Aleksandr Vasyutin analyserad i siffror: ”Extremt bra en mot en”

Aleksandr Vasyutin analyserad i siffror: ”Extremt bra en mot en”

Nyfikenheten är stor kring Djurgårdens nya förstamålvakt. Vi tog hjälp av databasen Wyscout och norsk expertis för få en bättre bild av Aleksandr Vasyutin, 25. – Han är extremt bra i en mot en-situationer mot anfallare, säger journalisten Petter Kalnes.

Aleksandr Vasyutin, 25, lånas in från Zenit St Petersburg under 2021 av Djurgården. På Djurgårdens medlemsmöte under torsdagen avslöjade sportchefen Bosse Andersson att det dessutom finns en köpoption på ryssen, som själv vill inte vill framhäva sig.
– Det bästa sättet att beskriva mig som målvakt är att någon annan gör det efter att ha sett mig spela ett antal matcher. Jag brukar själv inte prata om mina egenskaper som målvakt, säger Vasyutin till Djurgårdens hemsida.

Så: vem är 25-åringen som blev utsedd till finska ligans bästa målvakt 2017?

Vi gjorde en djupdykning i fotbollsdatabasen Wyscout, som används av sportchefer, klubbar och agenter över hela fotbollsvärlden, för att få en bättre uppfattning av Vasyutin.

Tämligen omgående framträder bilden av en väldigt reflexsnabb målvakt som hjälpte Sarpsborg till åttondeplats i norska Elitserien 2018. När säsongen var avslutad toppade Vasyutin den norska ligan för målvakter i två kategorier. Värt att notera är att Rosenborgs målvakt André Hansen, som låg tvåa bakom Vasyutin i båda kategorierna, blev utsedd till säsongens bästa spelare i Eliteserien. 

# Lyckade reflexräddningar
I avslutssituationer från nära håll som tvingar målvakten till ett så kallat reflexingripande hade Vasyutin 65,79 procent i lyckade räddningar – bättre än någon annan målvakt i norska Eliteserien. Bäst i Allsvenskan samma säsong var Marko Johansson (numera MFF, då i Trelleborg) med 56,36 procent lyckade reflexräddningar.

# Förhindrade mål
En kategori som väger in målvaktens förmåga att på egen hand förhindra motståndarnas förväntade mål (xG) – kortfattat: avgörande räddningar. På sina tolv matcher under 2018 förhindrade Vasyutin drygt fyra mål. Utslaget på speltid så ger det honom bäst snitt i ligan med 0,33 avgörande räddningar per match. Bäst i Allsvenskan samma säsong var Isak Pettersson (IFK Norrköping) med 0,31.

• • •

HEAD TO HEAD: Vasyutin vs Bråtveit
Under säsongen 2018 spelade även PK Bråtveit i Eliteserien för Haugesund. Vi gör en snabb jämförelse mellan Vasyutin och Bråtveit genom att titta närmare på båda spelarnas "spindlar", hämtade från databasen Wyscout.

Per Kristian Bråtveit
AD% = Vunna luftdueller (85,71%)
SWR% = Reflexräddningar (41,03%)
S% = Räddade avslut (73,58%)
ECG/90 = Enkla insläppta mål (0,12 per match)
CG/90 = Insläppta mål (1,11 per match)
SA/90 = Avslut mot eget mål (4,19 per match)
LP% = Lyckade långpassningar (63,44%)

Kommentar: Högre procent räddade avslut och färre insläppta mål än Vasyutin. Säsongen 2018 var Haugesund ett topplag med stabilt försvar som kvalificerade sig för Europa League.


Aleksandr Vasyutin 
AD% = Vunna luftdueller (88,89%)
SWR% = Reflexräddningar (65,79%)
S% = Räddade avslut (70,37%)
ECG/90 = Enkla insläppta mål (0,08 per match)
CG/90 = Insläppta mål (1,26 per match)
SA/90 = Avslut mot eget mål (4,24 per match)
LP% = Lyckade långpassningar (73,97%)

Kommentar: Starkare i luftrummet, bättre på långpassningar och färre "enkla" insläppta mål än Bråtveit. Men framför allt är det Vasyutins reflexräddningar som sticker ut även här. 

• • •

Petter Kalnes är sportchef på lokaltidningen Sarpsborg Arbeiderblad. Under 2018 följde han Sarpsborg 08 och Vasyutin på nära håll och blev imponerad. 
– Jag håller definitivt Alex som en av Eliteseriens allra bästa målvakter under 2018. Hösten 2018, då Sarpsborg 08 gick till gruppspel i Europa League och mötte MFF, var har fullständigt strålande. I bortamatcherna mot Rijeka och Maccabi Tel Aviv, bland annat, var han helt avgörande för att Sarpsborg 08 gick vidare och kvalificerade sig för gruppspel, säger han.

Vad skulle du säga är hans styrkor? 
– Alex har stor räckvidd och är väldigt bra på linjen. Han är extremt bra i en mot en-situationer mot anfallare. Han är också offensiv i spelstilen, något som gör att han är fungerar bra som ”libero” bakom försvarslinjen, säger han.

Vilka svagheter har du kunnat se hos honom?
– Jag tycker nog att han borde vara ännu bättre i luftrummet sett till hans storlek. Han släppte också ganska många returer på långskott, men var samtidigt duktig på att styra returerna till ofarliga områden

Kalnes fick även ett gott intryck av Vasyutin även utanför planen.
– Han är en väldigt bra person. Trevlig, artig och professionell – en person som blev väldigt bra omtyckt i Sarpsborg 08. Det är en väldigt familjär klubb och Alex passade väldigt bra in med sin ödmjuka framtoning, säger han.

Linus Sunnervik2021-02-12 15:45:00

Fler artiklar om Djurgården