Lagbanner
Hitachi Energy Arena, 2024-08-03 15:00

Västerås - AIK

Inför Västerås - AIK: Påkopplade från första sekund

Inför Västerås - AIK: Påkopplade från första sekund

Krisdrabbade AIK gör resan mot nästa nykomling i Västerås. 2 lag som är i stort behov av poäng drabbas samman. Bottenlaget Västerås spelade ut oss i premiären och har en revansch att utkräva, samtidigt som AIK inte har råd med fler bottennapp nu.

Frustration och även en del uppgivenhet är det som cirkulerar runt i AIK-familjen i dessa tider, eller snarare mer än tidigare. 2 raka förluster mot GAIS, dessutom nollade i båda matcherna, visar hur dåligt AIK mår. Nu väntar nästa nykomling, Västerårs borta, vilket på förhand inte känns som någon tacksam match.

Hela säsongen 2023 håller på att upprepa sig då AIK långsamt faller närmare avgrunden som kallas "nedflyttning". En plats som vi förra året såg som en engångshändelse och att vi detta år skulle etablera oss i mittenskiftet, kanske till och med nosa på top-5 placering med tanke på hur mycket klubben har spenderat. Men sjukdomsinsikten är svag i klubben och att endast tro att spelare med någon fin klubb på CV.et ska ta klubben tillbaka till finrummet är ett lamt och amatörmässigt sätt att bygga lag på.

AIK står på samma plats som för ett år sedan med ny tränare som ska "bygga nytt". Det pratas om hårdare träningskultur, vilket för mig känns som en självklarhet för heltidsarvoderade fotbollsspelare men tydligen inte. Thomassen är iallafall på plats. 2 matcher in och noll poäng och inte ett mål i protokollet för får nye tränare. Absolut ska vi ge honom tid men frågan är hur många minor AIK kan fortsätta gå på innan paniken på allvar uppstår.

I senaste matchen hemma mot GAIS saknades det inte chanser för de svartgula och av att endast kolla på statistiken förstår även de okunniga ögat att AIK var det bättre laget och borde vunnit. Men det gör vi inte, och det är ingen otur eller domarskandal emot oss. Det är ineffektivitet och framförallt ett ofokuserat försvarsspel som gör detta.

Jag hoppa verkligen Thomassen går rakt in nu och lägger fullt fokus på att laga det trasiga försvaret. Det läggs mycket skuld på Kribben, som såklart är underkänd denna säsong, men jag kan tycka att AIK har över tjugo andra problem som är allvarligare. Först och främst måste en stabil backlinje sättas in, en ryggrad som går att lita på och som inte står fokuserade vid första djupledsboll eller inlägg. En ryggrad som ger iallafall någon typ av pondus till resten av laget, för idag finns det inget av detta.
Jag ser gärna Sotte tillbaka i startelvan som inte gjorde bort sig i sitt inhopp senast, samtidigt som han punktmarkerar Viktor Granath som inte är en liten anfallare i Västerås.

Offensivt är det stora frågetecken på både Faraj och Modesto. Den sistnämnda sattes på bänken senast vilket inte är vanligt när en försäljning är nära, visserligen gjorde portugisen ett inhopp senast, men Rui är ett frågetecken för tillfället. Jag gissar iallafall att Omar Faraj har gjort sin sista match i AIK-tröjan och kommer vara med i truppen imorgon.
Thomassen verkar fortfarande exprimentera en del med truppen vilket gör den svår att förutspå, men det gjordes 2 förändringar offensivt mellan GAIS-matcherna. Personligen ser jag gärna att Guidetti äntligen får en start. Det är vår största värvning och John var tydligt missnöjd efter matchen senast, vilket får ses som att han är redo för betyligt fler minuter på plan. Det är ingen nyhet kring hur Västerås spelar och med deras 3-4-3 formation finns utrymme att såra med 2 renodlade anfallare på plan. En djupledsgåenede Pittas och en mer stark spelartyp i from av John. Guidetti har även flera likheter med Faraj, och personligen har AIKs anfallsspel ofta präglat kring starka "hålla-i-bollen" typer på topp.

Räkna med mycket boll och hög press från Västerås imorgon, samtidigt ett revanchssuget lag från förlusten i premiären där Västerås var det bättre laget än oss. 2 lag i desperat behov av poäng som möts. Räkna med en tuff match, men AIK har ett bra läge att distansiera sig ifrån en bottenstrid imorgon och ge ett något större andrum.

Andreas Ristare2024-08-02 16:44:23
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen