Lagbanner
Guldfågeln Arena, Kalmar, 2024-09-21 15:00

Kalmar FF - AIK

Invasionen
Kommer John Guidetti få chansen mot Kalmar?

Invasionen

AIK lever det goda livet. Sex matcher utan förlust med ett relativt enkelt spelschema framför sig. Härnäst står Kalmar FF på menyn.

Gnaget kan titulera sig själva formtabellsmästare när 22 omgångar har spelats. Åtminstone om vi får vara väldigt selektiva och endast kolla de sex senaste omgångarna i vilket AIK mäktat med fem segrar och en oavgjord. Just krysset mot Malmö FF hemma i den senaste omgången hade definitivt kunnat bättra på formkurvan ytterligare om en boll hade orkat rulla in. En europaplats hade då varit ett rimligt mål för de svartgula. 

Men nu befinner sig AIK mitt i boxningsringen som är 2024-års allsvenska mittenstrid. Just nu är det fyra poäng upp till den första europaplatsen, men inom spannet av så många poäng finns det fem andra lag med ambitionen att klättra i tabellen. Just nu är AIK sjua. Fortätter den här formen kan det bli en tredjeplats. Om den kommer av sig, ens till den mildaste grad, kan de svartgula istället sluta nia. 

Att AIK just nu har en reell chans på en europaplats är dels ett kvitto på hur komiskt jämn allsvenskan är men också ett gyllene diplom till Mikkjal Thomassens sätt att tackla jobbet som AIK-tränare. Han har gjort seriens sämsta defensiv till seriens bästa, han fått ut maximalt av lagets bästa spelare och han har infriat löftena om en intensiv träningskultur som det pratats om så länge ifrån den sportsliga ledningen. För första gången på väldigt länge känns det som att AIK har en riktning framåt. 

Hörde jag JG?
Omar Faraj har lämnat, Onni Valakari har inte aktiverats än, Taha Ayari och Dino Besirovic är skadade. Mot Malmö FF fick Ioannis Pittas vara ensam spjutspets när AIK ställde upp med ett defensivt lag. Mot Kalmar lär gnaget ha en offensivare approach. Är det dags för John Guidetti att få en ny chans ifrån start? Om du frågar mig är svaret ja. 

John fick starta senast AIK var i på besök i Småland. Då tvingade en sen skada på Lamine Dabo fram en rockad där den forna landslagsmannen fick ta en plats i anfallslinjen. Resultat då blev en assist till Ioannis Pittas efter fyra minuter. Jag skulle bli förvånad om inte John får en rejäl dos med speltid mot Kalmar, kanske till och med från start. 

Utöver det lär Mikkjal Thomassen fortsätta på inslagen väg när det kommer till startelvan. 5-3-2-uppställningen har gjort comeback med besked och just nu är det svårt att se AIK ha en annan grundformation. 

Publikstödet
Att den småländska kuststaden färgas svartgul när AIK kommer på besök är ingenting nytt. Det vet åtminstone alla som var där 2018. Men i år kan det bli någonting extra. Bortastå är i vanlig ordning utsålt men Kalmars arenaansvariga har varit så generösa så de öppnat upp det övre etaget för gästerna från Stockholm. 

Det är ingenting annat än fantastiskt att AIK fortsätter att locka så mycket publik. Visst går det sportsligt bra nu, men i ett och ett halvt år har det legat en blöt ångestfilt över den svartgula supporterskaran. Och ändå har vi bara ökat i antal. 

Nästan 28 000 åskådare i snitt drar AIK till sina hemmamatcher. Varenda bortasektion som vi tilldelas blir slutsåld. Det är bara att ge AIK-kollektivet en ordentlig klapp på axeln. 

Jakob Bergelv2024-09-20 18:53:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen