Aktuellt ett dygn innan premiär

Aktuellt ett dygn innan premiär

Efter vinter kommer våren, vi har längtat allihop. Och som vi längtat sen. Efter en 27 år gammal anfallare som ansluter om en vecka, efter en revansch vi har att utkräva efter förra helgens debacle. Det ryktas om en karneval på Södermalm med 1000-tals glada grönvita själar. Vad är det som väntar när vi vaknar upp imorgon?

Bubbis är klar!
Det satt långt inne, men under torsdagskvällens skälvande sista timmar kom uppgifterna från officiellt håll. Bubacarr Trawally, Gambias anfallsstjärna, är klar för Hammarby. Det har ryktats i flera veckors tid. Kommer han? Ansluter han innan säsongen startar? Vem är han? Nu står det klart att Hammarby och Trawally har signerat sista kontrakten och gambianen kommer att ansluta till klubben nästa vecka. Det är inte så tidigt som man hoppades, men bättre nu än till sommaren. Trawally kommer senast från spel i Ajman Club i Emiraten. I den officiella intervjun som Isak Wahlberg gjorde med anfallaren beskriver han själv hur han gör en lite bakvänd resa. Han började sin utlandssejour i Kina dit spelare brukar gå för att runda av, som han själv uttryckte det. Efter succen där fanns det intresse från de större ligorna i England och Spanien. Flytten till Europa uteblev dock efter problem med visum. Några år senare är det nu dags för “Bubbis” att ta Europa med storm, kontraktet är skrivet på två år  för den 27-årige anfallaren som enligt egen utsago kan spela i alla 4 offensiva roller.  Välkommen till Hammarby Bubacarr Trawally!

Nu är transferfönstret stängt för denna gång och med facit i hand har Hammarby stått för en klart godkänd insats. Vi har blivit av med två tongivande spelare från förra säsongen (Amoo och Aziz). Gjort oss av med högavlönade äldre spelare som inte bidragit på planen. Och värvat smart, Sadiku och Trawally är spelare som går rakt in i elvan, Colander och Kurtulus kommer bidra på sikt. 4 av 5 möjliga + ger jag Hammarby. 

Slutsåld premiär
Imorgon, lördag den 2 april är det dags för herrarna att göra någonting vi har längtat efter sen säsongen 2019 drog igång. Vi ska få fylla Tele2 arena till bristningsgränsen i den första fullsatta premiären i Allsvenskan på flera år. 30 137 biljetter är sålda. Sedvanliga marschen kommer att avgå från Medborgarplatsen klockan 13.15. Södermalm kommer färgas mer grönvitt än vanligtvis när vi tågar mot arenan för att se herrarna ta sig an Helsingborg IF. Bajen, bira o karneval väntar. Vi som är på plats röjer med respekt, och på arenan skapar vi stämning, inte bara upplever den.

Revanschlystna damer
19.00 ikväll fredag 1 april möter Hammarbys damer Häcken. Och det lär vara ett revanschlystet gäng som åker ned till Hisingen. Premiären, med 7877 supportrar på plats, förra helgen blev platt fall och en 0-3 förlust mot Eskilstuna. När vi också räknar in semifinalen i svenska cupen, som spelades mot just Häcken, som slutade i uttåg för Bajen efter att Göteborgslaget avgjort i förlängningen. Då kan de flesta räkna ut att Alice Carlsson och company är sugna på att studsa tillbaka och visa att vi är att räkna med i år. 

HTFF fullbordar helgen
Innan A-laget premiärar på lördagseftermiddagen, är det dags för HTFF i division 1 att åka till Gävle klockan 13.00 för att ta sig av den anrika klubben Gefle IF. Så sent som 2016 var motståndarna i Allsvenskan. Tuffare har det gått senaste åren och nu huserar man alltså i samma liga som Hammarbys talang fotbollsförening. 

HTFF består precis som förra året av mestadels yngre förmågor som förhoppningsvis kommer växa och ta steget till A-laget. Mikael Hjelmberg, Hammarbys chefsscout berättar att man lärt sig en del av förra året och vill skapa en bättre balans mellan ungt och rutinerat. “I år har vi sett till att ha ett par rutinerade spelare på plats från start, som Charbel Georges och Mamadouba Diaby”, säger Hjelmberg till Hammarby Fotbolls officiella kanal. 

Slut ögonen
Med det sagt så lämnar vi nu vintern bakom oss, fyller lungorna med förväntningarnas vindar och blickar fram mot en ny säsong. För två år sedan hade hela världen ställts på ända. Vardagen som vi kände igen sig var inte sig lik och livet förändrades för många. Nu 2 år senare kan man ifrågasätta om världen mår bättre, sämre eller om en pandemi bara bytts ut mot något som för många människor är lika förödande. 

Men om vi för en liten stund fokuserar på det som stundar så kan vi välja att blunda, föreställa oss sorlet på medborgarplatsen, människor som kramas och sjunger. Man träffar människor som man aldrig pratat med tidigare och inser att man har något gemensamt. Blunda och känn luften av vår i lungorna, ljudet från en överförfriskad hes stämma som brister ut i “bira, bira, bira…”. Blunda och känn trängseln utanför arenan, köerna till kiosken där du står och ska köpa 2 korvar och en pissljummen folköl. Blunda och hör gitarrens första toner medan spelarna tar sig in på planen. Blunda och föreställ dig hur ni gemensamt sjunger fram laget i ert hjärta. 

Slut ögonen och vakna sedan upp till det som får oss att leva, inte bara existera.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-04-01 11:48:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!