulle innermittfältaren Lamine Fanne Dabo har varit en av de som ryktats ifrån AIK under de senaste dagarna och under gårdagen blev affären till Luton Town FC klar vilket inneburit en del resande för 20-åringen. Mittfältaren fanns initialt med i dagens startelva men så blev inte fallet då han tvingades kliva åt sidan innan matchstart och ersättaren stavades John Guidetti. 

I och med denna ändring blev det en förändring i både dynamik och spelartyper utifrån hur Mikkjal vill driva sitt spel. Personligen tror jag att den ursprungliga tanken var att nyförvärvet Onni Valakari skulle inleda på en kant samtidigt som Taha Ayari skulle agera i en central roll runt Pittas. Dessa förändringar fick flertalet konsekvenser, både positiva och negativa. 

Det negativa i detta blev att spelare som Ayari hamnade inte rätt i position som högerytter med ett stort defensiv ansvar när laget var utan boll. Detta resulterade senare i ett byte efter 18 spelade minuter, vilket blev ett kvitto på att det behövdes en förändring omgående. Å andra sidan blev bytet positivt då John Guidetti som fick chansen från start var inblandad i 1-0 målet i alla högsta grad. Ett mål som troligtvis är årets snyggaste hittills när man i en kontring i hög fart med bra kombinationsspel avslutades med en kylig placering av målskytten Pittas.

Modestos ersättare

AIK:s bäste poänggörare under de senaste året i form av Rui Modesto har lämnat för nya äventyr och avsaknaden kunde verkligen urskiljas, främst i första halvlek. Rollen som den tidigare yttermittfältaren haft har varit en komplex sådan då chefstränare Thomassen ofta skiftar formation på laget utifrån bollinnehav, matchbild och motstånd. Detta har ofta inneburit att Modesto fått ta ett stort defensivt ansvar när han i försvar hamnar som en så kallad wing-back. 

Under eftermiddagen på Finnvedsvallen fick vi se att den rollen inte kunde axlas av Taha Ayari. Inledningsvis var Värnamos vänsterytter det största hotet för hemmalaget och vi hade stora utmaningar att få stopp på detta. Thomassen fick agera ovanligt tidigt för att stärka upp defensiven och med Edh på högerkanten blev det någorlunda bättre.

Min oro efter Modestos sorti har hela tiden handlat om just hanteringen av hans komplexa roll. Om ersättaren heter Oscar Uddenäs kvarstår min skepsis då hans tid i både Värnamo och Häcken präglats av en betydligt offensivare roll som ytterforward i ett 4-3-3.

Den uteblivna offensiven

Sedan nya chefstränarens intåg har vi sett en ökad intensitet, högre press och ett stabilt försvarsspel. Ser man till dagens match blir den höga pressen något lidande vilket också får konsekvenser i andra delar av spelet. Med ett försvarsspel i en fembackslinje löper man med risken att bli för baktunga och så upplevde jag att fallet blev i dag. Just den låga utgångspunkten i kombination med att det slarvades något med den första passningen efter bollvinst, gör det extremt svårt att hinna flytta upp sina positioner för att etablera ett offensivt spel. Vi har hamnat i liknande situationer tidigare men har då löst detta i form av en längre passning mot en Omar Faraj som kan hålla fast bollen på offensiv planhalva. I och med Guidettis position i försvaret, nämligen till höger i ett fyramannamittfält, fanns det svårigheter i omställningsspelet från defensiv till offensiv.

En annan faktor som jag tror kan spela in i den uteblivna offensiven var det centrala mittfältet. Den korrigering som gjorts i samband med starten av höstsäsongen är att AIK gått från två till tre centrala mittfältare med en tydlig defensiv ankare i form av Fanne. Detta har inneburit mer framskjutna och offensiva roller för spelare som Saletros, Celina och Besirovic. Med våra tre centrala spelare har vi i tidigare matcher kunnat stå upp bra i kampen mot motståndarna som ofta också väljer att ställa upp med lika många på deras mittfält. I dagens match utan Fanne blev det en tydligare tvåa med Saletros och Valakari som tvingas täcka stora ytor i försvarsspelet samtidigt som de ska försöka delta i uppbyggnadsfasen. Resultatet blir att utgångspositionerna bara blir lägre och lägre under matchens gång, i synnerhet när passningsspelet inte sitter till 100% av hela laget.

Med ovan bakgrund får man ändå konstatera att det finns en styrka i att ta med sig tre poäng från matcher där insatsen har mer att önska. Det finns en utvecklingspotential i många delar men likt matchen mot BP sist går man segrande ur striden. Det har trots allt skett ett tränarbyte mitt under säsong där man tydligt sett att försvarsspelet är det som prioriterats initialt vilket gör det spännande att se när och hur utvecklingsarbetet med den offensiva delen tar fart.

Debutanternas dag

Den tidigare nämnda spelaren Onni Valakari blev den av de fem nyförvärv som fick chansen från start. Han har inledningsvis beskrivits som en spelare som helst befinner sig centralt på planen, vilket han också fick göra i dagens debut. Det blev totalt 45 godkända minuter och det blir spännande att se om han under sin lånesejour kan få ut sitt fulla register då han har ett imponerade poängfacit från sin tid på Cypern. 

Ersättare till finländaren blev ytterligare en debutant då den nyblivne 18-åringen Stanley Wilson byttes in inför den andra halvleken. En spännande spelare som gör sina första minuter i Allsvenskan och får under hösten en ypperlig chans att lära och utvecklas. Även han står för en godkänd insats i en matchbild där AIK mestadels får försvara sin ledning under den andra halvleken.

Vad tycker ni om dagens insats? 

Nabil Osman 2024-08-31 18:15:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen