Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-08-18 14:00

Djurgården - AIK

Vakna, skyttekungen!
Kommer Ioannis Pittas att sänka Djurgården på nytt?

Vakna, skyttekungen!

Ett AIK på uppgång ställs mot ett formsvagt Djurgården i säsongens andra tvillingderby. En seger och många av höstens frågetecken kommer förvandlas till utropstecken.

På pappret hade det inte kunnat vara så mycket bättre förutsättningar inför årets andra tvillingderby, åtminstone sett till hur säsongen sett ut i stort. AIK kommer till matchen med två raka segrar och ett stärkt självförtroende, Djurgården har en dalande form i allsvenskan samtidigt som dem kämpat sig igenom ett europakval. 

Lagens skiftande formkurvor brukar vara ett samtalsämne inför varje tvillingderby. Vi har hört det många gånger förr. ”AIK är inne i en svacka och Djurgården är i sitt livs form”. ”Blåränderna är favoriter”. Men när derbytillställningen blåses av står alltjämnt AIK som segrare. Även om DIF har plåstrat om sitt derbyfacit de senaste åren är det Gnaget som dominerat derbytabellen lagen sinsemellan. 

Därför är det som borde vara en källa för optimism även det som gör mig mest orolig inför söndagens drabbning. Visserligen ligger Djurgården sju tabellplaceringar och nio poäng över AIK, men förutom det finns det inte många parametrar som talar för en blårandig fördel. Det är inte lätt att lägga favoritskapet på DIF och slå i underläge likt hur vi gjort otaliga gånger förr. 

Men allt det här handlar mer om vidskepelse än någon faktabaserad sannolikhet. För om vi ska utgå ifrån det så har AIK goda möjligheter att knippa till Difen. Segern mot Mjällby senast bjöd på många flashbacks till ”det gamla AIK”, vilket är synonymt med försvarspel och 1-0. Är det den rätta vägen framåt för AIK ur ett längre perspektiv? Inte helt säker. Är det den rätta vägen för att vi ska vinna mot Djurgården imorgon? Det tror jag. 

Inför derbyt i våras fick jag i uppgift av SvenskaFans att tippa resultatat. Jag gick på det enkla spåret och sa 1-0 till AIK. Den gissningen baserades mer på hur tvillingderbyna brukar sluta än på AIK:s dåvarande dagsform. Nu är det rimligt att tippa ett liknande resultat, men nu har vi både dagsform och historien på vår sida. Förhoppningsvis räcker det. 

Vilka startar?
Taha Ayari fick något oväntat starta senast när Dino Besirovic var avstängd. Mot DIF lär bosniern återta sin plats som släppande anfallare bakom Ioannis Pittas. Den 28-åriga cyprioterna är, iallafall målmässigt, inne i en formsvacka. Trots mängder med chanser de senaste omgångarna har han inte hittat nätet i tre raka matcher. 

Men Djurgården är lite av ett favoritmotstånd för anfallaren. I våras stod han för ett mål och i hemmamötet 2023 satta han hela nationalarenan i extas när han gjorde två. Det krävs kanske en match av derbydignitet för att väcka AIK:s skyttekung. 

I övrigt tror jag på samma uppställning som senast. Sotte kommer sannolikt behålla sin plats i Mikkjal Thomassens fem man stora försvarslinje på Alexander Milosevic bekostnad. Det största frågetecknet är om Eskil Edh kommer till spel. Vänsterbacken har varit en av AIK:s bättre spelare den senaste tiden och trots att det offensiva spelet på hans kant varit på gränsen till obefintligt har det defensivt sätt betydligt starkare ut. Om norrmanen inte är frisk och kry kommer Acke Björnström mest troligt starta, med allt vad det innebär. 

Jakob Bergelv2024-08-17 13:22:38
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen