Lagbanner
Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-08-25 16:30

AIK - Brommapojkarna

Smid medan järnet är varmt
AIK kan numera blicka uppåt i tabellen

Smid medan järnet är varmt

AIK har vind i seglen. Tre raka i allsvenskan och en bergsäker cupvinst. Nu ska BP bara städas av av bara farten.

Jag kom så väl ihåg känslan efter hemmaförlusten mot GAIS för en knapp månad sedan. Ingenting kändes roligt, framtidshoppet var obefintligt och frustrationen hade börjat övergå i en säsongsdepression som inte gick att komma ur. Idag är känslan någonting annat.

Det finns numera mycket att hoppas och tro på i de svartgula leden. Främst handlar det om Mikkjal Thomassen, där det för första gången på länge känns som att AIK träffat rätt med en tränarrekrytering. Färöingen har ett sett att föra sig gentemot spelarna som ingjuter respekt utan att det blir ett skräckvälde. Det känns från ett utomstående perspektiv som att spelarna genuint gillar sin nya tränare och att de tror på hans direktiv. 

Matchavsnittet som kablades ut i AIKPlus efter segern mot DIF cementerade den känslan, åtminstone för mig. Framförallt en bild från spelartunneln under avbrottet i andra halvlek. Spelarna har samlats i en ring, Alexander Milosevic manar på sitt manskap inför återstarten och Mikkjal Thomassen ses i bakgrunden hålla om Anton Salétros som om han själv var redo att springa ut på planen. Jag har svårt att se Henning Berg, eller för den delen Andreas Brännström, göra någonting liknande. 

Det talas numera om en topp-3-placering som ett realistiskt mål. Det skiljer trots allt bara sex poäng till andraplatsen. Samtidigt ska potentiellt tre klubbar i samma tabellregion alternera mellan allsvenskan och europaspel till hösten. Om AIK lyckas hålla uppe sitt momentum finns det absolut möjlighet att klättra högre. Det åtråvärda fjärdeplatsen som också kan betyda europaspel nästa säsong är definitivt ett realistisk mål. Dit skiljer det endast två ynka poäng inför den tjugonde omgången. 

Gästerna från Bromma
Efter en stark inledning har Brommapojkarna harvat runt i tabellens nedre regioner utan att vara indragna i bottenstriden. Samtidigt har anfallsjätten Nikola Vasic smugit sig upp till en delad förstaplats i skytteligan. 

Resultatmässigt har BP svarat för några riktiga målkalas. Målskillnaden på de fyra senaste matcherna kan utläsas till 12-10, vilket inkluderar en bortaseger mot IFK Göteborg och en upphämtning mot Hammarby. Faktum är att endast två av BP:s totalt sex förluster den här säsongen har kommit på bortaplan, mot BK Häcken och Elfsborg. Det kan bli en tuff nöt för AIK att knäcka. 

Mittfältsbrist 
Mot BP finns det risk att både Lamine Dabo och Dino Besirovic kommer saknas på grund av skada. Med Abdihakim Ali och mysteriet Martin Elingsen ute sedan länge finns det numera god anledning att tala om en mittfältsbrist i AIK. 

Om gnaget ska fortsätta med sin 5-3-2 uppställning kommer det behövas göra några rotationer, förutsatt att varken Dabo eller Besirovic kommer till spel. Det kan öppna upp för talangen Stanley Wilson som skrev på sitt första svartgula kontrakt i dagarna, även om jag ser det som otroligt att kenyanen skulle få några minuter så här tidigt. 

Mikkjal Thomassen har visat sig vara flexibel med formationer men frågan är om han vill ändra på en vinnande formula, även om det innebär att starta spelare i ovana positioner. 
 

Jakob Bergelv2024-08-24 12:24:11
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen