Lagbanner
Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-09-15 14:00

AIK - Malmö FF
0 - 0

Sviter och spöken
AIK stod upp bra och de regerande mästarna bör vara nöjda med en poäng

Sviter och spöken

Segersviten bröts när AIK återigen kryssade hemma mot Malmö FF. Men det för dagen defensivt uppställda hemmalaget skapade mest och hade kunnat sno åt sig segern.

Inför matchen kändes ett kryss som ett fullt acceptabelt resultat. Mikkjal Thomassen kände likadant och ställde upp med ett defensivt lag. Debaklet från bortamötet i våras skulle inte återupprepas. Det stod klart redan från start. 

Tre mittbackar och fyra centrala mittfältare kunde relativt enkelt hålla borta MFF från de farliga lägerna. Isaac Kiese Thelins läge i andra halvlek var gästernas ända riktigt farliga chans. Matchens övriga 100 procentiga lägen tillföll AIK och det hade inte varit orättvist om de svartgula tagit hem samtliga poäng. Allsvenskans formstarkaste lag visade ingen tendens på att bryta sin formkurva. 

5-0 krossen i Malmö den 28:e april blev startskottet på en blytung period för AIK där försvaret läkte som ett blött kaffefilter. De efterföljande 12 omgångarna släppte gnaget in 26 mål, ett snitt på 2 baklängesmål per match. Det dröjde till augusti innan AIK höll nollan igen, hemma mot Mjällby.

Efter det har trenden kovänt. De fem senaste matcherna har AIK tagit 13 poäng och släppt in ett ynka mål. Trendbrottet har tagit gnaget från tabellens undre halva till striden om Europaplatserna. Så här långt är tillsättningen av Mikkjal Thomassen ingenting annat än en pangsuccé. 

Den galna dansken
Mot MFF placerades Mads Thychosen som högerwingback och tog sig ann rollen med bravur. Dansken ägde högerkanten och blev så när assistmakare när hans inlägg nåde Ioannis Pittas panna i första halvleken. 

Tidigare var det Rui Modesto som var AIK:s ständiga hot från högersidan. Mads har inte samma tekniska förmåga och målsinne, även om han har hittat målet flertalet gånger, men hans lungor och pondus väger upp för vad han må sakna. Mot MFF gick det att se AIK:s nummer 17 i båda straffområdena. Han bidrog offensivt samtidigt som han tämjdes med Taha Ali. Tomrummet efter Rui Modesto kan visa sig vara mindre än vad som först fruktades. 

Solnaspöket 
Att AIK har ett mörkt facit på bortaplan mot Malmö vet alla. Men få har uppmärksammat att MFF har haft det förtvivlat svårt att hämta trepoängare i Solna. Senaste gången man lyckades var 2017 och då kom inte segermålet till förens på stopptid. Sedan dess har det blivit sex kryss och en förlust för de himmelsblå i Solna. 

Visst går det att vända på den statistiska analysen och konstatera att AIK har haft svårt att vinna hemma mot Malmö. Vi ska inte heller sätta det i samma paritet som spöket som infinner sig när gnaget besöker Malmö. Men det är tillräckligt tydligt för att vara av betydelse. Om några år kanske det börjar talas om ”Solnaspöket” i de himmelsblå leden. 

Jakob Bergelv2024-09-15 19:17:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen