Lagbanner
Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-07-29 19:00

AIK - GAIS
0 - 1

Vart är vi på väg?
John Guidetti fick återigen agera inhoppare

Vart är vi på väg?

Återigen står AIK utan poäng och med många frågor. Känslan kring klubben osar apati. Vet någon vilken väg vi befinner oss på?

Det gick att urskilja positiva tendenser på Nationalarenan under måndagskvällen och i ärlighetens namn är det skandal att AIK inte får med sig poäng i den här matchen. De svartgula gör en godkänd insats offensivt och vi fick se många kombinationer som borde lett fram till mål. Men defensivt fortsätter det läcka och Gais behövde inte mycket närvaro framåt för att kamma hem segern. 

Med det sagt borde anfallsspelet ha vägt upp för de defensiva bristerna. Hade Malmö eller Häcken skapat lika många chanser som AIK gjorde hade de garanterat gjort minst två mål. Men Gnaget saknar som bekant förmågan att vända eller hämta upp ett underläge och därför förlorar vi idag. 

Petningarna 
Det mest anmärkningsvärda med Mikkjal Thomassens startelva var att två av AIK:s bästa spelare saknades, Omar Faraj och Rui Modesto. I Modestos fall kommunicerades det ut som en regelrätt petning, men det är svårt att tänka på någonting annat än att han börjar snegla bort från AIK. 

Det har inte saknats bud på ytterspringaren och vid 24 års ålder är det rimligt att vilja mer än att harva runt i ett allsvenskt mittenlag, i synnerhet om du har varit lagets bästa spelare under två års tid. Ett bristande fokus kan mycket väll vara en anledning till petningen, vilket inte är någonting som Mikkjal Thomassen viker sig ifrån om man ska tro tidigare historier den nya tränaren. 

Är vi inte bättre än så här?
Det är en fråga som snurrade i mitt huvud på tunnelbanan hem från matchen. Förra säsongen hade en fet krisstämpel på sig från start till mål och att rädda kontraktet var det ända som spelade roll. Det fanns ingen tanke på en morgondag bortom den aktuella säsongen, den skulle bara redas ut och en plats i superettan skulle undvikas. 

Men nu är det annorlunda. Nu ska det byggas någonting som kan göda AIK även på lång sikt och trots kräftgången höjs det inga röster om att huvuden ska rulla, för det finns knappt några huvudet att rulla. Vissa börjar rikta sin ilska mot Thomas Berntsen men helt ärligt vet jag inte vem som skulle göra det bättre. Han har väldigt få resurser att jobba med och de två senaste säsongerna har inte skapat många säljbara spelare. Han kan inte trolla, vilket många verkar tro. 

Jag tror att det är dags att vi förlikar oss med tanken på att AIK som klubb inte kommer vara ett stabilt topplag i allsvenskan de nästkommande åren. Det är såklart inte omöjligt men flera klubbar i allsvenskan har idag bättre omsättning och större spelarförsäljningar, vilket i slutändan tenderar att resultera i bra tabellplaceringar. Det allsvenska mittenträsket kanske är en verklighet som vi kommer behöva vänja oss vid. 

Jakob Bergelv2024-07-29 23:35:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen